zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsBLAUWE VINVIS IN TENERFIAANSE WATEREN
spot_img

BLAUWE VINVIS IN TENERFIAANSE WATEREN

Na vier jaar afwezigheid werd er eerder deze week, in de wateren rond Tenerife een blauwe vinvis gespot. De waarneming werd op film vastgelegd door de eigenaar van een bedrijf die excursies organiseert om dolfijnen, walvissen en andere zeedieren in hun natuurlijke omgeving te observeren. De beelden werden gedeeld op Facebook en gingen snel viraal.

Blauwe vinvissen zijn de grootste dieren op aarde – ze worden tot 30 meter lang en kunnen 150 ton wegen – en zijn eerder zeldzaam in de warme wateren van de Canarische Eilanden. De meeste exemplaren leggen grote afstanden af vanaf de voedselgebieden rond de polen naar de voortplantingsgebieden rond de evenaar. Ze reflecteren een turquoise kleur als ze aan de oppervlakte komen, vandaar hun naam.   

Reservaat

De verrassende ontmoeting vond plaats in de wateren voor de westkust van Tenerife, een gebied dat rijk is aan bepaalde soorten walvisachtigen. Daar horen grienden, potvissen, schildpadden en bultruggen thuis of komen er af en toe voor. Sinds 2020 zijn deze wateren het enige walvisreservaat in de Europese Unie en het derde wereldwijd.

Het gebied staat ook bekend als het zeereservaat Teno-Rasca met een oppervlakte van bijna 70.000 hectare en grenst aan de kustgebieden van de gemeenten Buenavista del Norte, Santiago del Teide, Guía de Isora, Adeje en Arona.

Sinds september 2011 behoort dit gebied uitgeroepen tot Zona Especial de Conservación (ZEC), een onderdeel van het Natura 2000-netwerk dat tot doel heeft het voortbestaan van bedreigde soorten in natuurlijke biotopen in Europa te garanderen. Het programma voorziet ook in het halt toeroepen van het verlies aan biodiversiteit ten gevolge van de negatieve impact van menselijke activiteiten.

Fonsalía

Er is echter een klein stuk land dat niet in het reservaat is opgenomen, precies daar waar de Canarische regering van plan was een nieuwe commerciële haven aan te leggen. Planmatig beslaat de haveninfrastructuur van Fonsalía meer dan 222.000 vierkante meter met een kade, voorzien van vijf meerplaatsen voor grote schepen, een havengedeelte voor 200 vissersboten en 467 aanlegplaatsen voor de recreatieve bootliefhebbers.

In dit maritiem gebied is het verkeer intens, wat een aantal keren heeft geleid tot ongelukken tussen mens en dier. Er bestaan voorschriften voor de correcte benadering van walvisachtigen, maar die worden niet altijd nageleefd, vooral door boten en jetski’s die zonder vaarvergunningen worden verhuurd.

Uit onderzoek van verschillende Europese universiteiten, waaronder de Universiteit van La Laguna, gepubliceerd in 2021, bleek dat het intensievere lawaai van de benzinemotor van een excursieboot een negatieve invloed heeft bij grienden. Uit de bevindingen bleek dat luidruchtigere motoren een negatief effect hebben op het gedrag van zeezoogdieren.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

MEER DAN 29.000 LEDEN

DE TIJD VAN TOEN

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

ZONNECRÈME VERPLICHT

HUWEN OP HET STRAND

spot_img