Dat er een en ander zal veranderen als het Verenigd Koninkrijk daadwerkelijk uit Europa stapt weet iedereen. Wat het effect zal zijn van deze uitstap op het toerisme in Tenerife is niet geheel koffiedik kijken. We kunnen ervan uitgaan dat een op drie toeristen die het eiland bezoekt inwoners zijn van Engeland, Wales of Schotland. De Brexit – een samenstelling van ‘Britain’ en ‘exit’ – zal voor meer dan één nadelig gevolg zorgen voor het toerisme op het eiland.
Voor de Britten is het nu reeds duidelijk dat hun verblijf in het buitenland duurder wordt. De Britse pond devalueerde 10% onmiddellijk na het bekend maken van de uitslag van de exitpoll. Ze zullen dus dieper in de buidel moeten tasten om eurobriefjes aan te schaffen.
De topmannen van de twee grootste reisorganisaties in Groot-Brittannië waarschuwen voor de gevolgen van een Brits vertrek uit de Europese Unie. Het zou de veiligheid en de goedkope vluchten van Britse toeristen in gevaar kunnen brengen. Zo stellen Carolyn McCall van easyJet en Peter Long, die pas de Tui Group verlaten heeft. McCall zegt dat de uitstap de prijzen van vliegtickets zal doen stijgen.
Een brexit zou ook betekenen dat Groot-Brittannië – als ex-EU-lidstaat – handelsakkoorden zou moeten sluiten met de EU om toegang tot de handelsmarkt te behouden en als twee provincies van Spanje zijn de Canarische Eilanden daar uiteraard ook bij betrokken.
In het artikel Cijfers over Tenerife leerden wij dat 80% van de eilandinkomsten uit de toeristische economie voortvloeien. We weten ook dat ruim 30% van het totale aantal toeristen uit het Verenigd Koninkrijk komen. 50% van alle toeristen die de Canarische Eilanden bezoeken komen naar Tenerife. Als deze stroom afneemt door de vermindering van de prijskracht zal dat rechtstreeks voor minder regeringsinkomsten zorgen.
De Britse markt heeft vanaf 2019 te kampen met een devaluatie van het Britse pond en ondanks deze monetaire tegenvaller en de zwakte van het pond blijkt dat het aantal overnachtingen in hotels steeg met 0,2%, en dat de totale uitgaven van de Britten op de Canarische Eilanden steeg met 5,4%. Het BBP van het toerisme in het eerste kwartaal van 2019 is zelfs met 1,5% gegroeid.
Maar toch is er ongerustheid bij de diverse eilandregeringen. Ze staan nog net niet op hun achterpoten, het steigeren komt wellicht later. Door het feit dat de Britse markt het grootste toeristische gewicht op het eiland legt werden de koppen bijeen gestoken om maatregelen te nemen tegen een eventuele afname van de Britse markt. Ondernemers, economisten, professoren en politiekers zaten samen en bespraken een aantal mogelijkheden om de gevolgen van de Brexit voor het eiland te minimaliseren.
Hierna moet de eilandregering deze verzachtende maatregelen in vorm gieten.
De actielijnen werden gepresenteerd tijdens een persconferentie door eilandvoorzitter president Carlos Alonso. Ook de minister voor toerisme, Alberto Bernabe, de voorzitter van Ashotel en de vertegenwoordiger van de Kamer van Koophandel zaten aan de perstafel.
We kunnen de maatregelen samenvatten als volgt. De tijd om dit uit te voeren is relatief kort, dus ondernemen wij onmiddellijk acties en op deze manier zal paniekvoetbal vermeden worden. Er zal dus kort op de bal gespeeld worden en de maatregelen die concreet zullen worden genomen zullen Angelsaksisch-vriendelijk zijn. Uiteraard.
Op dit moment zien we nog geen spectaculaire veranderingen in het Britse toerisme, de zomerboekingen gingen gewoon door. Enkel het verblijf van onze Britse vrienden is reeds een stukje duurder geworden. De overheid kan een charmeoffensief inzetten via de sociale media, via haar eigen websites en via Engelse toeristische tijdschriften. Of een promotiecampagne beginnen om het Britse toerisme aan te wakkeren. Op politiek vlak zal toenadering gezocht worden met de beleidsmensen uit het Verenigd Koninkrijk om na te gaan hoe strengere regels inzake voorschriften voor reizen naar de Canarische archipel kunnen vermeden worden.
Zolang de Brexit niet is uitgevoerd is er nog hoop, maar deze wordt met de dag kleiner.