vrijdag, juni 21, 2024
HomeBlogNieuwsBEVOLKINGSGROEI IN ZUID-TENERIFE
spot_img

BEVOLKINGSGROEI IN ZUID-TENERIFE

Bevolkingsgroei in Zuid-Tenerife sinds het jaar 2000 is significant en vooral te wijten aan de aantrekkelijkheid van het eiland, aangedreven door een bloeiende toeristische sector.  

Dit toeristisch gebied heeft in twintig jaar meer dan 140.000 nieuwe inwoners aangetrokken. Daardoor is het in bevolkingsaantal aanzienlijk toegenomen in vergelijking met deze in het hoofdstedelijk gewest, niettegenstaande de buitensporige hoge huurprijzen, woningnood en de infrastructuurproblemen. Een blik op de cijfers van het Instituto Nacional de Estadística (INE) bevestigt dat dit een van de hoogste percentages bevolkingsgroei van het land is.

Maal 2,5 

De cijfers van de officiële instituut van Statistiek spreken voor zich: de vijf meest bevolkte gemeenten in het zuiden, namelijk Arona, Granadilla de Abona, Adeje, San Miguel de Abona en Guía de Isora hebben hun bevolking sinds de eeuwwisseling gezamenlijk 2,5 keer zien toenemen. In 2000 hadden deze vijf gemeenten samen 94.735 inwoners, en vorig jaar, volgens de laatste meting van het INE, was dit aantal gestegen tot 235.265 (+140.530). Daarbij komen nog de talrijke toeristen die hun verblijf plannen in deze toeristische regio en de talrijke overwinteraars. 

Daling in de hoofdstad 

Opvallend is dat de hoofdstad van Tenerife in dezelfde periode geen bevolkingsgroei heeft doorgemaakt, maar een bevolkingskrimp hebben meegemaakt. Het aantal inwoners is gedaald van 215.132 inwoners in 2000 tot 209.395 vorig jaar (-5.737). Daarentegen heeft La Laguna, een grote stad in het metropolitane gebied, haar bevolking zien groeien van 126.543 naar 159.034 inwoners. 

Bevolkingsgroei 

Arona: van 38.416 naar 85.249 inwoners
Granadilla de Abona: van 20.323 naar 54.942 inwoners
Adeje: van 14.007 naar 50.167 inwoners
San Miguel de Abona: van 7.315 naar 22.606 inwoners
Guía de Isora: van 14.674 naar 22.301 inwoners 

Magnetisme 

De bevolkingsgroei in Zuid-Tenerife verklaart grotendeels het demografische fenomeen in het zuiden van Tenerife. De bloeiende toeristische sector, die de afgelopen decennia steeds verder is gegroeid, trekt veel lokale en buitenlandse arbeidskrachten aan. Dit heeft geleid tot grote infrastructurele problemen, zoals de dagelijkse verkeersopstoppingen, en problemen met scholen, zorgcentra en woningen. Het woningprobleem is de laatste jaren verergerd door het gebrek aan betaalbare huurwoningen door vooral de opkomst van vakantieverhuur.
Niet alleen op Tenerife doet zich de bevolkingsgroei voor, ook op andere Canarische Eilanden merken we een groei van de bevolking.

Italianen 

Ondanks de hoge huurprijzen, met onbetaalbare tarieven in de woongebieden dicht bij de toeristische centra blijft Zuid-Tenerife aantrekkelijk voor jonge immigranten, met Italianen voorop.
De bevolkingsgroei in de zuidelijke gemeenten door de instroom van Italiaanse burgers heeft ook een positief neveneffect. Daardoor wordt de vergrijzing tegengegaan van de bevolking, een zorgwekkend fenomeen dat in de rest van het eiland toeneemt  

Guy Devos © AI Illustration

 

  TERUG NAAR STARTSCHERM  


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren. 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

CARRERA POR LA VIDA

GOEDE RESTAURANTS

- Reclame -

COLUMN KIM

WAAR EEN WIL IS

BOFFEN EN BLAZEN…

- Reclame -spot_img

WEETJES

BOUWPLANNEN

BEDREIGDE VISSOORTEN

spot_img