De bus- en tramkaart Tenmás is een al of niet heroplaadbare chipkaart die alle andere vervoersbewijzen vervangt. De kaart heeft geen vervaldatum en zal voor veel mensen een paar extra voordelen bieden. De technologie is gebaseerd op contactloos betalen en op deze manier zullen wachtende passagiers aan een bushalte sneller kunnen opstappen.
Je moet deze kaart wel aanvragen of aankopen, daarna kun je genieten van een probleemloos openbaar vervoer op Tenerife. De kaart zal je ook andere voordelen verschaffen, zoals kortingen op bepaalde producten en garantie tegen verlies waardoor je het saldo van de kaart terugkrijgt.

Het gebruik is eenvoudig. Als je de bus opstapt houd je de kaart tegen de lezer en bij het uitstappen doe je dit nog een keer. Zo weet het systeem hoelang je op de bus zat en welk traject je hebt afgelegd. Op deze manier betaal je enkel voor de afgelegde kilometers en niet meer voor het traject van de buslijn. Op een tramlijn gelden er vaste prijzen per traject en daardoor betaal je steeds bij het opstappen.
De Tenmáskaarten kunnen aangeschaft worden in alle kantoren van Titsa (bus) en Tranvía (tram), aan de kiosken en tabakszaken op het ganse eiland en aan de verdeelautomaten die in tram- en busstations zijn opgehangen.

Als je bovendien je kaart registreert op de website van Ten+ kun je deze op dit platform ook opladen. Het saldo van de kaart kun je telkens weer bekijken als je je kaart gebruikt voor de betaling van een rit. Op de tram is dit bij het betalen als je opstapt, bij de bus is dit bij het betalen vooraleer je afstapt.
Let op, door de softwarematige verwerking is er een wachttijd van 6 tot 8 uur vooraleer je de kaart kunt gebruiken nadat je de kaart hebt opgeladen.

Als het saldo op de Tenmáskaart ontoereikend is zal je de toegang tot de tram geweigerd worden door de wattman omdat het betaalsysteem wordt gebruikt bij het opstappen. Bij de bus betaal je pas bij het afstappen en daar heeft men rekening mee gehouden. Bij een ontoereikend saldo kun je het verschil in klinkende munt bijpassen aan de buschauffeur.

De kaart kan gebruikt worden op alle lijnen die bediend worden door Titsa, Tranvía en Transportes La Esperanza.

De oude Bonokaarten kunnen verder blijven gebruikt worden tot het saldo volledig is opgebruikt. Daarna schaf je je best een Tenmáskaart aan. Er bestaan drie soorten. De eenvoudige kaart waarop reeds een vast bedrag is gezet, de heroplaadbare kaart waarop jij een bedrag opzet en een gepersonaliseerde kaart, die je op voorhand moet bestellen. 
Ik ben ervan overtuigd dat niet-heroplaadbare kaart die je voor een vast bedrag kunt aanschaffen voor veel toeristen en overwinteraars de oplossing zal zijn.

Om het bus- en tramverkeer nog aantrekkelijker te maken voor residenten is er een speciale maandkaart uitgebracht. Iedereen die een NIF- of een NIE-kaartje heeft kan de ganse maand op het ganse eiland ‘trammen en bussen’ voor slechts € 38,00.
Let op! Een NIE-nummer volstaat niet, je moet ook ingeschreven zijn als bewoner in een van de 31 gemeenten op Tenerife.

Een nuttige website om de juiste buslijn te vinden staat HIER