20.3 C
Adeje
dinsdag, september 22, 2020
Home Blog BESTE RESTAURANTS

BESTE RESTAURANTS

Wat zijn de beste restaurants op Tenerife? Waar kun je goed eten? Twee vragen die regelmatig verschijnen in de sociale media en waarop steeds maar persoonlijke antwoorden komen. Dit is een van de moeilijkste onderwerpen die ik ooit schreef en in een column verwerkte. Hoe kun je in godsnaam een onderwerp aansnijden en beschrijven die door iedereen op een andere manier gesmaakt wordt? Of hoe les gouts et les couleurs voor iedereen anders zijn en niet kunnen verwoord worden in naam van iemand anders.

Ik heb mijn eigen mening over smaken en kleuren maar dat kan ik aan niemand opdringen. Ik heb mijn smaak en jij de jouwe.

Wat ik hier wel kwijt kan is dat Tenerife als vakantie-eiland een locatie is waar je een keuze kunt maken uit duizend-en-een-eethuisjes en waar stuk voor stuk een pallet van gerechten wordt aangeboden. Aanbod waaruit je enkel moet kiezen. Iedereen weet dat kiezen moeilijker wordt naarmate het aanbod ruimer wordt. Ook hier is dit zo. Gelukkig kunnen wij kiezen uit een scala van diversiteit. Een driesterrenrestaurant kun je weliswaar niet vergelijken met een sandwichbar, en een traditionele Canarische keuken ook niet met een Aziatische.
Misschien is het budget wel het belangrijkste criterium? Wat geef je uit om lekker te tafelen?
Hier begint het echte werk; je kiest het soort restaurant uit en de locatie waar je wil aanzitten. Wat mensen soms vergeten is de dresscode of hoe je je moet aankleden om uit te gaan eten. Toeristen gaan ervan uit dat een lange broek en T-shirt voor meneer en een jurkje voor mevrouw voldoende is en dat is het ook zolang je geen ‘sterren’ gaat eten.

Het wordt gevaarlijk als ik namen begin te noemen; enerzijds omdat deze mijn grijze massa prikkelen en ik geneigd ben om ze als referentie aan gelijk denkenden mee te geven, anderzijds omdat ik niet alle etablissementen kan benoemen.
Ik heb het vooral niet gemunt op restaurants die zichzelf opfokken en waar er voor de deur een PR-persoon staat die iedereen aanspreekt om net daar te gaan eten en die twijfelaars onmiddellijk en onder zachte dwang naar een tafeltje begeleidt. Onwettelijk en op het randje af denigrerend. Daar zeg ik neen tegen. Trouwens als er een politiepatrouille in de buurt komt zijn deze ‘pr-jongens’ nergens meer te zien.
Ik heb ook geen oog voor fastfood, maar dat is persoonlijk, omdat een teveel aan vetten en suikers je de das omdoen; in een Big Mac zitten er bijna 500 kcal en voor deze snelle hap moet ik ruim 6 uur calorieën verbranden om op mijn gewicht te blijven. 
Wat ik ook met een scheef oog bekijk en waar ik kritisch over oordeel is het aanbod van de traditionele Canarische keuken door niet-Canariërs. Ik vergelijk dit steeds met een Chinees restaurant; ik ken geen enkel restaurant onder deze noemer die door niet-Chinezen wordt gerund. Het zou een mooi zicht zijn; een Chinees restaurant uitgebaat door Congolezen. Neen, neen, dat kan er bij mij niet in.

Themarestaurants op het eiland moeten je bekoren. Ik kom niet in een Hard Rock Café om een mondje te eten, het grootste café van Europa is mij te groot en bovendien ligt het midden in een wijk die ook al niet puur natuur en traditioneel Tenerife is. Eten doe je in een restaurant en niet in een café, annex theaterzaal waar muzikale memorabilia-optredens het contact met mijn tafelgenoten verstoort. Ik ga enkel naar dat etablissement om iets te drinken en om een optreden mee te pikken. Mijn gedacht, hé!

Trouwens, het restaurant waar jij straks heen gaat heeft je kunnen verleiden. De aantrekkingspolen van ieder restaurant zijn divers; vriendelijkheid van uitbaters en/of personeel, de charmes van het interieur en de verhouding prijs/kwaliteit zijn de voornaamste criteria. De onzichtbare magneten trekken de klanten op diverse manieren aan.
Dit kan ik beter uitleggen met een voorbeeld. Het dorp waar ik resideer, biedt onderdak aan 11 visrestaurants en het aanbod is in elk eethuis gelijk. De aanvoer van vis is overal even vers, de prijzen zijn identiek en overal zijn ze lief en vriendelijk. Waarom heb je dan net dát tikkeltje voor op dat ene of dat andere restaurant? Juist, de onzichtbare magneten.

Menukaarten zijn traditioneel niet gebruikelijk op het eiland. Deze kaarten zijn mee geëmigreerd uit Europa met de eerste ondernemers die zich een rijke toekomst op het eiland voorstelden en die toeristen gastronomisch vermaakten met een keuken uit eigen land.

Traditionele restaurantuitbaters hebben deze ‘menudinges’ niet nodig en presenteren hun waren in een overzichtelijke, gekoelde vitrinetoog. Daar kies je wat je wil eten, daar wordt het gewogen want de prijs die aangerekend wordt is de prijs van het gekozen product, klaargemaakt en aan tafel geserveerd. 
Daar komt stilaan verandering in want het Ministerie van Volksgezondheid volgt de regelgeving inzake hygiëne heel streng op. Een van deze regels is: voor men een restaurant binnenstapt moet de potentiële klant zicht krijgen op het aanbod van de producten en vooral op de prijzen die aangerekend worden. Bovendien moeten de spijskaarten voorzien zijn van de allergenen die in de producten aanwezig zijn of worden verwerkt. Iconen en tekst moeten uitleg geven over gluten, lactose, granen, look, eieren, soja en nog een paar ingrediënten meer die mogelijks aanwezig zijn in de voedingsmiddelen. 

De keuze waar je gaat eten is afhankelijk van je eigen visie en feeling. Waar heb je zin in? Welke locatie spreekt je aan? Welk budget heb je voorzien? Wat wil je eten en drinken?
Britten eten graag Brits en Duitsers graag Duits en zo kunnen we doorgaan met honderd en een taalgemeenschappen.
Mijn advies is; probeer op zijn minst één keer de Canarische keuken, pas dan kun je meespreken. Ik durf te verwedden dat je dit reuze zal bevallen.
De variëteit en de eenvoud van de Canarische keuken zal je zeker welgevallen. Laat het je smaken…

 

 

Vorig artikelEL SALTO DEL PASTOR
Volgend artikelNIEUWS UIT TENERIFE 282
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Actief binnen een redactioneel en journalistiek netwerk heb ik Tenerife kunnen binden in mijn geschrijf. Het eiland waarop ik reeds decennia lang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van talloze artikels die door Marc Engels worden geredigeerd. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het bindmiddel is. Wat daar uit vloeit wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet, ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

4 REACTIES

  1. Mooi verwoord , maar ik zou toch graag enkele typische Canarische voorbeelden krijgen hoor ! 🙂
    We kunnen dan nog kiezen welke we zullen bezoeken en welke niet. Alvast bedankt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -

POPULAIR

NIEUWS UIT TENERIFE 283

Een wekelijks nieuwsoverzicht in het Nederlands die een band heeft met Tenerife en daardoor interessant is voor onze Nederlandstalige lezers. De berichtgeving...

CORONACIJFERS OP TENERIFE – DAG 190

Coronacijfers van 19 september 2020 die werden gepubliceerd door Cartográfica de Canarias - Grafcan en door S.A. Estudio COSMO-Spain

CORONACIJFERS OP TENERIFE

☞ Lees elke dag de update van de COVID-19-cijfers op de Canarische Eilanden en op Tenerife in het bijzonder. Dit artikel informeert de leden van...

FARMACIA OF PARAFARMACIA

Als je er geen acht op slaat dan vertelt je onderbewustzijn dat er veel apotheken op Tenerife zijn. In iedere straat, om...
- Reclame -

COLUMN GUY

INWONERS VAN TENERIFE

Nooit begon ik een artikel of een column met een denigrerende opmerking over onze taal. Trouwens, denigreren vind ik ondermaats, lager dan het laagste...

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

Was je nog nooit op Tenerife, dan hoor je thuis in het spectrum der ongelovigen en zelfs als de waarheid wordt verteld over het...

OUD EN VOL VERLANGEN

Zelfs al haal ik de honderd, ik vertik het om Tenerife als mijn gedoodverfde eiland te beschouwen. Ik sta momenteel op 67% van de...

COLUMN KIM

BORGEN BRENGEN ZORGEN

Mijn man en ik leven al jaren volgens het principe dat er maar twee dingen zijn waarvoor wij een lening aangaan: een woning en...

ALS ‘HADDEN’ GEWEEST IS…

Als 'hadden' geweest is, is 'hebben' te laat Voor sommigen onder ons is dit gezegde ook wel bekend als gedane zaken nemen geen keer. Vaak hoor...

WAAR EEN WIL IS

Waar een wil is, is een weg. Als inwoonster van het prachtige eiland Tenerife kom ik af en toe in contact met mensen die ook...
- Reclame -

WEETJES

HET LOT VAN WALTER

Op 14 april 2016 stortte een appartementsgebouw als een kaartenhuisje in elkaar ...! Verbouwingswerken die nog niet werden vergund, was de vermoedelijke oorzaak van de...

GROOTSTE WINDMOLENS

Bij het schrijven van dit nieuwsartikel dat uiteindelijk de vorm moet krijgen van een column dacht ik onwillekeurig aan Don Quichot, de vernuftige edelman en...

ZES REDENEN OM NAAR TENERIFE AF TE REIZEN

Het ligt ver weg en ook weer niet. Je kunt het bijna aanraken, en ook weer niet. Tenerife, het grootste der Canarische Eilanden bekoort,...