zaterdag, december 9, 2023
spot_img
HomeBlogWeetjesBIODIVERSITEIT WORDT BEWAAKT

BIODIVERSITEIT WORDT BEWAAKT

Op een aantrekkelijk eiland als Tenerife moeten er maatregelen genomen worden om het geheel aantrekkelijk te houden. De natuur en in bijzonderheid de fauna en flora moeten gedijen zonder gestoord te worden. Honderdzeventig manschappen zien toe op de naleving van de voorschriften in de natuurlijke omgeving, maar dat is te weinig.
In een nieuw strategisch plan voor biodiversiteit van het eiland worden de beschikbare middelen als ontoereikend omschreven en wordt er gepleit voor een actieplan waarin alle bewakingstaken worden samengebracht.

Op vandaag houden leden van diverse organisaties een oogje in het zeil. Op de eerste plaats de Guardia Civil, maar ook medewerkers van verschillende overheidsdiensten.
In het door de Cabildo opgestelde ontwerp van het Strategisch Biodiversiteitsplan met 242 bladzijden gedetailleerde informatie is duidelijk te lezen dat de controles als onvoldoende worden beschouwd.
Dit is het logisch gevolg van de eilandoppervlakte dat voor 48,6% beschermd is en waarin een aantal natuurreservaten zijn ondergebracht. In het document wordt gepleit voor een snelle eenmaking van de bewakingstaken.

Milieureglementering

De taken voor de bewakings- en inspectiediensten zijn aanzienlijk toegenomen door de groei van het bezoekende toerisme in de natuurgebieden, vooral in het weekend. Net op het moment dat de aanwezigheid van het controlerend personeel op een laag pitje staat in het weekend of op een feestdag.
Dit kaderplan voor toezicht moet eenvoudig en flexibel zijn en mag niet te veel in detail treden ten einde bijzondere nadruk te leggen op de wijze en de middelen van coördinatie en de territoriale verdeling van de acties. De regels moeten voorrang geven aan het toezicht op de naleving van de opgelegde milieuvoorwaarden.

Kaderplan

In het plan staat ook dat deze strategie door prioritaire campagnes moet worden bekendgemaakt op de twee luchthavens om reizigers die op Tenerife aankomen te waarschuwen geen biologisch materiaal – met uitzondering van huisdieren – in te voeren wegens het risico op verstoring van de biodiversiteit en om het ecologisch evenwicht te bewaren. Iets soortgelijks wordt voorgesteld om de aankomende toeristen per ferry of cruiseschip in de havens van Los Cristianos en Santa Cruz. Het document bestempelt het overbrengen van biologisch materiaal tussen eilanden, als onverstandig.

De wettelijke omkadering wordt gedecreteerd in de wet 2/1986 waarin de specifieke taak om toe te zien op de naleving van de bepalingen inzake natuur- en milieubescherming, wordt toegekend aan de Guardia Civil (…) en acties uit te voeren ter bevordering van de normale ontwikkeling van flora en fauna en beschermde soorten.
Op grond van dit mandaat werd in 1988 de Servicio de Protección de la Naturaleza (SEPRONA) opgericht met 23 agenten op het eiland.

Met meer dan 2000

In het ontwerp van het strategisch plan van het eiland zijn de 467 leden van de Policía Canaria en 1.572 agenten van de Policía Local opgenomen, die verantwoordelijk zijn voor de milieubescherming op het eiland, zowel te land als ter zee.
De Policía Nacional zou bijtreden met 170 manschappen en hebben nationale jurisdictie, zoals de agenten van de Guardia Civil.
Seprona levert 23 medewerkers, Semar 70 waarvan 55 op patrouilleboten. GEAS vaardigt 15 leden, de visserij-inspectie houdt het op 4 ambtenaren en 10 van de Milieudienst.
Er worden 39 milieu-agenten van de regering ingeschakeld, 6 bewakers van natuurgebieden en 16 plattelandswachten. Tenslotte zijn er 12 agenten van de Eenheid Natuurlijke Omgeving (Umen) van het gemeentebestuur van Santa Cruz, die hoofdzakelijk in natuurpark Anaga actief zullen zijn.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

EINDE SEIZOEN

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

IK KOM ERAAN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES

CANARISCHE LEEFGEWOONTEN

CANARISCHE WEETJES