vrijdag, mei 17, 2024
HomeBlogNieuwsBETOGING OP 20 APRIL
spot_img

BETOGING OP 20 APRIL

Betoging op 20 april heeft alles te maken met het feit dat Canarias – alle Canarische Eilanden – een limiet heeft bereikt inzake het toeristisch model.  De protestacties en geplande betogingen op alle eilanden zijn niet gericht tegen het toerisme, maar tegen het territoriale en toeristische model van de huidige regering.

Het moment is aangebroken om in te zetten op duurzaamheid na het herstel van het toerisme in het post-pandemische tijdperk. De acties zijn gericht tegen de regerende overheid waarbij de bevolking nu al een gele kaart trekt in het beleid dat wordt gevoerd.

Mobilisatie

De mobilisaties gepland voor 20 april hebben twee kenmerken die het vermelden waard zijn. Ten eerste zijn het de uitdrukkingen van zeer diverse en brede sociale ongemakken, die in de verdediging van het milieu en de kritiek op het toeristische model een resonantiekamer vinden en een manier om de vele ongemakken in deze tijd van onzekerheden te kanaliseren.
Ten tweede zijn de belangrijkste milieueisen duidelijk geografisch gesitueerd. Op elk eiland zullen verschillende milieukwesties tijdens de mobilisatie aan bod komen. En zoals is te verwachten bij een brede en diverse mobilisatie, zijn de verschillen over het belang of de wenselijkheid van bepaalde thema’s of eisen.

Zonder toekomst

De organisatoren hebben voor de betoging op 20 april gekozen voor de slogan ‘Canarias tiene un límite‘. Deze slogan werd reeds jaren geleden gebruikt, inclusief talloze eisen die in wezen zijn verenigd door een intense betwisting van het model door een precaire samenleving, die onder de explosieve groei van het toerisme is ontstaan.

Het paradigma van toerisme heeft de lokale inwoners veranderd in toeristen in eigen land. Het heeft ook de waarde van het cultureel en natuurlijk erfgoed georiënteerd, door het ondergeschikt te maken aan toeristische aanvullingen. Dat patremonium moet beschermd worden omdat het goed is voor het toerisme, en wat goed is voor het toerisme is goed voor de Canarische Eilanden. Daaruit volgt dat de eilanden zonder toerisme geen toekomst hebben en dat er daarenboven er geen alternatieven zijn.

Terechtstelling

Het probleem is dat het toerisme ongemakken heeft veroorzaakt waarop brede sectoren van de samenleving zich hebben verzet. De toekomst moet tijd geven om het toeristisch model te veranderen, zodat de samenleving van het welzijn kan genieten. In die tussentijd ligt de sleutel om de toekomst te openen, waarmee het de politieke acteurs in de schijnwerpers plaatst.

De ecologische strijd die wordt gevoerd, richt zich rechtstreeks op de Canarische politieke en economische elites die zich in immobilisme hebben gevestigd. Het is symptomatisch dat de rechtse autonome regering snel de gelederen heeft gesloten met de economische machten. De betogingen van 20 april zijn een directe terechtstelling aan een regering die in minder dan één jaar tijd wetten heeft goedgekeurd die het mogelijk maken om in de bestaande richting door te gaan.

20 april is slechts een begin

Clavijo’s oproepen tot voorzichtigheid en gezond verstand zijn gebaseerd op de overtuiging dat het paradigma van toerisme de gewetens heeft doordrongen en zal helpen om de mobilisatie te stoppen. Maar ze vergissen zich: in het algemene gezond verstand, na decennia van wachten op het gouden ei van de toeristische kip, is de overtuiging doorgedrongen. Dit denken werd doordrongen door precaire omstandigheden en onzekerheid, dat er zo snel mogelijk verandering moet komen. Dit eindigt niet op 20 april. Als er geen veranderingen zijn, zal het conflict blijvend aanwezig zijn.

Zonder socialisten

De socialistische partij, de PSOE, heeft een probleem. In deze strijd kun je niet op twee plaatsen tegelijk zijn. Hun defensieve houding en hun schreeuwende stilte tonen het probleem van het herbergen van een deel van het probleem binnen hun gelederen. Zolang hun voorzitter de speculerende burgemeester van het zuiden van Tenerife is die het stedenbouwkundige project promoot dat als springplank op het eiland heeft gediend voor de mobilisatie, is hun gebrek aan geloofwaardigheid absoluut. De PSOE is een probleem voor de gehele linkse politieke zijde, omdat in de huidige krachtsverhoudingen niet mogelijk is om progressieve regeringen te vormen zonder de socialisten in de verschillende Canarische instellingen.

Recht op een beter leven

Wij weten niet of de betoging op 20 april de grootste in de geschiedenis zullen zijn. Wat we wel weten is dat ze een succes zullen zijn en dat er nog meer ongenoegen zal volgen. Wie het toeristisch model wil veranderen en/of verbeteren moet er alles aan doen om dat mogelijk te maken. De toekomst moet daarmee voorspelbaar worden. De lokale bevolking heeft daar recht op, en vooral recht op een beter leven.

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

HOPELOOS VERLIEFD

HOE GENIETEN VAN TENERIFE?

VERDRINKINGEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BONT OM DE ARM…

OVERDAAD SCHAADT

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img