zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogNieuwsBOZE VULKAANSLACHTOFFERS
spot_img

BOZE VULKAANSLACHTOFFERS

Amper anderhalve maand nadat de vulkaan Cumbre Vieja zijn activiteit heeft gestaakt, wordt er gewerkt aan een kaart van geolocaties die van belang zijn voor het landschap en voor de transformatie van de omgeving die door de uitbarsting op La Palma werd teweeggebracht. Medewerkers van het Instituto Volcanológico de Canarias (Involcán) en van verschillende Spaanse universiteiten zijn op het terrein bezig met het identificeren van locaties die mogelijks interessant zijn voor de wetenschap en voor het vulkaantoerisme. 

Voorlopig wordt in gebieden die veilig toegankelijk zijn voor geautoriseerd personeel een inventaris opgemaakt van locaties van geologisch en toeristisch belang, met als doel de gebieden in kaart te brengen die in de toekomst verder moeten bestudeerd worden en later eventueel kunnen bezocht worden door toeristen. De geolocaties worden eenzijdig bepaald door de wetenschappers zonder de getroffen bewoners erbij te betrekken

Dit initiatief is niet in goede aarde gevallen bij veel slachtoffers, die meer uitleg eisen over hun eigendommen die zich onder de lava bevinden en die mogelijks in aanmerking komen voor toeristische exploitatie of voor verder wetenschappelijk onderzoek.

De getroffenen beweren dat hen niets is gevraagd en dat zij niet zijn geraadpleegd over deze kwestie.
Wat hen bovenal dwarszit is dat zij nog geen toelating hebben gekregen om naar hun eigendommen terug te keren, terwijl wetenschappers zich vrij kunnen bewegen om onderzoek uit te voeren.  

De slachtoffers van de vulkaanuitbarsting zijn boos en beweren dat het hier niet om toeristische plaatsen gaat, maar om hun eigendommen, waar zij bijna twee maanden geleden werden ontzet. Afgezien van de angst en de onzekerheid over wat er met hun eigendom zal gebeuren, zien zij in dit initiatief een bedreiging van hun privacy, omdat zij nog steeds eigenaar zijn van de huizen en de grond die deels of geheel onder de lava en vulkaanas zijn bedolven. Zij hebben van de overheid nog geen informatie ontvangen wat men met de privéterreinen zal aanvangen.

Volgens de betrokkenen wordt zonder hun toestemming, laat staan hun mening, een toeristische kaart opgesteld waarop hun privaat eigendommen specifiek en in detail worden weergegeven. 
Zij hekelen de ontoereikendheid en in bepaalde gevallen, het uitblijven van hulp door officiële instanties. Zij willen antwoorden die de onzekerheid wegneemt en duidelijkheid schept over de huidige situatie. 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

IK KOM ERAAN

BESTE KLIMAAT TER WERELD

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

WINKELEN OP TENERIFE

VOERTUIG NAAR TENERIFE

spot_img