zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogNieuwsBLOEDMAAN EN MAANSVERDUISTERING OP TENERIFE
spot_img

BLOEDMAAN EN MAANSVERDUISTERING OP TENERIFE

Wie van sterren en planeten houdt kan zich volgende nacht alvast verkneukelen. Omdat de kans op bewolking op Tenerife vrij klein is kan het astrospektakel ongehinderd worden gevolgd.
Liefhebbers van sterrenkunde en heelalspotters krijgen maandagochtend 16 mei 2022, in alle vroegte een niet-alledaagse opvoering voorgeschoteld waarin zich twee kleurige fenomenen voordoen, een eclips en bloedmaan.

De maansverduistering is waar te nemen in een onbewolkte omgeving op maandag 16 mei vanaf 02.27 UTC (03.27 uur op de Canarische Eilanden en 04.27 uur in de Lage Landen) en eindigt het om 05.55 UTC. De totale fase van de eclips zal 65 minuten duren. De schaduw van de aarde wordt dan geprojecteerd op de maan die een roodkoperen gloed krijgt opgespeld die kenmerkend is voor maansverduisteringen. 

Karmozijnrood

De karmozijnrode kleur zorgt voor de naam ‘Bloedmaan’ in de volksmond. Deze kleur wordt gevormd door de lichtbreking in de atmosfeer en treedt enkel op wanneer de volle maan een totale of gedeeltelijke verduistering ondergaat. Vanaf de Canarische Eilanden zal het mogelijk zijn om de complete fasering van de eclips waar te nemen.

Volgens het Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) doen maansverduisteringen zich voor wanneer de maan door de schaduw van de aarde trekt en geen direct zonlicht meer op zich krijgt. De maan bevindt zich dan in de schaduw van de aarde en wordt donker, ofwel verduisterd. In tegenstelling tot zonsverduisteringen zijn maansverduisteringen overal ter wereld zichtbaar van zodra de maan boven de horizon staat.

Live tv-uitzending

De maansverduistering wordt rechtstreeks uitgezonden op sky-live.tv. De uitzending begint op zondagavond 15 om 19.15 UTC (20:15 uur op de Canarische Eilanden en 1 uur later in de Lage Landen). Tot 02.15 UTC is het mogelijk om de totaliteitsfase te volgen met uitleg door Dr. Miquel Serra-Ricart, astronoom bij het IAC, uiteraard in het Spaans.

Maansverduisteringen kunnen, in tegenstelling tot zonsverduisteringen, met het blote oog of met een verrekijker worden waargenomen. De enige voorwaarde om de maansverduistering, annex bloedmaan waar te nemen is een heldere hemel. De beste plaats om het astronomische evenement te bekijken is een donker hoekje, zonder lichtvervuiling. 

Apocalyps

Het aanschouwen van een maansverduistering is een van de mooiste en geheimzinnigste astronomische ervaringen, want het is ongetwijfeld een van de gebeurtenissen waarbij beschavingen de meeste legenden rond dit verschijnsel hebben geschapen. Voor de Maya’s betekende een bloedmaan een gevecht op leven en dood tussen hun goden. Anderzijds is deze maan volgens de Bijbel een teken van de komst van het Laatste Oordeel, dat in verschillende passages is beschreven. 

Toekomst

Elk jaar zijn er minimaal vier en maximaal zes verduisteringen, waarvan de helft maansverduisteringen en de helft zonsverduisteringen. Hoewel deze getallen hoog lijken, moet er rekening mee worden gehouden dat niet alle verduisteringen totale verduisteringen zijn en dat niet alle verduisteringen zichtbaar zijn vanaf een welbepaalde locatie. 

Als u deze totale maansverduistering mist, volgt er een herkansing op 8 november 2022 (deze is niet zichtbaar vanuit Spanje). Daarna moeten we wachten tot 28 oktober 2023. Daarna is het wachten tot in 2025.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

OVERDAAD SCHAADT

KALK EN STEEN METSELT WEL

- Reclame -spot_img

WEETJES

BAGAGEKOSTEN

WAT MET ONZE PLANEET

BOUWPLANNEN

spot_img