dinsdag, januari 31, 2023
spot_img
HomeBlogWeetjesBOSBRANDEN VERMIJDEN

BOSBRANDEN VERMIJDEN

De zon staat hoog aan de hemel en de temperaturen zijn zeer hoog. Alles staat droog, poerdroog … Er komt geen regen op ons af en het stof is amper te blussen. Bossen en struikgewassen kraken onder de hitte en zijn uiterst ontvlambaar. Dit resulteert in een verhoogd risico voor bos- en struikbranden. Voeg daarbij het element ‘de mens’ en je krijgt een licht ontvlambaar mengsel.

De beste brandvoorkomende maatregel is een verantwoord gedrag, want 98% van de branden ontstaat door een verkeerde beslissing en/of een verkeerde actie. Weet je dat de oorzaak van brand altijd terug te vinden is in de beschrijving van de drie ‘O’s? Een brandoorzaak is bijna altijd gekoppeld aan ‘onvoorzichtigheid, onwetendheid en onoplettendheid’.

Verantwoordelijk gedrag

De gouvernementele overheid verwittigt binnenkort iedereen over de gevaren van een bosbrand en koppelt in deze voorlichting de richtlijnen om brand te vermijden. De maatregelen komen er steevast aan wanneer hoge temperaturen, langdurige droogte, sterke passaatwinden en vooral verhoogde menselijke activiteit zich aankondigen. De regering wil een halt toeroepen aan deze alles verwoestende branden.

Verantwoord gedrag zorgt voor een beperking van brandrisico en is de beste maatregel ter voorkoming van bos- en struikbranden. Ook het waarschuwen van de hulpdiensten is verantwoordelijkheid dragen bij het zien van rook in bosrijk gebied. Het algemeen noodnummer is ook hier, het nummer 1-1-2.

Richtlijnen

Als algemene regel moeten we stellen; geen open vuren maken. Iedereen begrijpt dat een kampvuurtje stoken, niet alleen onverantwoordelijk is, maar ook uiterst gevaarlijk. Roken is een vuurgevaarlijke handeling, alhoewel rokers van zichzelf denken, voorzichtig te zijn. Je peuk uitdoven met de voet op een bed van dennennaalden, is daar een voorbeeld van. Werp ook nooit geen peuk uit de auto; dit is niet alleen gevaarlijk, je riskeert bovendien ook nog een boete van 200 euro.

Een barbecue mag en kan alleen in de daarvoor voorziene recreatiegebieden omdat deze plekken uitgerust zijn met vaste vuurvaste installaties waarop kan gekookt worden. Op deze plaatsen hangen duidelijke pictogrammen die het wel en het wee van het bbq’en onderstrepen.

Warmtebronnen die contact maken met licht ontvlambare boom- en struikresidu is te vermijden. Blijf dus ook met je voertuig op de rijweg en vermijd off-roadtoestanden. Ook het gebruik van motorisch tuingereedschap kan een brand doen ontstaan. Gebruik steeds gereedschap dat geen vonken of vlambogen voortbrengen.

Laat geen glazen voorwerpen of glasscherven achter; door het vergrootglaseffect heb je binnen enkele seconden een brand als het zonlicht op de juiste manier invalt; en de zon staat ook niet stil!

Actie en hulp

Wat doe je best als je toch onverwacht in de buurt van een brand bent?
Bel de hulpdiensten op 1-1-2, ook al spreek je geen Spaans. Als je een GPS bij de hand hebt of een iPhone kun je meteen een exacte locatie opgeven.
Daarna kun je proberen te blussen als het om een kleine, beginnende brand gaat… met alle mogelijke middelen. Het vuur beslaan is een prima blustechniek; blussen door verstikking is zelfs met takken te realiseren.

Als het om een grotere brand gaat, verzamel dan de mensen om je heen en verlaat de vuurlocatie door tegen de wind in te stappen (als dat mogelijk is), zo niet; bescherm dan je ademhalingswegen, adem door je neus en vlucht rond het vuur heen. De beste vluchtrichting is naar de oceaan toe, naar beneden dus… op die manier ben je onder de brand en heb je minder last van rook, gassen en warmte.

Veiligheid verhogen

De overheid geeft opdracht aan bosbeheer om het netwerk van bospaden te verbeteren en aldus wordt de wandelinfrastructuur aangepakt. Een lente-onderhoud, zeg maar en zo wordt de bewegwijzering, de staat van de wandelwegen, overgroeiende struiken en gewassen en de schuilplaatsen onder handen genomen. Ook de boswegen die door de brandweer en de hulpdiensten worden gebruikt bij diverse interventies worden netjes gemaakt en ontdaan van alle belemmeringen.

De algemene doelstelling van het project is de veiligheid te verhogen en de infrastructuur te verbeteren. Zo zal menig toerist probleemloos en veilig de wijde natuur kunnen verkennen en zullen de brandweerlieden zich sneller kunnen verplaatsen en op termijn vrijer kunnen ademen. Iedereen gelukkig …!

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

DE TIJD VAN TOEN

GELUK OP EEN EILAND

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES