In de strijd tegen de aanwas van het massatoerisme hebben de Canarische eilanden een bouwstop aangekondigd voor hotels. Dat berichtten de lokale media midden april 2003. De onderhandelingen over de bouwstop in het regionale parlement heeft meer dan twee jaar aangesleept en vanaf 2005 mochten er geen hotels meer bijkomen en lag het aantal beschikbare bedden definitief vast op 400.000. Er was wel een uitzondering voorzien voor de al toegekende extra 50.000 bedden op de grootste eilanden en 3.000 bedden op El Hierro, La Gomera en La Palma.
Met de maatregel wilden de Canarische eilanden de troeven van een ‘kwaliteitsvol en milieubewust toerisme’ uitspelen. Critici waarschuwden toen dat de nieuwe formule enkel kon werken als de maatregel ook effectief toegepast werd. Toen ontvingen de Canarische Eilanden gezamenlijk ongeveer negen miljoen toeristen.
Op dat verleden keren wij niet meer terug, daarom heet het ook verleden. Maar van een verleden kun je leren en dat hebben een aantal instanties niet gedaan. Boze tongen beweren dat de bouwstop algemeen omzeild werd door het snel aanvatten van nieuwe bouwwerven. En dat klopt voor een groot deel. Bouwwerken die vóór 2003 werden vergund konden gewoon doorgaan. Dus wist men wat te doen. Het uitgraven van een bouwput en het gieten van een betonplaat was genoeg om de bouw aan te vatten vóór de bouwstop en op deze manier konden de bouwheer en aannemer de preventieve bouwstopperiode makkelijk overbruggen. Deze uitzonderingsmaatregel werd massaal toegepast zodat in er de praktijk in de verste verte geen bouwstop te bespeuren viel. Er stonden nooit zoveel bouwkranen op Tenerife en het geklop en gehamer bleef voortduren.
Na verloop van tijd zijn er nog beperkende bouwrestricties ingevoerd maar dat heeft niet belet dat men, langzaam maar zeker, alles aan het volbouwen was. Buitenlandse promotoren en investeringsmaatschappijen hebben Tenerife gevonden om vol te bouwen. Bekijk het zelf eens: waar vind je nog een stukje vrije natuur tussen Los Cristianos en La Caleta (Adeje)?
Er komen steeds meer toeristen naar Tenerife en dan moet de infrastructuur toch wel aangepast worden. Maar hoeveel is hoeveel?
Een vergelijking: in 2003 reisden 9 miljoen toeristen af naar de archipel, in 2015 was dit opgelopen tot bijna 18 miljoen. De verhouding is hier duidelijk een verdubbeling in ruim één decennium.
Tenerife is in deze periode niet mee geëvolueerd in de algemene toeristische groei. In concrete cijfers betekent dat er 5.011.736 toeristen in 2004 het eiland hebben bezocht en dat er een stijging was tot 6.396.567 eenheden in 2015 wat nauwelijks 1,4 miljoen meer toeristen is in 11 jaar tijd.
Vanaf 2016 komt daar geleidelijk verandering in. De economie op het eiland wordt meer zuurstof ingeblazen door een toename van het aantal toeristen. Maand na maand worden er records gebroken, er komen meerdere nieuwe vlieglijnen naar en van Tenerife en bestaande vluchtroosters worden uitgebreid. Het lijkt dat iedereen naar dit subtropisch gebied wil afreizen om de vakantie door te brengen. Het lijkt er niet alleen op, het is ook zo. Nu de Europese zuidoostelijke zonnige vakantiebestemmingen door een politiek klimaat afbrokkelen zijn er een aantal regio’s die daarvan profiteren. Een van deze locaties zijn de Canarische Eilanden.
Ook de bouwpromotoren hebben dat fenomeen opgemerkt en opnieuw steken alle bouwvakkers de handen uit de mouwen om snel snel bouwplannen te realiseren. De werkgelegenheid in de ‘bouw’ viert opnieuw hoogtij, bouwheren zijn tevreden, bouwpromotoren tellen reeds de centen en de toerist is content met het aanbod.
Er moeten duidelijk keuzes gemaakt worden en daar waar geld mee gemoeid is heeft altijd een voetje voor. De natuur moet inleveren, bouwwerken leveren economische voorspoed en omdat politiekers, politiekers zijn wordt natuurbehoud steeds belangrijk omkaderd rond een nieuwbouw. Het gebouw heeft steeds absolute voorrang. De economie moet en zal opnieuw hoogtij vieren.
En soms kan de politiek ook snoeihard uit de hoek komen. Als er fundamenteel geraakt wordt aan de vergunningsmodaliteiten kan een bouwwerf onvoorwaardelijk worden stilgelegd of indien het bouwproject niet voldoet aan de complexe regelgeving dan wordt er gewoonweg geen bouwvergunning afgeleverd. Simpel als bonjours.
Dat overkomt op dit moment de bouwontwikkelaar Atlantic Tropicana SL die in Adeje het businesspark Las Torres wil bouwen in de onmiddellijke omgeving van de gelijknamige kloof. De bouwvergunning werd ingetrokken. Het project dat een oppervlakte beslaat van 62.300 vierkante meter en waarin Jurassic als themapark was ingepland werd is haar bouwvergunning ontnomen door de rechter. Het Hof van Administratieve Geschillen No. 2 in Santa Cruz heeft de vergunning opgeschort. De bouwvergunning werd door de gemeente Adeje eerder op 6 april 2015 uitgereikt.
Leroy Merlin Spain, SLU vroeg de gemeente een bouwproject te vergunnen waarin verschillende percelen niet overeenkwamen met de bestemmingsgebieden. Na een klacht en na het onderzoek van de gouvernementele verantwoordelijke dienst werd de zaak voor de rechtbank aanhangig gemaakt. De bouwplannen aan de Barranco de Las Torres worden ‘on hold’ gezet. Nu is het wachten hoe de betrokken partijen zich uit de gerechtelijke procedures zullen weten te kronkelen.