Een eiland dat gesymboliseerd wordt door een ‘eeuwige lente’ is ook gevoelig aan andere dan lenterige toestanden. Plotse en grote temperatuurschommelingen zijn hier weliswaar niet aan de orde, vandaar deze schitterende vergelijking. In de winter 15° tot 25°C. en in de zomer 20° tot 30°C. Dit is een mooi gemiddelde … meer moet dat niet zijn.
Er is echter één uitschieter op deze regel. Een hittegolf die wel of niet wordt meegevoerd door luchtmassa’s waarin fijn stof aanwezig is, die geboren worden boven de Afrikaanse stofgordel ontstaan en vanaf de Westelijke Sahara naar de Canarische archipel waaien, brengen het eiland in de zomerperiode soms in een bijzonder lastig en heet parket. Veertig graden Celsius en zelfs nog ietsje meer zijn geen uitzonderingen. We spreken dan over een periode van ‘een paar dagen’.
De lokale bevolking spreekt dan over een calima, een hittestorm die op grote hoogte zandstof laat ‘regenen’ over de Canarische archipel, vooral zeer hoge temperaturen met zich meebrengt, de zichtbaarheid beperkt en de zon sluiert.
Uv-stralen
Los van deze situatie is het hier aangenaam vertoeven; zelden warmer dan 30° Celsius. Een steeds terugkerende zeebries zorgt voor een aanvaardbaar klimaat aan de kusten. En daar spant het schoentje wel een beetje: terwijl de zeebries jouw lichaam afkoelt straalt de zon ongenadig en verbrandt je huid zonder dat je het voelt.
Eerste vereiste bij het zonnebaden, zelfs in de winter, is smeren met een uv-A en uv-B-bescherming aangepast aan je eigen huidtype. Hou er rekening mee dat de uv-index in Tenerife kan stijgen tot een verschroeiende 12, uitzonderlijk zelfs tot een moordende 13 of 14 op de uv-tabellen, daar waar de index in de Lage Landen zelden een uv-7 overschrijdt.
De zon maakt alles kapot, ook je huid, tenzij je jezelf regelmatig insmeert met een zonnecrème waarop een hoog cijfer staat.
Dehydratatie
Jezelf beschermen tegen de zonnestraling is één zaak, je beschermen tegen de hitte is een andere maar niet minder belangrijke factor. Van het eerste krijg je zonnebrand, van het andere droog je uit. Dehydratie is de medische term.
Uitdroging is een overmatig verlies van lichaamsvocht en komt tot stand door te weinig te drinken. Niet-alcoholische dranken weliswaar, want uitdroging kan ook veroorzaakt worden door het drinken van te veel alcohol, maar dat is een totaal ander gegeven. Ook overgeven of diarree veroorzaakt snel een vochttekort.
Je hebt grote dorst, je krijgt een gevoel van uitputting, je wordt duizelig of misselijk, er ontstaan braakneigingen en je hart gaat hard tekeer. Dan lijd je aan dehydratie, zeker weten. Dit leidt bij hoogbejaarde personen vaak tot de dood; helemaal niets drinken leidt doorgaans binnen een paar dagen tot een enkele reis naar boven.
De enige remedie is regelmatig drinken, de kunst is drinken vooraleer men dorst krijgt.
Aanbevelingen
Bij warm en heet weer kun je jezelf best beschermen door in de schaduw te blijven; vermijd te kil geconditioneerde ruimtes, dan vermijd je meteen een temperatuurshock. Overdrijf niet met de airco; nooit meer dan 5°C koelen is de boodschap. Vooral in de auto kunnen wij soms niet aan de verleiding weerstaan om extra hard te gaan koelen.
Aanbevelingen om het hoofd koel te houden zetten wij hier op een rijtje. Ze kunnen een stevige leidraad zijn om ze op te volgen.
* Weer direct zonlicht door het dragen van een hoofddeksel, draag lichte en losse kledij of maak je eigen schaduw met een parasol.
* Zorg dat je steeds water bij de hand hebt en drink op regelmatige basis kleine slokjes; dit hoeft niet fris te zijn.
* Hou kinderen en huisdieren zoveel mogelijk uit de auto, draai de ramen open of leg een gematigde airco aan.
* Vermijd inspanningen op het warmste deel van de dag, geniet dan van een beetje rust op een koele plaats. Zo doet de lokale bevolking dat ook, una siësta na de middag.
* Bescherm je ogen tegen het felle zonlicht met een zonnebril, ook indien je in de schaduw staat.
* Eet lichte maaltijden overdag; ideaal zijn salades, tapas en koude schotels en drink vooral niet-alcoholische dranken.
* Verfris regelmatig je gezicht met natte doekjes en neem dagelijks, of wanneer je het te warm hebt, een koude of lauwe douche.
* Koel je woonverblijf ’s nachts door de vensters open te laten; tocht ventileert beter.
En vooral, raadpleeg een dokter als je je onwel voelt; een zonneslag, een hyperthermie of een uitdroging is nooit veraf. Bij onmiddellijke en dringende hulp bel je, ook in Tenerife, het nummer 1-1-2.
Wees in ieder geval voorzichtig, de zon in Tenerife is een killer, de warmte is soms moordend, de uv-straling een kannibaal … ook in de winter moet je op je hoede zijn.
Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.