zondag, april 14, 2024
HomeBlogNieuwsBEVOLKINGSGROEI OP DE CANARISCHE EILANDEN
spot_img

BEVOLKINGSGROEI OP DE CANARISCHE EILANDEN

Enkele maanden geleden verscheen ons artikel 26.000 MEER INWONERS IN ÉÉN JAAR en daarin beschreven wij de redenen hoe het komt dat de de bevolking op Canarische Eilanden zo snel aangroeit. Door het lezen en het analyseren van een opiniestuk van Ricardo González-Roca Fonteneau die schrijft voor de Grupo Canario de Opinión, kunnen we dieper ingaan op de excessieve bevolkingsgroei op de Canarische Eilanden en vooral op de oplossingen die deze overmaat kan doen stoppen.

De integratie van de Canarische Eilanden in de Europese Unie door de status van ultraperifere regio aangemeten te krijgen, heeft in de loop der tijd laten zien dat de structurele problemen die de ontwikkeling en vooruitgang van de archipel belemmeren, niet kunnen worden opgelost door het economische model dat momenteel in voege is voor de betrekkingen met de Europese Unie.

Rijkste regio, armste burgers

In een recent verslag van de EU wordt benadrukt dat de Canarische Eilanden de ‘rijkste ultraperifere regio met de armste burgers’ is. De Canarische Eilanden is de regio die de meeste rijkdom genereert – met een BBP van ongeveer 48 miljard euro – terwijl het inkomen per hoofd van de bevolking of de rijkdom per burger het laagst is van alle ultraperifere regio’s.

De oorzaak moet worden gezocht in het alarmerend aantal mensen hebben die het risico lopen op sociale uitsluiting en armoede – bijna 800.000 mensen – die vastzitten in de Canarische burgermaatschappij, zonder dat er een oplossing wordt aangeboden om een beter leven te leiden. En toch is er een oplossing, maar de politieke wil ontbreekt om een nieuw economisch model voor de Canarische Eilanden te ontwikkelen. 
In het verslag van de EU staat heel duidelijk dat de reden waarom Canarios armer zijn het gevolg is van de overbevolking van de archipel, die jaar na jaar blijft toenemen.

Kwetsbaar gebied

Met het huidige model van toetreding van Spanje tot de EU worden de Canarische Eilanden aan handen en voeten gebonden, waardoor de vooruitgang en toekomst wordt geschaad. Dat komt omdat de gewenste vrijheid niet bestaat om doeltreffende wetten op te stellen die zijn afgestemd op de werkelijke behoeften. Er zijn grenzen. De overbevolking van de Canarische Eilanden is een van de gevolgen van de toepassing van de vrijheid van vestiging van personen in welk EU-land dan ook. 

Er mag niet worden vergeten dat de archipel een kwetsbaar, gefragmenteerd gebied is met een beperkte oppervlakte. De bevolking zwelt aan en dit leidt tot ernstige problemen van gentrificatie, een groeiende en onhoudbare overbevolking, met de daaruit voortvloeiende stijging van de kosten van huisvesting. Daardoor wordt het moeilijk voor de lokale bevolking om toegang te krijgen tot betaalbare woningen. Er moet een stop worden toegeroepen aan de bevolkingsgroei op de Canarische Eilanden.

Aanleiding en oorzaak

Door de bevolkinsgroei op de Canarische Eilanden is het moeilijk voor de lokale bevolking om werk te vinden en ze worden gedwongen om te emigreren. Ruim 100.000 Canarische eilandbewoners zijn vertrokken naar het buitenland om werk te zoeken.
Er is een gebrekkige gezondheidszorg die niet kan voldoen aan de vraag van een groeiend bevolkingsaantal.
Er is een buitensporige productie van afval en vuilnis en na de territoriale affectie van de kustgebieden worden de bergflank en hoger gelegen gebieden aangevallen door bebouwing. Niet voor de bevolking, wel om nog meer toeristen aan te trekken.

Dé oplossing

De bevolkingsgroei op de Canarische Eilanden kan enkel worden gestopt als er wordt overgestapt op het economisch model dat de overzeese gebieden regelt. Het Europese LGO-model dat overzeese gebieden regelt zou van fundamenteel belang zijn vanwege de voordelen die het voor de Canarische Eilanden met zich meebrengt. Daarin zijn mogelijkheden voorzien om te onderhandelen, in overeenstemming met de specifieke kenmerken en bijzonderheden van de eilanden. Dit wordt ook toegepast voor Martinique, Saint Barthélemy, Aruba en Groenland.

De Canarische Eilanden binnen Europa als overzees gebied beschouwen zou meteen zorgen voor een aantal voordelen. Een opsomming:
1. Volwaardige Europese burgers blijven.
2. Vrij verkeer binnen de EU.
3. Toegang krijgen tot specifieke fondsen voor economische ontwikkeling.
4. Het aantal nieuwe inwoners kan worden beperkt.
5. De toegang tot de Canarische arbeidsmarkt kan voorrang geven aan Canarische burgers.
6. De verkoop van woningen en grond aan buitenlanders kan worden beperkt of verboden.
7. Als de Canarische Eilanden buiten het Schengengebied vallen zou er geen EU-grens zijn in de Atlantische Oceaan.

De mogelijkheden voor de Canarische Eilanden zijn groter met de status als overzees gebied dan een ultraperifere gebied. Dan kan er elke onderhandeling rekening worden gehouden met de bijzonderheden en op basis daarvan respectvolle bilaterale overeenkomsten worden gesloten.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

VIRUSSEN OP TENERIFE

VLUCHT NAAR TENERIFE

WAT IS HET FIJN OP TENERIFE!

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img