zaterdag, september 30, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsBOUWWERKEN CUNA DEL ALMA OPGESCHORT

BOUWWERKEN CUNA DEL ALMA OPGESCHORT

Er is al veel geschreven over het bouwproject ‘Cuna del Alma’ dat door Vlaamse bouwpromotoren in El Puertito de Adeje wordt gerealiseerd en wij vrezen dat er in de toekomst nog veel inkt zal vloeien over dit statig en groots bouwprogramma. 
Er zijn nieuwe grottekeningen ontdekt in de onmiddellijke omgeving en dat is de reden waarom de overheid een diepgaand archeologisch onderzoek vordert in de regio om de authenticiteit van de nieuwe inscripties na te gaan.

Gezien de recente ontdekkingen van nieuwe ‘grotschilderingen’ in het gebied waar de werkzaamheden “El Puertito de Adeje” doorgaan en rekening houdend met de beëindiging van de voorzorgsmaatregelen van de Cabildo van Tenerife, beveelt het directoraat-generaal Cultureel Erfgoed, overeenkomstig artikel 59, lid 2, van de wet op het Canarisch cultureel erfgoed, de volledige opschorting van de werkzaamheden en voorziet nieuwe voorzorgsmaatregelen voor een periode van zes maanden.

Ontbrekende gegevens

Op 7 november 2022 werd de ontdekking van nieuwe gravures in het gebied gemeld. Deze kennisgeving, samen met vier andere locaties waarvan de informatie destijds door de vereniging Tegüico is verstrekt en een andere gravure die tijdens het eerste bezoek van de Hoge Inspectie is gelokaliseerd, zijn allemaal activa die niet zijn opgenomen in de studie waarin de onderneming verplicht was deze gegevens op te nemen. Bovendien worden de aangetroffen locaties met grotschilderingen overeenkomstig artikel 87, lid 2, onder a), als archeologische vindplaatsen aangemerkt.

De regering van de Canarische Eilanden zal een diepgaand archeologisch onderzoek uitvoeren om verdere aantasting van de archeologische vindplaatsen in dit gebied te voorkomen en om onomkeerbare schade aan het cultureel erfgoed van de Canarische Eilanden in deze regio te vermijden.

Sanctieproces

Alleen acties die strikt verband houden met de bescherming van de aangetroffen erfgoedelementen, alsmede van elk ander element of gebied met erfgoedwaarde, mogen worden uitgevoerd. Deze specifieke invallen moeten worden uitgevoerd onder toezicht van gespecialiseerd personeel.

De Hoge Inspectie van de Algemene Directie van het Cultureel Erfgoed heeft de locatie op 12 juli bezocht om de feiten te verifiëren en de schade van de werkzaamheden van de projectontwikkelaar Segunda Casa Adeje SL te beoordelen.

Een deel van bouwgrond was al geëgaliseerd en het oppervlaktemateriaal was, als gevolg van de uitgevoerde werkzaamheden, niet meer herkenbaar.
Er blijft slechts een deel over, alsmede een hut, twee schuilplaatsen en drie rotsen met gravures in de onmiddellijke nabijheid van de bouwwerkzaamheden. De ernst van de feiten en het onomkeerbare verlies van de etnografische goederen en archeologische vindplaatsen vormen onherstelbare schade waarvoor het sanctieproces door dit departement is ingeleid en momenteel in behandeling is.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

VACCINATIE TEGEN RODDELS

IK KOM ERAAN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES

TEN BEL VANDAAG

DRAMA