Door de rijkdom aan vitaminen en voedingsstoffen is honing een uniek voedingsmiddel met een breed scala aan toepassingen. Lekker, gezond, ontstekingsremmend, goed voor darmen, huid en bloedsomloop, om maar een paar voorbeelden te noemen. Niemand twijfelt aan de voordelen van honing, die wordt beschouwd als een van de oudste zoetstoffen ter wereld.
Op Tenerife bestaat het label ‘beschermde oorsprongsbenaming’ die de consument de versheid en de kwaliteit van de honingproducten garandeert. Enkel honing die geproduceerd wordt onder de strenge eisen in de productiefasen enen voldoen aan uitgebreide fysisch-chemische, stuifmeel- en sensorische kwaliteitscontroles, krijgen het kwaliteitslabel opgeplakt. Dat kan u HIER lezen.
Gouden medaille
De beste honing van de Canarische Eilanden is gekend. De Gran Celdilla de Oro voor de beste honing van de Canarische Eilanden 2022 met beschermde oorsprongsbenaming is toegekend aan de honing Retama del Teide van het merk RIKA geproduceerd door imker Pedro Braulio Ledesma González. Hij krijgt de prijs uit de handen van de Minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij van het eiland, Javier Parrilla op 19 november 2022 in het Casa de la Miel.
Kwaliteitslabel
Zelf zegt Pedro Ledesma dat hij steeds zijn honingsoorten steeds onder het kwaliteitslabel produceert. Hij wil dat de consument weet wat hij koopt. Als je een honing met een Denominación de Origen Protegida (DOB) koopt, koop je een honing die is geanalyseerd en dan heb je de garantie dat deze op Tenerife werd gemaakt. Zonder DOB-label heb je deze garanties niet.
Dat de Retama del Teide onlangs is uitgeroepen tot de beste honing van de Canarische Eilanden is geen toeval. Pedro Ledesma, die nauw samenwerkt met zijn broer Carlos, viel al in de prijzen met hun Malpica-honing – in 2017 met een zilveren medaille – en met de Tajinaste-honing – zilver in 2017 en goud in 2019 bij verkiezingen van de beste honing op de Canarische Eilanden. 2022 wordt bekroond met goud voor de Retama-honing.
Honing uit het hooggebergte
Het merk Rika maakt zijn honing van bloemen en gewassen die in het hooggebergte groeien. Omdat er geen gewassen in de buurt staan komen er geen nevensmaken aan te pas. Enkel de natuurlijke smaak van de Retama of de Tajinaste is in deze honing terug te vinden.
Hij betreurt het dat mensen industriële honing kopen die wordt verhit om hem vloeibaar te maken waarbij een deel van de smaak en het aroma verdwijnt. Ledesma droomt ervan om in het zuiden Barrilla-honing te maken. Deze honing is de helderste van allemaal en heel romig. Het probleem is enkel dat er daarvoor in het zuiden van Tenerife meer neerslag moet vallen en regen is in het zuiden eerder zeldzaam.
Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.