zaterdag, september 30, 2023
spot_img
HomeBlogWeetjesBLAUWE VLAG OP HET STRAND

BLAUWE VLAG OP HET STRAND

Elk jaar deelt de ‘Asociación de Educación Ambiental y del Consumidor’, de blauwe wimpels of banderas azules uit aan nette stranden en veilige havens.
De Blauwe Vlag is de internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, schoon en duurzaam zijn. Genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals proper (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig.

Iedere strand- en havenzone die in aanmerking wil komen voor de Blauwe Vlag moet voldoen aan vooropgestelde eisen. Niet onbelangrijk is dat de uitleg over de aanwezigheid van de wimpel  op het strand moet aanwezig zijn. Maar er is zijn meer criteria waaraan de strand- of havenzone moet voldoen; een waslijst.

De criteria

 1. De strandbeheerder dient de meest recente informatie over de kwaliteit van het zwemwater  duidelijk zichtbaar op het strand aan te brengen, in de vorm van eenvoudig te interpreteren  tabellen of cijfers zo dicht mogelijk in de buurt van het Blauwe Vlag- informatiepaneel.
 2. Informatie over kwetsbare natuurgebieden in het kustgebied, met inbegrip van de flora en fauna, moet op een openbare plaats worden opgehangen en worden opgenomen in informatiemateriaal  dat aan toeristen wordt verschaft. Deze informatie dient eveneens te vermelden waar men zich in  dergelijke gebieden aan dient te houden.
 3. Op het informatiepaneel moet een plattegrond van het strand met de pictogram-voorzieningen  getoond worden.
 4. Het strand voldoet aan de eisen voor waterkwaliteit en aan frequentie van bemonstering.
 5. De waterkwaliteit wordt geanalyseerd volgens de Europese (CEN) of Internationale ISO normen  standaard.
 6. Het strand mag niet worden aangetast door lozingen van industrieel afval of rioolwater.
 7. Het strand moet voldoen aan de criteria van de microbiologische parameters Escherichia Coli (E-Coli) en Intestinale Entrococcen.
 8. Het zwemwater dient te voldoen aan de normen inzake ontbreken van olie en drijvende stoffen. Er  is geen zichtbaar spoor van oliefilm op het wateroppervlakte. Het water stinkt niet. Het strand wordt gemonitord op verontreiniging en rampenplannen zijn voorhanden om actie te ondernemen  in geval van olieverontreinigingen; Er is geen drijvend materiaal in het zwemwater aanwezig zoals afval, hout, plastic, flessen, containers, glas of ieder andere substantie die niet in zwemwater  thuishoort.
 9. Het strand management is betrokken bij alle criteria van de Blauwe Vlag, en ziet er op toe dat het strand binnen de criteria valt.
 10. Het strand voldoet aan nationale, regionale en lokale wet- en regelgeving.
 11. Het strand is proper.
 12. Algenvegetatie of natuurlijk afval mag zich niet ophopen en rotten op het strand.
 13. Op het strand zijn voldoende afvalbakken en containers en deze worden regelmatig geleegd.
 14. Het strand beschikt over faciliteiten voor gescheiden afval.
 15. Er zijn voldoende sanitaire voorzieningen en deze zijn proper.
 16. Het sanitair is aangesloten op een rioleringssysteem.
 17. Kamperen, autorijden, afval storten is niet toegestaan, uitgezonderd vergunninghouders, om over het  strand te rijden (hulpdiensten).
 18. Toegang honden, paarden en overige huisdieren is gebonden aan lokale wet- en regelgeving.
 19. Gebouwen en strandfaciliteiten worden goed onderhouden.
 20. Op het kuststrand is een reddingsbrigade aanwezig.
 21. Er dient een gemakkelijk te herkennen eerstehulppost op het strand aanwezig te zijn.
 22. Er zijn gemeentelijke en/of regionale rampenplannen om het hoofd te bieden aan incidenten.
 23. Er dient toezicht te worden gehouden op de verschillende gebruikers van het strand en de wijze waarop het strand gebruikt wordt, teneinde onenigheid en ongelukken te voorkomen.
 24. Toegang tot het strand moet openbaar en veilig zijn.
 25. Op het strand is drinkwater ter beschikking.
 26. Ten minste één strand binnen een gemeente is toegankelijk voor mensen met een beperking en heeft faciliteiten voor deze mindervaliden. Dit strand hoeft niet per definitie het Blauwe Wimpel-strand te zijn.

Elk strand en elke havenzone moeten jaarlijks de beste beentje voorzetten om de gegeerde Blauwe Vlag te veroveren. Hieronder een sfeerbeeld uit 2018.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES

WONEN EN WERKEN OP TENERIFE

TAXI

FEESTDAGEN 2018