vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsBRAND WERD AANGESTOKEN
spot_img

BRAND WERD AANGESTOKEN

Het oprukkende vuur heeft het Directoraat-Generaal voor Noodsituaties van de Canarische regering zondag doen beslissen om de Parador Nacional de El Teide, gelegen in Las Cañadas op het grondgebied van de gemeente La Orotava, te evacueren. Het etablissement ligt in het hart van het Parque Nacional del Teide, meer dan 2.000 meter boven de zeespiegel en heeft een unieke fauna en flora die natuurliefhebbers en wandelaars verleiden om naar dit gebied te trekken.

Het vuur dat het hooggebergte van Tenerife teistert heeft reeds 12.813 hectare natuurschoon in de as gelegd en daarbij zijn er 12.279 personen uit hun huizen geëvacueerd. De perimeter van de brand heeft een omtrek van 90 kilometer.

Ruim 13.000 mensen hebben de vlucht vooruit gekozen en verlieten spontaan hun woning om in te trekken bij familieleden of bij vrienden. Zij werden voornamelijk gehinderd bij het ademhalen door een prikkelende en toxische rookontwikkeling. Tot nog toe zochten er 1004 personen en 310 huisdieren heil in de opvangcentra die door de gemeentes werden opgetrokken.

Brandstichting

Fernando Clavijo, de president van de Canarische Eilanden, is formeel. Hij bevestigt dat de brand is aangestoken en aldus is brandstichting de officiële oorzaak. Dit crimineel feit zal door de speurders tot op het bot worden onderzocht. Hij verklaarde dit zondagvoormiddag en wees op het onderzoek van de Guardia Civil, die drie onderzoekslijnen openhoudt om de oorsprong van de brand te bepalen. Hij hoopt dat de dader of daders worden gevonden en worden gearresteerd. Hij betreurde de schade die het vuur heeft veroorzaakt, evenals het in gevaar dat duizenden mensenlevens heeft bedreigd.

Wind is een meevaller

De voorbije 24 uur werd er stevig gewerkt en werd de perimeter geconsolideerd in de zuidelijke sector van de brand. Vandaag is het D-Day en hopen de hulpverleners om een boost te kunnen geven omdat de weersverwachtingen gunstig zijn. De wind is matig met 10 tot 15 km/h  en dat zal helpen in de bluswerken. Als de hulptroepen erin slagen om de perimeter te behouden, dan is dit een stap in de goede richting. 

Premier Sanchez

Sinds het begin van de brand, die op dinsdag 15 augustus begon, heeft de luchtcomponent reeds 1.773 waterlozingen uitgevoerd om het vuur te doven. Samen hebben de blusvliegtuigen en de blushelikopters 2,7 miljoen liter water op de vuurhaard geloosd.

Pedro Sánchez, Premier van Spanje, komt vandaag naar Tenerife om het gebied te bezoeken dat is getroffen is door de brand en die reeds woedt vanaf dinsdag. Hij zal in Arafo onder meer het Puesto de Mando Avanzado (PMA) bezoeken om een overzicht te krijgen van de teams en de middelen die in het gebied worden ingezet om de brand te blussen.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

BESTE KLIMAAT TER WERELD

IK KOM ERAAN

VLIEGEN NAAR TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

NIET TE VATTEN

VALLENDE STERREN (4)

spot_img