Het beperken van de toegang van particuliere voertuigen tot het Parque Nacional del Teide is een doelstelling van de eilandregering om de natuurlijke waarden van het natuurpark te behouden. In 2019 hebben er zich 4,4 miljoen bezoekers op de hoogvlakte gemeld, een getal dat zich omzet in een slordige 3.000 voertuigen per dag. Met deze cijfers in het achterhoofd is de overheid zich gaan bezinnen om ecologie en toerisme beter op elkaar af te stemmen.
Een van de pistes die gevolgd wordt om de toegang van personenwagens te beletten, en hoogstwaarschijnlijk de meest realistische, is de telling van het aantal parkeerplaatsen dat wordt ingenomen. Wanneer alle 557 parkeerplaatsen in het Nationaal Park zijn bezet, moeten toeristen overstappen op toeristenbussen die op bepaalde locatie zijn opgesteld, om verder te reizen richting Las Cañadas.
De opstapplaatsen zullen hoogstwaarschijnlijk opgericht worden in Portillo, aan de bodegas insulares, in Chío, in het gehucht Huerta Grande en in het centrum van Vilafllor. Dit zijn opstapplaatsen die de hoogste mobiliteit naar het hooggebergte moeten verwerken. Zowel de locaties als het aantal zijn opgenomen in een openbare bekendmaking, zodat belangstellenden en critici hun mening hierover kunnen geven.
Na de aanplakperiode zal er gestart worden met de realisatie van het project om dit zo snel mogelijk in werking te zetten. In het ontwerp wordt de noodzaak om het verkeer te beperken gemotiveerd aan de hand van gegevens uit het verleden die de toeloop registreerden gedurende bepaalde uren in specifieke sectoren, met name de parkeerterreinen en de uitkijkpunten.
Om dit probleem op te lossen wordt voorgesteld om een netwerk van servicezones op te zetten om het gebruik van de wegen en de toeristenstroom te reguleren, zodat niet meer bezoekers worden toegelaten dan de totale draagkracht van het natuurdomein kan dragen.
Als alle parkeerplaatsen vol staan, moet alle verkeer rondjes rijden en dit zorgt voor een nodeloos negatief ecologisch aspect zonder toeristische meerwaarde, is de gedachtengang.