maandag, mei 10, 2021
Home Blog BESTOLEN OF VERLOREN

BESTOLEN OF VERLOREN

Wekelijks bereiken ons meldingen van toeristen die gedurende hun verblijf op Tenerife bestolen werden. Uiteraard betreuren wij dit en willen wij met dit artikel zowel uitleg als tips verschaffen om de criminelen op afstand te houden. Wat je na een diefstal best doet kun je ook hier lezen, ook bij het verlies van officiële documenten lees je best verder.

Waar veel mensen samen zijn wordt er gestolen, waar niemand in de omgeving is wordt er ingebroken. Dit is een wereldwijd probleem dat jammer genoeg ook op Tenerife in ruime mate aanwezig is. Iedereen kent wel iemand die het slachtoffer werd van een beroving; zakkenrollers doen het rechtstreeks bij mensen, inbrekers rechtstreeks in vastgoed. Word je daar rechtstreeks mee geconfronteerd dan ben je er in eerste instantie eventjes niet goed van, later pas besef je de impact van het verdwijnen van je bankkaart(en), je rijbewijs, je identiteitskaart en nog andere voor jou belangrijke documenten. Om maar te zwijgen van de gestolen bankbiljetten.

Een aangifte bij de politie is het eerste wat je moet doen want het Spaanstalige aangiftedocument dat je daar ontvangt zal je in vele gevallen toelaten om veilig terug naar huis te vliegen. Het attest van verlies vergemakkelijkt de douaneformaliteiten op de luchthaven. Vooraf kun je bij de vliegtuigmaatschappij informatie inwinnen en eventueel je status bekend maken. Daarna kun je contact opnemen met het Consulaat in Santa Cruz (voor de Belgen) of de ambassade in Madrid (voor de Nederlanders) om eventueel een ID-vervangend document aan te vragen.

Op de officiële .BE-website lezen wij dat bij verlies of diefstal van de identiteitskaart en/of het paspoort in het buitenland daarvan aangifte moet gedaan worden bij de lokale autoriteiten. In Tenerife is dat bij de Guardia Civíl. Met deze aangifte, met pasfoto’s en tegen betaling, kun je dan bij het consulaat of de ambassade een voorlopig en vervangend id-document krijgen. 
De procedure verloopt makkelijker als u over een kopie van de verloren of gestolen documenten beschikt. De nummers van die documenten waarmee u zich kunt identificeren zijn daarbij het belangrijkst. Zo kun je foto’s maken van identiteitskaart, rijbewijs en bankkaarten en deze opslaan in het geheugen van je iPhone of tablet. In principe is het dupliceren van officiële documenten verboden en zijn ze uiteraard ook ongeldig. Indien je deze verliest of ze worden gestolen, dan beschik je echter gelukkig nog over de originele exemplaren. 

Overal waar mensen samenkomen, komen ook de criminelen samen. Bij de bushalte, bij de ingang van een pretpark, op de parkings van miradors en toeristische stopplaatsen. Pino Gordo in Vilaflor en de kijkparkings van Boca de Tauce, La Montanita, Los Gigantes en Chío zijn heel beruchte plaatsen.
De werkwijze van de boeven is steeds dezelfde: ze liggen op de loer en wanneer de inzittenden een voertuig verlaten slaan zij toe. Vliegensvlug, terwijl de inzittenden nog in de onmiddellijke omgeving aanwezig zijn wordt toegang verschaft tot de auto en wordt gejat wat te grijpen valt. In sommige gevallen wordt er verbaal geweld gebruikt en worden de toeristen bedreigd. In dat laatste geval verdwijnen ze snel in klaarstaande gestolen (!) voertuigen.
Anderen worden bestolen bij een harde fysieke confrontatie met de daders. Soms is er amper contact en dat is dan de methode die toegepast wordt door pickpockets.

Een paar tips staan hier op hun plaats. Als je weet waar je je geldbeugel bent kwijtgeraakt, controleer dan in de wijde omgeving alle vuilnisbakken. Nogal dikwijls zijn dieven enkel geïnteresseerd in bankbiljetten en wordt de rest netjes in een vuilnisemmer gedeponeerd.
Ga ook langs bij het Departamento de Objetos Perdidos de la Policía Local, de verloren voorwerpen worden netjes bijgehouden bij de lokale politie. Er bestaan nog eerlijke mensen op deze wereld die plichtbewust zijn en een gevonden portefeuille daar afgeven.
Nog een tip. Laat je vakantiegevoel achterwege als het om veiligheid gaat, laat NOOIT zaken onbeheerd achter en draag je geldbeugel en papieren tussen de huid en de kledij. Laat niets zichtbaar in de auto liggen. Een gsm- of gps-houder op het dashboard kan reeds aanleiding zijn om een inbraak te forceren. En dat is het laatste wat we allemaal willen, toch?
Bij verlies of diefstal van je identiteitskaart en/of rijbewijs kun je enkel een duplicaat aanvragen bij je thuiskomst en in de gemeente waar je woont.

Hoe je je gedraagt en hoe je defensief te werk gaat, kun je lezen in ons artikel ZAKKENROLLERS EEN NEUS ZETTEN.


Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!


close


Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!

Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -

POPULAIR

- Reclame -

COLUMN GUY

WIJ ZIJN DE PINEUT

VERBODEN VOOR JONGEREN

IK VLIEG NAAR TENERIFE

COLUMN KIM

- Reclame -

WEETJES

VIDEO ROMERIA GARACHICO

DE POLITIE UW VRIEND

TEN BEL