donderdag, juli 18, 2024
HomeBlogNieuwsBOSBRANDEN OP TENERIFE VOORKOMEN
SEB LEESON LEGAL GROUP

BOSBRANDEN OP TENERIFE VOORKOMEN

Bosbranden op Tenerife voorkomen is een duidelijk de boodschap van de Tenerfiaanse regering, het Cabildo de Tenerife. De gigantische bosbranden die in augustus 2023 woedden hebben veel schade aangericht en duidelijke sporen nagelaten. De vernietiging van 3.200 hectare natuurgebied is de trigger die heeft gezorgd dat er nu preventieve maatregelen worden genomen om dergelijk catastrofe in de toekomst te vermijden.

Het project heeft een budget van 2,9 miljoen euro en een looptijd van drie jaar. Het doel is om de bewoners en gemeenten te adviseren om maatregelen te nemen om hun eigen veiligheid te bevorderen en de natuurlijke biodiversiteit te verbeteren. Van hun woongebied een brandvrije plek te maken, is de belangrijkste boodschap.

Hulp van de bewoners

Het Plan de Medianía de Tenerife voor de preventie van bosbranden en de verbetering van de natuurlijke en agrarische biodiversiteit heeft als belangrijkste doel het adviseren van de eigenaren en bewoners die in het hinterland van het eiland wonen. Het verminderen van de brandlast en het verbeteren van de natuurlijke en agrarische biodiversiteit zijn daarin de belangrijkste lijnen.

Dit baanbrekend initiatief moet ruim 25% van de bevolking op Tenerife, die in bosrijke gebieden woont, informeren. De overheid stelt de nodige middelen en instrumenten beschikbaar om de bosgebieden en woningen te beschermen, maar vraagt aan de bewoners om te helpen.

Maatregelen

Tot de maatregelen ter bescherming van woningen, behoort het onderhouden van een veiligheidsstrook van 15 meter rondom het gebouw, waarbij de begroeiing zoveel mogelijk moet worden vermeden, vooral wanneer het gaat om hoog brandbare planten zoals dennen, heide of bramen. In het geval van bomen wordt aanbevolen om een afstand van minstens 3 meter tussen de bomen te behouden.

Andere belangrijke zelfbeschermingsmaatregelen zijn het gebruik van geschikte luiken, het schoonhouden van daken en terrassen van bladeren en het vermijden van de ophoping van brandbare materialen zoals zonneschermen of tuinmeubilair buiten de huizen.

Bondgenoot

De kern van dit project is burgerparticipatie, aangezien de bewoners zelf actieve deelnemers zijn in het beheer ervan. Het is de bedoeling dat de bewoners de vegetatiemassa’s behandelen die grote stukken verlaten landbouwgrond of aangrenzende privéterreinen met een hoog brandrisico beslaan. De overheid zet drie ploegen in die de burgers moet ondersteunen bij deze werkzaamheden.

Verder is het ecologisch herstel van de natuurlijke biodiversiteit en het behoud van het agrarische landschap een belangrijk punt. De inheemse vegetatie in het bergachtig hinterland, zowel het vochtige laurierbos als het thermofiele bos, is bestand tegen bosbranden. Wanneer de bevolking de schouders onder het project steekt wordt preventie de belangrijkste bondgenoot om de vlammen geen kans te geven. Bosbranden op Tenerife voorkomen staat helemaal boven het lijstje der verwachtingen.

Pixabay © Photography

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

VACCINATIE TEGEN RODDELS

VERDRINKINGEN

- Reclame -

COLUMN KIM

OVERDAAD SCHAADT

BOFFEN EN BLAZEN…

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

HOTEL ZONDER STERREN

NAZORG EN THUISVERPLEGING

STOF VAN DE CALIMA

SEB LEESON LEGAL GROUP