De wereld is aan een volksverhuizing bezig. De geschiedenis heeft ons geleerd dat massa’s mensen andere en betere oorden opzoeken als hun thuisland getroffen wordt door oorlog, geweld, politieke instabiliteit en vooral door hongersnood. Deze mensen zoeken een betere toekomst en zoeken dit vooral in Europa.
Maar ook de Canarische archipel is een doelwit, ze komen niet vanaf Zuidwest-Azië of van Noord-Afrika. Neen, ze komen van West-Afrika, maar ook in gammele bootjes. Ze komen uit Marokko, de Westelijke Sahara, Mauritanië en verder nog van Senegal en van Mali.
In 2015 kwamen 874 bootvluchtelingen aan; zeven sukkelaars stierven vooraleer de eilanden te bereiken.
Volgens de cijfers ons doorgegeven door het Europees agentschap voor het beheer van de operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de lidstaten van de Europese Unie (Frontex), was er een aanzienlijke stijging van emigratie via de Canarische provincies. 874 in 2015 tegenover 695 in de periode 2012-2014.
Er is wel enig verschil met de vluchtelingen die de Middellandse zee gebruiken als ontsnappingsroute; deze illegale emigratie wordt niet georganiseerd door de maffia maar door individuele mensensmokkelaars, zegt Frontex.
De omstandigheden van de overtocht zijn ook hier mensonterend en uitermate gevaarlijk.
2016 was een kalm jaar maar in de laatste week van januari 2017 worden er opnieuw 49 immigranten gered op 18 kilometer van Gran Canaria. Zeven onder hen werden door hun lotgenoten overboord gegooid omdat ze het niet overleefden. Vijftien onder hen worden in alle haast voor verzorging overgebracht naar het hospitaal.
Er zijn nog pateras onderweg, verklaarden de slachtoffers toen aan hun redders, en dát is dan de taak van het verkenningsvliegtuig ‘Sesamar 103’ om deze tijdig te detecteren. En inderdaad … op 14 november 2017 vaart de reddingsboot Alpheratz van de Salvamiento Marítimo in alle vroegte uit om de opvarenden van een gammele sloep te redden die komt aangevaren ten zuiden van Tenerife. Aan boord zitten 36 personen, allemaal mannen, waarvan twaalf minderjarigen.
Alle opvarenden en de gammele sloep werden naar de haven van Los Cristianos overgebracht voor de registratie en de eerste zorgen. Daarna moesten ze allemaal naar de kliniek El Mojón voor een uitgebreider medisch onderzoek.
Op 23 februari 2018 werd door een vissersboot opnieuw een patera opgemerkt op 8 nautische mijlen van La Estaca, tussen El Hierro en La Gomera. De inzittenden, allen Marokkanen, 25 mannen en 1 vrouw verkeerden allen in een goede gezondheid wanneer ze werden onderschept door de de zeevaart- en reddingsdienst.
Daarna is het rustig gebleven en hebben zich geen migranten meer gemeld in gammele bootjes. Tot op zondag 28 oktober 2018.
Een patera of cayuco met 72 immigranten aan boord is bij dageraad aangekomen in de haven van Los Cristianos. Opnieuw allemaal mannen, waaronder 26 minderjarigen arriveerden om 05.45 uur in de haven van Arona.
Volgens het Emergency and Security Coordination Centre (Cecoes) komen ze allemaal uit Gambia.
Eenmaal aan land werd het gebruikelijk sanitair dispositief uitgerold door de medewerkers van het plaatselijke Gezondheidscentrum en het personeel van het Rode Kruis.
Heel waarschijnlijk worden de vluchtelingen naar Santa Cruz gebracht. In het verleden werden ze ook naar Madrid getransporteerd om van daaruit de groepen Afrikanen, volgens een verdeelsleutel, te verspreiden op het Spaanse grondgebied.