Wie van natuurfenomenen houdt kan zich volgende nacht alvast verkneukelen. Omdat de kans op bewolking op Tenerife vrij klein is zal het spektakel ongehinderd kunnen gevolgd worden.
Liefhebbers van sterrenkunde en heelalspotters krijgen maandagochtend 21 januari 2019, in alle vroegte een astrospektakel voorgeschoteld waarin zich twee fenomenen voordoen: een totale maansverduistering en een bloedmaan.

De maan beweegt zich door de schaduw van de aarde, zodat er eerst op een deel van het maanoppervlak geen direct zonlicht meer valt en het lijkt alsof er een stukje uit de maan is verdwenen. De verduistering zet dan door tot het hele maanoppervlak zich in de aardschaduw heeft gehuld. Daarna ontstaat het hapje aan de andere kant van de maan en tenslotte verlaat de schaduw de maan helemaal.
Het fenomeen, waarvoor iedereen zich interesseert, begint zich te roeren rond 03.37 uur CAN maar dat is een gegeven voor astronomen. De modale man zal het spektakel zeker kunnen appreciëren van 04.34 tot 05.43 uur wanneer de aardschaduw de maan volledig bedekt. Een uurtje later is voor de meesten onder ons het afgelopen.

Het meest opvallende kenmerk van deze verduistering is de zeer intense rode toon die de maan zal aannemen. Dat komt door het feit dat een deel van het zonlicht door de dampkring van de aarde gaat en daar worden de kleuren gebroken, zoals in een prisma. Met andere woorden de kleuren worden door de atmosfeer gefilterd en alleen rood heeft doorgang. De kleur van de maan zal geleidelijk veranderen van geelwit naar oranjerood, vandaar dat men ook spreekt van een bloedmaan, ook wel van een wolfsmaan.
Op Tenerife wordt dit ook luna de sangre (bloedmaan) of luna de lobo (wolfsmaan) genoemd.

Maak het je gemakkelijk en plaats je comfortabel. Tenerife is van oudsher de aanbevolen plaats omdat er op het eiland geen luchtvervuiling aanwezig is. Daardoor wordt het zicht niet belemmerd of gesluierd. Nog een tip: hoe hoger je je bevindt, hoe duidelijker de details. Las Cañadas is dus de ideale plek om dit natuurfenomeen te aanschouwen. In drukke toeristische centra op zeeniveau zoek je best een donker hoekje om te kijken, weg van alle lichtpollutie.
Om dit astronomisch gebeuren optimaal waar te nemen is er, in tegenstelling tot zonsverduisteringen, geen bril of oogbescherming nodig. Het is wel aangeraden om een verrekijker of een telescoop te gebruiken om optimaal van dit fenomeen te kunnen genieten.

Wie niet in de mogelijkheid is om het spektakel live te volgen kan kijken naar een rechtstreekse uitzending op www.elteide.es
Wil je zelf het heelal van heel dichtbij zien dan kun je een bezoek regelen aan het observatorium in Izaña. Of wil je gewoon sterren kijken onder begeleiding, dan kun je HIER terecht.
Of wil je het meer exquis? Een etentje onder een sterrenhemel misschien.
En nog veel meer …!!
Op Tenerife zijn er duizend-en-een dingen te beleven.