maandag, april 22, 2024
HomeBlogNieuwsBOETES VOOR VOETGANGERS
spot_img

BOETES VOOR VOETGANGERS

Voetgangers hebben, net als automobilisten, de verantwoordelijkheid om zich aan de verkeersregels te houden en daarom moeten zij bewust zijn van hun omgeving om de kans op ongelukken te minimaliseren.
Het is daarom belangrijk dat voetgangers de ogen en oren openhouden en anticiperen op de mogelijke gevaren die zich op de openbare weg kunnen voordoen.

Ze houden zich best aan de verkeersregels en nemen aldus deel aan een veiligheidssysteem dat ongelukken voorkomt. Voetgangers zijn de meest kwetsbare weggebruikers, vooral kinderen en ouderen. Oppassen en voorzichtig zijn is hier de boodschap, dus is het belangrijk te weten wat u wel en niet mag doen als u zich als zwakste schakel in het verkeer begeeft.

Oorzaken

Er zijn verschillende gevaren voor voetgangers in het verkeer, waaronder verkeersongevallen de meest frequente zijn. Voetgangers zijn kwetsbaar in het verkeer en kunnen gemakkelijk betrokken raken bij verkeersincidenten. Ongevallen met voertuigen kunnen leiden tot ernstig letsel of zelfs de dood. Daarbij zijn een slechte zichbaarheid, gehaaste bestuurders, slechte infrastructuur en afleiding van de voetganger of automobilist de grootste oorzaken.

Omdat voetgangers ook weggebruikers zijn, staan zij bij overtredingen ook bloot aan boetes, net zoals de bestuurders van elektrische en gemotoriseerde voertuigen.
De wet op de verkeersveiligheid is nationale Spaanse materie en is dus ook op Tenerife van toepassing, of u nu op de weg rijdt of deze te voet oversteekt. 

Overzicht

De overtredingen die worden beboet zijn over het algemeen kleine handelingen die (on)doordacht door een voetganger worden uitgevoerd en gevaarlijke verkeersmanoeuvres worden genoemd. Een overzicht.

OVERSTEKEN IN HET MIDDEN VAN DE WEG
Zebrapaden zijn de beste en veiligste plaatsen om over te steken. Het is verplicht ze te gebruiken; als u dat niet doet, brengt u niet alleen uw veiligheid in gevaar en vormt u een risico voor anderen, maar kunt u ook een boete krijgen van ongeveer 100 euro.

OVERSTEKEN BIJ ROOD LICHT
Dit is een verbod voor voertuigen, maar ook voor voetgangers, ook al willen sommigen dat niet geloven. In feite wordt dit beschouwd als een ernstige overtreding die wordt bestraft met een boete van 200 euro.

ZICH OP AUTOSNELWEGEN EN TWEEBAANSWEGENBEGEVEN
Het is voor voetgangers absoluut verboden om zich op autosnelwegen en expresswegen te begeven. De boete bedraagt 100€.

RECHTS VAN DE WEG LOPEN
Als u zich op een plaats buiten de bebouwde kom bevindt, zonder voetgangerszone en u loopt op de rijbaan of de vluchtstrook, moet u altijd aan de linkerkant van de weg lopen. Dit staat in artikel 122 van het Algemeen Verkeersreglement. Doet u dit niet, dan krijgt u een boete van 100 euro.

LOPEN ZONDER VEST
Volgens de voorschriften van het RGC (Reglamento General de Circulación) is het niet alleen verplicht om links te lopen, maar moet u ook een goedgekeurd reflecterend vest dragen op plaatsen buiten de bebouwde kom zonder voetgangerszone. Op overtreding van deze regel staat een boete van 100 euro.

GEEN REFLECTERENDE VEST DRAGEN BIJ HET UITSTAPPEN VAN DE AUTO
Als u met pech langs de kant staat en uw voertuig stilstaat, moet u uitstappen om uw aanwezigheid kenbaar te maken. Hiervoor moet u altijd een reflecterend vest dragen. Op het niet dragen van het gele jesje staat een boete van 200 euro.

ALCOHOL- OF DRUGSTESTS
Alcohol- of drugstests kunnen worden afgenomen bij voetgangers, net als autobestuurders, wanneer deze een overtreding begaat of betrokken is bij een ongeval. Op het weigeren van een test of het positief testen op alcohol of drugs staat een boete van 1.000 euro.

Gezond verstand

De vraag van miljoen is: ‘Verliest u punten op uw rijbewijs, als u als voetganger een boete krijgt?’ Het antwoord zal velen tevredenstellen. Neen, voetgangersovertredingen hebben geen invloed op het rijbewijs. De reden is eenvoudig: ‘U neemt geen deel aan het verkeer met een voertuig waarvoor uw rijbewijs nodig is.

Veiligheid op de weg, zowel op het platteland als in de stad, is een gedeelde verantwoordelijkheid van automobilisten, tweewielers en voetgangers. Gebruik het gezond verstand, heb respect voor een andere weggebruiker en volg de regels voor een vlot en veilig verkeer.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

GOFIO LEKKER EN GEZOND

WIJN OP TENERIFE

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

VERDRINKINGEN

GOEDE RESTAURANTS

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BONT OM DE ARM…

- Reclame -spot_img

WEETJES

DWERGEN VAN LA PALMA

PALM-MAR GROEIT

spot_img