maandag, juli 4, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsBIJEN LEVENSBELANGRIJK VOOR TENERIFE

BIJEN LEVENSBELANGRIJK VOOR TENERIFE

Elk jaar op 20 mei is het Wereld Bijendag en te dezer gelegenheid heeft de eilandraad van Tenerife een programma opgesteld waarbij het publiek bewust gemaakt wordt van het belang van bijen en andere bestuivers voor het behoud van de biodiversiteit, en om iedereen bewust te maken van de bedreigingen waaraan zij blootstaan. ‘Als bijen van de planeet zouden verdwijnen, zouden mensen nog vier jaar kunnen overleven, dixit Albert Einstein. Wat als statement inslaat als een bom.

Vijfenzeventig procent van de voedingsgewassen is afhankelijk van bestuiving, zoals ook 35 procent van de landbouwproducten in de wereld. Vandaar de noodzaak om de bijen te beschermen, hun achteruitgang te beheersen en het verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen.

Bijenteelt

De Raad benadrukt dat bestuivers niet alleen rechtstreeks bijdragen tot de voedselzekerheid, maar ook onmisbaar zijn voor de instandhouding van ecosystemen en het behoud van de biodiversiteit. Ze worden momenteel echter sterk bedreigd door intensieve landbouwpraktijken, het gebruik van pesticiden en de gevolgen van de klimaatverandering. 

Tenerife beschikt over 14 geregistreerde honingvariëteiten en dit is belangrijk voor de gastronomie op het eiland. De steun van de overheid aan de imkers is verhoogd tot 92.000 euro voor de aankoop van aanvullend bijenvoeder. Dit om bij te dragen tot de verbetering van hun voedingstoestand en de instandhouding van de bijenpopulatie op het eiland. 

Van 2015 tot 2019 zakte het aantal bijenkasten met 9,27 procent. Van 2019 tot 2022 is het kastpotentieel met 7 procent gestegen waardoor er nu opnieuw 600 imkerbedrijven op Tenerife bedrijvig zijn. 

Activiteiten

De georganiseerde activiteiten omvatten een workshop in elf scholen op het eiland. Ongeveer 2.000 kinderen uit 96 klassen zullen deelnemen aan een workshop, die zal bestaan uit het maken van een gofio met honing en daarvoor het nodige materieel hebben ontvangen.
Van 10 tot 18 mei organiseerde het Casa de la Miel ook een fotowedstrijd op Instagram om de rol van bijen in de bescherming van het milieu onder de aandacht te brengen. De winnaar ontvangt een verzameling Mieles de Tenerife en een commercieel promotiepakket van de Casa de la Miel en Miel de Tenerife.

Wereld Bijendag

In oktober 2017 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) 20 mei uitgeroepen tot Wereld Bijendag, samenvallend met de geboortedag van Anton Janša (Slovenië), pionier van de hedendaagse bijenteelt in de 18e eeuw. 

Bestuiving is een fundamenteel proces voor het voortbestaan van ecosystemen, essentieel voor de productie en voortplanting van vele gewassen en wilde planten. 

Het tempo waarin bijensoorten uitsterven is 100 tot 1000 keer hoger dan normaal, als gevolg van de invloed van de mens. Bijna 35 procent van de ongewervelde bestuivers, met name bijen en vlinders, en ongeveer 17 procent van de gewervelde bestuivers, zoals vleermuizen, worden wereldwijd met uitsterven bedreigd. 

De afname van bijen en vlinders is hoofdzakelijk te wijten aan bepaalde intensieve landbouwpraktijken, veranderingen in het landgebruik, bestrijdingsmiddelen, invasieve uitheemse soorten, ziekten, plagen en, uiteraard ook, de klimaatverandering.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikelZWEMBADGENOEGENS
Volgend artikelVERBODEN VOOR HUISDIEREN
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

MIJN KERSTNACHT OP TENERIFE

MEER DAN 29.000 LEDEN

KERST OP TENERIFE

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

VERHUREN

RESIDENT WORDEN