zondag, juni 16, 2024
HomeBlogGeschiedenisBUNKERS IN HET ZUIDEN VAN TENERIFE
spot_img

BUNKERS IN HET ZUIDEN VAN TENERIFE

Door de geografische ligging hadden de Canarische Eilanden een belangrijke strategische positie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze liggen in de Atlantische Oceaan, op ongeveer 1.000 kilometer van de Spaanse kust. Dit maakte van de archipel een ideale tussenstop voor Duitse en Italiaanse onderzeeërs die de Atlantische Oceaan overstaken.

In juli 1940 bezocht de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joachim von Ribbentrop, de Canarische eilanden. Hij ontmoette er de Spaanse dictator, Francisco Franco om te onderhandelden over een mogelijke Spaanse deelname aan de oorlog aan de kant van de asmogendheden Duitsland, Italië en Japan. Franco weigerde om openlijk aan de oorlog deel te nemen, maar hij stemde ermee in om de Canarische eilanden als basis voor Duitse en Italiaanse onderzeeërs te laten gebruiken.

Camouflage

De Canarische eilanden werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebruikt als basis voor hun onderzeeërs. De bunkers werden gebouwd om de onderzeeërs te beschermen tegen aanvallen van de geallieerden. De bunkers zijn nog steeds te zien en vormen een herinnering aan de rol die de Canarische eilanden speelden gedurende de oorlog. Ze zijn een populaire toeristische attractie, en ze worden vaak gebruikt voor evenementen zoals concerten en tentoonstellingen.

De bunkers zijn gemaakt van beton en waren uitgerust met kanonnen en machinegeweren. Ze zijn gebouwd op strategische locaties in de kustgebieden en in de bergen. De bunkers waren goed verstopt en ze waren moeilijk te bereiken voor de geallieerden.

Operatie Pelgrim

De bunkers werden niet alleen gebruikt om de onderzeeërs te beschermen, maar ook om de Canarische eilanden te verdedigen tegen een mogelijke invasie door de geallieerden. De bunkers waren een belangrijk onderdeel van de Duitse verdedigingslinie op de Canarische eilanden. Een vijftigtal mitrailleursnesten uit de jaren ‘40 zijn bewaard gebleven langs de kustlijn. Ze werden gebouwd toen Franco een Britse landing vreesde.

In 1941 had Spanje reden om een Britse invasie van de Canarische Eilanden te vrezen. Sterker nog, de regering van het Verenigd Koninkrijk, met Winston Churchill als premier, was bezig met het plannen van een militaire operatie om de eilanden in te nemen, te beginnen met de haven en het vliegveld van Gran Canaria, om vervolgens op verschillende stranden te landen. Het werd ‘Operatie Pelgrim’ genoemd.

Britse inmenging

Het Verenigd Koninkrijk bereidde zich ook voor om de stranden van Tenerife militair te bezetten. De bunkers waren solide en werden in een snel tempo gebouwd. Het waren geen echte kustbatterijen zoals we aan de Noordzee zien staan, maar mitrailleursnesten. Op Tenerife staan er 87 bunkers waarvan een vijftigtal op de kustlijn die van Santa Cruz naar het zuiden loopt.

De Britse regering had geheime operaties uitgevoerd, zoals het omkopen van hoge ambtenaren van het Franco-regime om te voorkomen dat Spanje de Tweede Wereldoorlog zou ingaan aan de kant waar het meest mee sympathiseerde: namelijk Duitsland.

Spanje ging van een neutrale staat, na 1 september 1939, toen Hitler de vijandelijkheden begon met de invasie van Polen, naar een meer nazivriendelijke positie als niet-strijdend land op 12 juni 1940, toen Italië zich aansloot bij de oorlog met Duitsland. Dit was de reden waarom Londen de voorbereidingen voor de invasie in gang zette.

Calle El Nido

Franco was bang voor een invasie van Gran Canaria en dat ervan daaruit een landing in het zuiden van Tenerife zou plaatsvinden. De mitrailleursnesten werden voornamelijk geplaatst waar men dacht dat er een landing zou kunnen plaatsvinden. Ze werden gemaakt van beton om artillerieaanvallen te weerstaan en er werden lokale materialen gebruikt om hun zichtbaarheid te minimaliseren, zowel vanaf de oceaan als vanuit de lucht.

In Los Cristianos is er een straat met de naam Calle el Nido (het nest, red.) waar een bunker zo goed is geïntegreerd in het stedelijke landschap dat deze nauwelijks herkenbaar is als verdedigingselement. Er zijn er nog steeds veel te zien in Los Cristianos, maar ook in gebieden zoals de kustlijn van Granadilla de Abona, waaronder Montaña Roja in El Médano en in San Andrés. 

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

BESTE KLIMAAT TER WERELD

GOEDE RESTAURANTS

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img