maandag, februari 26, 2024
HomeBlogWeetjesBUSSEN OP TENERIFE
spot_img

BUSSEN OP TENERIFE

Het openbaar vervoer in Tenerife is goedkoop, goed geregeld en goed verspreid; dit was zowat de teneur als men in het verleden over het openbaar vervoernetwerk sprak. Niet alles was piekfijn in orde; de regelmaat van bepaalde lijnen kwam soms in opspraak en de aansluitingen lieten soms veel te wensen over.
En precies dat hekel punt werd aangepakt. Het zuiden van het eiland werd beloond. Meer communicatie naar de reizigers, hogere frequenties en meer symmetrie zijn de trefwoorden die aan de publieke service werden toegevoegd.

De zuidelijke metropool werd verlost van een verouderde dienstverlening die onvoldoende was afgesteld op de hedendaagse normen. Een aantal lijnen van groot maatschappelijk belang werden geoptimaliseerd. Denk maar aan de verbindingen van en naar de luchthavens en naar de diverse klinieken. Hier werden 44 lijnen heringedeeld en er kwamen 16 nieuwe verbindingen bij. De frequentie naar het Hospital del Sur werd opgewaardeerd tot 30 minuten.

Uitgebreid netwerk

Het huidige netwerk heeft de bestaande 868 bushaltes geoptimaliseerd, de reistijden en frequenties aangepast aan de behoeften en overlapping vermeden.
En zo kwamen er nieuwe buslijnen naar Cho, Parque de La Reina, Montaña Pelada of naar Los Toscales, die tot nu toe geen busdienst hadden. Deze totaalverandering is er gekomen na ruggespraak met alle gemeenten op Tenerife die de noden en tekortkomingen binnen hun gemeente in kaart hebben gebracht. 

In het zuiden van Tenerife rijden er tientallen nieuwe bussen die uitgerust zijn met de nieuwste ecologische technologieën, met het meeste comfort voor de reiziger en die voldoen aan de laagste geluidsnormen. Alleen maar voordelen die een toegevoegde waarde zijn bij de rest van de reorganisatie. Tijdswinst, betere aansluitingen en een verminderde overstapprijs zijn de voornaamste ingrediënten van de nieuwste dienstverlening.

Knooppunt San Isidro

De belangrijkste en meest innovatieve veranderingen bekijken wij hier in het kort.
Om te beginnen wordt San Isídro een knooppunt van overstapplaatsen; er komen hier heel wat lijnen samen die met elkaar geconnecteerd kunnen worden.
De lijn 110 stopt nu ook aan de rotonde in San Isidro, waar ook de nieuwe lijn 408, Granadilla – El Médano, een halte krijgt. Lijn 415 verbindt dan weer El Fraile, Costa del Silencio, Golf del Sur, Tenbel en Las Chafiras met de luchthaven Reina Sofia.

Inwoners van El Fraile, La Camella, Guaza of Buzanada die eerder de lijnen 112 en 115 tot hun beschikking hadden met een zeer lage frequentie krijgen nu vlotte toegang tot het noorden en het zuiden omdat al deze lijnen nu via het knooppunt in San Isídro verlopen.
Ze worden ook goedkoper omdat de bonus voor de overstap is verlaagd.

Sneller naar het ziekenhuis

Het ‘Hospital de Sur’ is bereikbaar met drie lijnen: de 480 en 482 de nieuwe 418.  Lijn 418 vroeger vanaf La Caleta naar Valle San Lorenzo had een lange reistijd. Nu vertrekt lijn 418 vanaf Adeje en krijgt stopplaatsen in Los Cristianos, het hospitaal, La Camella, Cabo Blanco, Los Toscales en Buzanada vooraleer door te rijden naar Valle San Lorenzo. Op deze manier zullen de reizigers die van Los Gigantes, Santiago del Teide, Guía de Isora, Granadilla of El Médano komen sneller en met slechts één overstap het hospitaal kunnen bereiken.

Deze filosofie werd ook toegepast op lijn 416, Granadilla – Los Cristianos via San Miguel en Valle San Lorenzo die het hospitaal vlotter bereikbaar maakt van uit deze richting.
Granadilla en El Médano werden met elkaar verbonden worden door de lijnen 408, 409, 410 en 411. Deze laatste rijdt door tot Montaña Pelada, die eerder geen verbinding had.

Vereenvoudigd

De bestaande lijn 483 werd gewijzigd en daardoor rijdt de verbinding Los Cristianos – Las Galletas door Cho en Parque de la Reina.
Lijn 470 is nu gemakkelijk te combineren zijn met de 483 van Los Abrigos, via Las Chafiras en Costa del Silencio, naar El Médano en Los Cristianos.

Omdat het aanbod aanzienlijk is veranderd en/of aangepast werd de website overzichtelijk is online gezet. Door de reorganisatie en verbetering van het busnet zijn er begrijpelijk, een aantal overbodige lijnen afgeschaft.

Aero-Expresslijnen

Sedert 24 november 2018 rijden er bussen op de aero-expresslijnen 20, 30 en 40 die enkel naar de luchthavens rijden.
Voor een habbekrats kun je je verplaatsen van centrumgebieden in het zuiden en in het noorden naar de respectievelijke luchthavens. Leuk detail: op de bussen is er Wifi beschikbaar en zijn er USB-inplugpunten voorzien. Meer info HIER, er kan gekozen worden tussen de Spaanse en Engelse taal..

Wil je in detail de prijs van een busrit opvragen dan kan dat HIER. Je vult de buslijn in, waar je opstapt en waar je afstapt en je krijgt alle prijzen voorgeschoteld.

Foto: Emy Daelemans
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

1 REACTIE

  1. Hallo beste, waarom mag ik met mijn opvouwbare scootmobiel ( niet groter dan een ruime bagagekoffer ) niet op de bus ? Das blijkbaar alleen in Spanje! Begin november moest ik noodgedwongen een taxi nemen (75 euro enkel ) . Ik kom nu naar tenerife op 23 januari en het kost mij bij tui 115 euro tot in playa las americas, wel heen en terug! Is dit een normale prijs ?grts

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

WONDERE WANDELINGEN

WATERONTZILLTING OP TENERIFE

spot_img