donderdag, april 18, 2024
HomeBlogWeetjesBIJEN LEVENSBELANGRIJK VOOR TENERIFE
spot_img

BIJEN LEVENSBELANGRIJK VOOR TENERIFE

Elk jaar op 20 mei is het Wereld Bijendag en te dezer gelegenheid heeft de eilandraad van Tenerife een programma opgesteld waarbij het publiek bewust gemaakt wordt van het belang van bijen en andere bestuivers voor het behoud van de biodiversiteit, en om iedereen bewust te maken van de bedreigingen waaraan zij blootstaan. ‘Als bijen van de planeet zouden verdwijnen, zouden mensen nog vier jaar kunnen overleven, dixit Albert Einstein. Wat als statement inslaat als een bom.

Vijfenzeventig procent van de voedingsgewassen is afhankelijk van bestuiving, zoals ook vijfendertig procent van de landbouwproducten in de wereld. Vandaar de noodzaak om de bijen te beschermen, hun achteruitgang te beheersen en het verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen.

Bijenteelt

De Raad benadrukt dat bestuivers niet alleen rechtstreeks bijdragen tot de voedselzekerheid, maar ook onmisbaar zijn voor de instandhouding van ecosystemen en het behoud van de biodiversiteit. Ze worden momenteel echter sterk bedreigd door intensieve landbouwpraktijken, het gebruik van pesticiden en de gevolgen van de klimaatverandering. 

Tenerife beschikt over 14 geregistreerde honingvariëteiten en dit is belangrijk voor de gastronomie op het eiland. De steun van de overheid aan de imkers is verhoogd tot 92.000 euro voor de aankoop van aanvullend bijenvoeder. Dit om bij te dragen tot de verbetering van hun voedingstoestand en de instandhouding van de bijenpopulatie op het eiland. 

Van 2015 tot 2019 zakte het aantal bijenkasten met 9,27 procent. Van 2019 tot 2022 is het kastpotentieel met 7 procent gestegen waardoor er nu opnieuw 600 imkerbedrijven op Tenerife bedrijvig zijn. 

Activiteiten

De georganiseerde activiteiten omvatten een workshop in elf scholen op het eiland. Ongeveer 2.000 kinderen uit 96 klassen zullen deelnemen aan een workshop, die zal bestaan uit het maken van een gofio met honing en daarvoor het nodige materieel hebben ontvangen.
Van 10 tot 18 mei organiseerde het Casa de la Miel ook een fotowedstrijd op Instagram om de rol van bijen in de bescherming van het milieu onder de aandacht te brengen. De winnaar ontvangt een verzameling Mieles de Tenerife en een commercieel promotiepakket van de Casa de la Miel en Miel de Tenerife.

Wereld Bijendag

In oktober 2017 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) 20 mei uitgeroepen tot Wereld Bijendag, samenvallend met de geboortedag van Anton Janša (Slovenië), pionier van de hedendaagse bijenteelt in de 18e eeuw. 

Bestuiving is een fundamenteel proces voor het voortbestaan van ecosystemen, essentieel voor de productie en voortplanting van vele gewassen en wilde planten. 

Het tempo waarin bijensoorten uitsterven is 100 tot 1000 keer hoger dan normaal, als gevolg van de invloed van de mens. Bijna 35 procent van de ongewervelde bestuivers, met name bijen en vlinders, en ongeveer 17 procent van de gewervelde bestuivers, zoals vleermuizen, worden wereldwijd met uitsterven bedreigd. 

De afname van bijen en vlinders is hoofdzakelijk te wijten aan bepaalde intensieve landbouwpraktijken, veranderingen in het landgebruik, bestrijdingsmiddelen, invasieve uitheemse soorten, ziekten, plagen en, uiteraard ook, de klimaatverandering.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KLEINE POTJES

BONT OM DE ARM…

- Reclame -spot_img

WEETJES

VIDEO VLINDERTUIN TENERIFE

DUIKMONUMENT IN PALM-MAR

spot_img