zaterdag, juni 15, 2024
HomeBlogBORGEN BRENGEN ZORGEN
spot_img

BORGEN BRENGEN ZORGEN

Mijn man en ik leven al jaren volgens het principe dat er maar twee dingen zijn waarvoor wij een lening aangaan: een woning en een vervoermiddel.

Het feit dat je vandaag bijna alles op krediet kan kopen is een zorgwekkende evolutie die voor velen een nefaste uitwerking kan hebben.

Eigenlijk zouden we allemaal moeten beseffen dat er drie categorieën bestaan waarin we alle voorwerpen kunnen indelen, namelijk de basisbehoeften, het comfort en luxe.

De basisbehoeften van de mens zijn heel eenvoudig te omschrijven, je hebt een dak boven je hoofd nodig, ook kledij en eten op je bord.

Comfort is iets wat het leven op zich comfortabeler maakt zoals bijvoorbeeld stromend water, verwarming en elektriciteit. Heel veel andere dingen in ons leven vallen onder de noemer ‘luxe’.

Je hoeft maar twintig jaar terug te gaan in de tijd en te kijken waarover het gemiddelde gezin toen beschikte. Vroeger was een gezin al blij met één tv, één auto en een vast telefoontoestel. Tegenwoordig heeft ieder gezinslid zijn eigen ding nodig.

De wereld is moderner geworden en iedereen wil kunnen beschikken over de nieuwste technologieën en wil aldus alle nieuwe snufjes kopen. We staan er niet meer bij stil dat dit een grote invloed heeft op het hedendaagse uitgavenpatroon.

Vaak hoor je mensen dan zeggen dat ze niet genoeg verdienen en dat het leven veel duurder is geworden ten opzichte van vroeger, maar niets is minder waar. De lonen zijn de voorbije jaren recht evenredig gestegen met de kosten van de basisbehoeften, maar niet met de kosten van de luxeproducten en dat maakt een groot verschil op het einde van de rekening.

Vroeger toen ik jong was, hadden wij één tv toestel in huis waardoor wij als gezin verplicht werden om gezellig samen te zitten. Vóór de periode van de gsm had je als gezin één vast telefoontoestel in huis waardoor er steeds een controle was van de ouders naar het telefoongebruik van hun kinderen. In het begin van het gsm-tijdperk koste een mobieltje met moeite 100 euro in aankoop maar ondertussen zitten we al aan een tienvoud van het aankoopbedrag en bovendien verwacht zelfs de kleinste telg van de familie ook een Iphone onder de kerstboom of voor zijn verjaardag.

Je hoort ook vaak het volgende: “als ik mijn kinderen geen Ipad of Iphone geef dan zijn ze niet meer mee met de rest van de jeugd”. Hierdoor gaan ouders zelfs leningen aan om deze luxeproducten te kunnen betalen voor hun kinderen. Op die manier geven zij ook mee aan hun kinderen dat dit de normaalste zaak van de wereld is.

Zou het niet beter zijn dat je een goedkope gsm meegeeft aan je kinderen zodat ze je in uiterste nood toch kunnen bereiken? Je kunt hen beter aanmoedigen om een baantje te zoeken zodat ze zelf een Iphone kunnen kopen.

Wanneer je altijd de dingen kan kopen die je wil, zonder hiervoor te hoeven werken, dan leer je de waarde van voorwerpen niet meer kennen. Heb je geen geld om een wasmachine te kopen, ga dan naar de wasserette. Heb je geen geld voor een nieuwe flatscreen, ga dan naar de kringloopwinkel om een tweedehandstoestel te halen dat je wel kan betalen.

Mijn man en ik zijn tijdens onze reis naar Thailand een meisje tegengekomen die een lening was aangegaan om op reis te kunnen gaan. Toen we haar vroegen of ze werk had om de lening af te betalen, liet ze ons weten dat ze wel werk zou zoeken eens ze terug thuis was. Met deze foute ingesteldheid gaat het snel bergafwaarts en zit je op heel korte tijd met leningen die je niet meer kan afbetalen.

Het is niet slecht om eens een aantal weken of maanden te moeten wachten met een aankoop omdat je geen geld hebt, want ondertussen heb je tijd om even na te denken of je het product echt wel nodig hebt en waar je het voor de laagste prijs kan kopen.

‘Bezint eer ge begint’ want lenen kost altijd geld en het is niet zo mooi als Mevrouw Leemans het wil doen uitschijnen. Spoor jezelf aan om per maand een klein bedrag opzij te zetten voor de aankoop van luxeproducten. Zo kijk je uit naar een aankoop die je wil doen, in plaats van een lening aan te gaan en achteraf misschien spijt te hebben van je aankoop.

 

Zet af en toe eens een stapje opzij, verplaats je uit de moderne maatschappij en laat al je elektronica thuis als je de deur uitgaat. Als je op Tenerife bent, neem dan een papieren boek, een handdoek en een tube zonnecrème en leg je in het zonnetje op strand of aan het zwembad met enkel de avonturen van het hoofdpersonage om je te laten verleiden.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Kim
Kim
Vaste medewerkster en blogster van Tenerife Connect. Als jeugdige inwoonster van Tenerife kan zij zonder scrupules schrijven en vertellen over het leven op een eiland als jonge dertiger.

2 REACTIES

  1. Heel juist, zeket de laatste zin. Een boek ,een handdoek en het zonnetje van tenerife. Meer heeft een mens niet nodig

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

TENERIFE VOOR KINDEREN

WIJ ZIJN DE PINEUT

VACCINATIE TEGEN RODDELS

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

VEEL PARKEERBOETES

LANDING AFGEBROKEN

spot_img