zondag, april 14, 2024
HomeBlogNieuwsBOSBRANDEN
spot_img

BOSBRANDEN

Het zomerseizoen staat garant voor bos- en heidebranden op de Canarische Eilanden, niettegenstaande de maatregelen, het sensibiliseren van de bevolking en de uitbreiding van het bosbrandweerdispositief. Het begin van de zomer anno 2023 is alvast niet goed begonnen. Diverse bosbranden op Tenerife, maar vooral de monstergrote vuurhaard op La Palma zijn daar jammerlijk voorbeelden van.

De overheid herinnert eraan dat het alarmniveau 3 in werking is en dat het daardoor verboden is om aanwezig te zijn én zich te verplaatsen in bosrijke gebieden, te voet of met welk vervoermiddel dan ook, met uitzondering voor de lokale bewoners.

Verboden

Het is ook verboden om open vuren aan te maken, en daarom worden barbecues, ook deze in de recreatieve domeinen, niet toegelaten. 
Het is verboden om te werken met machines of gereedschappen die vonken kunnen genereren, zoals bosmaaiers en lasapparatuur. Verder zijn bosexploitatie, jachtactiviteiten, het recreatieve verkeer van motorvoertuigen op bospaden, evenals sportevenementen en pelgrimstochten in beboste omgeving niet toegelaten.

Op Tenerife

Op vrijdag 14 juli ontstond er een bosbrand in de barranco Los Dornajos in de deelgemeente Icod el Alto (Los Realejos) en moesten BRIFOR-eenheden en een blushelikopter ingezet worden om de vlammen te bestrijden.

Op zaterdag 15 juli werd er alarm geblazen voor een bosbrand overheen de gemeentegrens van Arafo met Candelaria, in het gebied rond de Mirador de Chivisaya. Uit voorzorg werden er ongeveer 50 inwoners en 200 geiten geëvacueerd in de gebieden rond Las Hermosas (Candelaria) en Las Tapias (Arafo) en werd de TF-523 volledig afgesloten. Om het werk van de blusbrigades te vergemakkelijken, werden de wegen naar Los Loros (bij km 1 en km 3) en de TF-24 naar Las Lagunetas (vanaf km 16) afgesloten.

Op La Palma

Op La Palma is het uitkijken geblazen want op zaterdag 15 juli ontstond er een bosbrand die uitgroeide tot een gigantische vuurzee in het noordwesten van het eiland. Tot nog toe zijn er 4.255 mensen geëvacueerd uit de gemeenten Tijarafe en Puntagorda, en volgens de observatie van een NASA-satelliet bedraagt aangetaste en verwoeste oppervlakte reeds 4.675 hectare.

Gedurende de hele dag hebben in totaal 11 luchtvaartuigen deelgenomen aan de blussingswerken, waaronder een Canadair (Bombardier) die vanuit Malaga werd overgevlogen. Een tweede toestel is onderweg en zal het brandweerdispositief vervoegen. De vraagt reist opnieuw waarom er geen blusvliegtuig wordt gestationeerd op de Canarische Eilanden gedurende het bosbrandseizoen, om zodoende sneller te kunnen ingrijpen.

Weersomstandigheden zijn favorabel

De geëvacueerde gebieden liggen rond de hoofdweg LP-1 van Fayal tot Torre del Time en van Fayal tot Barranco de Jurado, inclusief de dorpen Tijarafe, het gebied Hacienda del Cura en de gemeente Puntagorda. Ook de sterrenwacht, het Observatorio del Roque de los Muchachos (ORM), dat aan het Parque Nacional de la Caldera de Taburiente grenst, werd geëvacueerd.

Ruim 400 brandweermannen zijn sinds zaterdag in de vroege ochtend aan het werk om de brand te blussen. Het weer speelt in hun voordeel want de temperaturen dalen, de luchtvochtigheid stijgt en harde wind laat het vooralsnog afweten. Iedere hulpverlener hoopt dat de weersomstandigheden favorabel zullen blijven.
De grondtroepen werken de klok rond terwijl de luchtsteun tussen zonsondergang (+ 30 minuten) en zonsopgang (- 30 minuten) om begrijpelijke redenen wordt gestaakt.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

VERBODEN VOOR JONGEREN

KERST OP TENERIFE

DE TIJD VAN TOEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img