zaterdag, juni 15, 2024
HomeBlogWeetjesBEPERKTE TOEGANG
spot_img

BEPERKTE TOEGANG

Iedereen kent de legendarische TF-445, de weg die vanaf Buenavista del Norte langs de noordelijke bergflank omhoog slingert om daarna af te zakken tot in ‘Punta de Frailete’; de locatie waar de gekende Teno-vuurtoren staat en waar een strandje ligt. Je was misschien één van de 700 weggebruikers die daar dagelijks voorbijkwamen.
Deze weg werd om veiligheidsredenen afgesloten op 30 september 2013. Vallende brokstukken, een ge’ruïneerde tunnel en een erbarmelijk wegdek maakten de toeristische uitstappen naar Punto de Teno, de mooie vuurtoren en het idyllisch strandje levensgevaarlijk. De verkeersveiligheid kwam dermate in het gedrang dat de overheid een dergelijke drastische beslissing nam.

De uit te voeren werken, die toen uiteindelijk €1,4 miljoen hebben gekost, waren vrij omvangrijk. Op het traject tussen Buenavista en Punta de Teno, vooral tussen kilometer 2 en 7 moesten op verschillende plaatsen instabiele rotsstukken worden weggehaald of moesten er rotsspleten met sediment worden gevuld om deze te verstevigen. Ook werden op verschillende plaatsen netten gehangen om rotsbrokken op te vangen en werd de tunnel van ‘La Monja’ onder handen genomen en verfraaid. 

Op 12 mei 2015 hebben wij hier met veel poeha aangekondigd dat de legendarische TF-445 terug zou opengesteld worden voor het verkeer begin juni 2015. Maar de deadline werd niet gehaald. De legendarische weg is tot op heden nog niet heraangelegd en toch is er doorgaand verkeer toegelaten. Maar aandacht is vereist: het is en blijft een huzarenstukje om de buitenwand van het Teno-gebergte te bestijgen  om daarna af te dalen naar een wereld waar totale rust heerst; het pittoreske plaatsje Punta de Frailete of de locatie waar de gekende Teno-vuurtoren staat.

Daar komt vermoedelijk verandering in. De eilandregering zal het romantische plaatsje behoeden voor een ondergang door overdadig toerismebezoek. Mede door de nakende heraanleg van de TF-445 wordt nu gevreesd dat het ludieke plaatsje zal bedolven worden onder een aanzienlijke toename van het aantal toeristen. Dat is precies de reden waarom nu maatregelen voorgesteld worden om het aantal bezoekers tot deze locatie te beperken. Met het oog op het natuurbehoud van het natuurpark Parque Rural de Teno is de eilandregering aan tafel gaan zitten met het gemeentebestuur van Buenavista del Norte. Niet alleen de bescherming van Punta de Teno staat op de agenda, ook Masca zal daar besproken worden. De kans is namelijk groot dat beide locaties onder eenzelfde noemer zullen vallen; namelijk de beperking van toeristische instroom tot deze pittoreske locaties.
Deze beperkende maatregel werd eertijds ook ingevoerd voor een klim naar het hoogste puntje van de Pico del Teide. Zonder vergunning kom je er niet meer door.

Naast Buenavista, Los Silos, El Tanque en Santiago del Teide omvat het Teno-gebergte  de gehuchten Los Carrizales, Masca, El Palmar, Las Portales en Teno Alto. Het natuurpark heeft een oppervlakte van 8.064 hectare. De geografische structuren van dit gebergte zijn divers en enig in haar soort en dit werkt als een magneet op de miljoenen toeristen die jaarlijks het gebied doorkruisen.

UPDATE
Rond de jaarwisseling 2016-2017 voert de overheid een proefproject uit waarbij een verkeersbeperking werd ingelast op de TF-445. 
Alle gemotoriseerde verkeer is toegelaten gedurende de weekdagen. In het weekend speciale regeling: enkel geautoriseerde voertuigen mogen nog deze weg gebruiken op weekend- en feestdagen. Bussen, taxi’s, personen met een fysieke beperking en mensen die daar wonen en werken mogen doorrijden.
Titsa, de nationale busmaatschappij heeft een nieuwe lijn in het leven geroepen waarbij voor het eerst op weekend- en feestdagen naar Punta de Teno kan gereisd worden; lijn 369 zal voor € 1 het traject van Buenavista del Norte naar het populaire Teno realiseren met een kleine lijnbus voor 26 personen.

UPDATE 29-08-2017
Na een evaluatieperiode van een aantal maanden is de overheid overtuigd dat regulier transport met een buslijn de beste manier is om naar de Punta de Teno te rijden.
Nu worden ook de donderdag en de vrijdag toegevoegd aan het rooster waarop je niet meer met eigen vervoer naar Tenerife’s mooiste hoekje kunt rijden. Vanaf 09.00 uur ’s morgens tot 20.00 uur ’s avonds neem je de bus. Willen of niet.
Vanaf 1 oktober 2017 wordt het uur aangepast voor de winterperiode en kom je er niet meer door vanaf tussen 10.00 en 15.00 uur.
Daarom wordt de buslijn 369 van Titsa die vertrekt vanaf Buenavista del Norte uitgebreid op donderdag en vrijdag. Van 09.00 tot 19.20 uur rijdt ieder uur een bus, van 09.25 tot 19.45 uur kun je terugkeren.
Wie vanaf Puerto de la Cruz en Icod de los Viños naar de faro de Teno wil neemt buslijn 363.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

TOERISTEN ZOEKEN ELKAAR

OUD EN VOL VERLANGEN

EINDE SEIZOEN

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

WINKELEN OP TENERIFE

ONBEKEND TENERIFE

PROPER TOERISME

spot_img