zaterdag, mei 18, 2024
HomeBlogNieuwsBINNENKORT GEEN LOZINGEN MEER VAN AFVALWATER
spot_img

BINNENKORT GEEN LOZINGEN MEER VAN AFVALWATER

Over het afvalwater op Tenerife is al veel geschreven en is er in een nabij verleden ook veel veranderd. Nadat Spanje sancties werden opgelegd van Europa wegens ontoereikende afvalwaterbehandeling in bepaalde regio’s, waaronder de Canarische Eilanden, is de verantwoordelijke overheid in gang geschoten om het laatste traject af te leggen. Dit omvat de opvang en de behandeling van alle afvalwater op het eiland.

De laatste loodjes wegen het zwaarst en kosten veel geld. Tenerife verdappert de inspanningen en bevordert werkzaamheden om lozingen van afvalwater in de natuur, zowel op het land als in de oceaan, tegen te gaan.

Subsidies uit Spanje

De overeenkomst tussen de eilandregering Cabildo en het Spaanse departement Transición Ecológica heeft al gezorgd voor een betaling van ruim 153 euro van de eerder toegekende 200 miljoen euro. Daarmee wordt het historische probleem van de afvalwaterlozingen opgelost.

De voorzitter van de eilandregering, Pedro Martín, wijst op het feit dat er sinds 2020 werkzaamheden aan de gang zijn die moeten zorgen dat er geen afvalwater meer wordt geloosd in zee en op het land. Werken die de mogelijkheden zullen bieden om de land- en tuinbouw te voeden met geregenereerd afvalwater, zoals dit nu reeds gebeurt in Valle Guerra.

Pedro Martín geeft toe dat de behandeling van afvalwater op het eiland in een kritieke toestand verkeerde. De uitvoering van de overeenkomst heeft een impuls gegeven aan de doelstelling om van Tenerife een duurzaam eiland te maken inzake waterbehandeling.

Veel veranderd in korte tijd

Vier jaar geleden stond het eiland nog in een desolaat decor van niet-gecoördineerde werken, verouderde installaties, lekkende leidingen en reservoirs. Vandaag wordt de laatste stap gezet naar een netwerk van drinkbaar water en behandeling van het afvalwater. Er werden door het verantwoordelijke departement Consejo Insular de Aguas en door de besturende overheid belangrijke inspanningen geleverd om de problemen inzake zuivering van afvalwater aan te pakken en te regenereren voor gebruik in de landbouw en veeteelt in plaats van het afvalwater ergens te dumpen.

Nieuwe realisaties

Een van de laatste vorderingen van de overeenkomst met de watermaatschappij Acuaes is de start van de werkzaamheden in de regio Arona-San Miguel, waar er wordt gewerkt aan vier collectoren die de afvalwaterstromen naar de nieuwe zuiveringsinstallatie zullen brengen. De vier nieuwe installaties, twee in de gemeente Arona en twee in San Miguel de Abona, zullen iets meer dan veertig miljoen euro kosten. De oplevering is gepland in mei 2024.

De bouw van de zuiveringsinstallatie zal nog even op zich laten wachten omdat de noodzakelijke archeologische studies nog niet zijn afgerond. Maar eenmaal er gestart kan worden met de bouw van het zuiveringsstation, zal deze afgewerkt worden in 30 maanden. Kostprijs: ruim 22 miljoen euro.

De desbetreffende overeenkomst met Acuaes heeft ook betrekking op het afvalwater in  Acentejo, Valle de La Orotava, Granadilla en Oeste, die alle in aanbouw zijn.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

WIJ ZIJN DE PINEUT

EINDE SEIZOEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

VISSERSDORPJE OP TENERIFE

CANARISCHE VECHTSPORT

TENERIFE ONTDEKKEN

spot_img