De Canarische Eilanden flirten met het idee om de verkoop van woningen aan buitenlanders te beperken en refereren naar Denemarken, Malta, de Zweedse Aland-eilanden en ook naar de Balearen, waardoor het debat opnieuw is opgelaaid. Feit is dat één op de drie eigendommen op de Canarische Eilanden wordt gekocht door buitenlanders en residenten daardoor worden geconfronteerd met woningnood in de directe omgeving van de werkstek.
Op de Canarische Eilanden spreekt men over een noodtoestand omwille van de oneerlijke en hoge huurprijzen, het tekort aan sociale woningen en het blijvend bijbouwen van vakantiewoningen. Deze feiten hebben, samen met de overbevolking van de archipel, het debat opnieuw aangezwengeld om de gevolgen van de aankoop van woningen door buitenlanders onder de loep te nemen, zoals dit ook op de Balearen is gebeurd.
Een op drie
Vorige week verzocht de nationalistische partij Nueva Canarias (NC), bij de oprichting van de Commissie voor Demografische Uitdagingen in het Canarische parlement, om een onderzoek naar de gevolgen van de verkoop van onroerend goed op de eilanden aan niet-residenten.
Op Tenerife bestaat er al langer een ernstig woonprobleem dat nog verergert. Op het eiland werd in het derde kwartaal van 2022 een derde (33,69%) van alle verkochte woningen eigendom van buitenlanders. Dit is het hoogste percentage in Spanje, vóór de Balearen (31,46%) en meer dan het dubbele van het nationaal gemiddelde (15,92%).
Vastgoedzeepbel doorprikt
In 2012 was dit 22,11% en nadien is er met buitenlands kapitaal opnieuw geïnvesteerd in Canarisch onroerend goed door verhuurders, aasgierfondsen en institutionele beleggers die een hoger rendement wil halen uit de vakantieverhuur in perifere en toeristische regio’s, zoals de Canarische Eilanden.
Uit een studie blijkt dat de prijsdaling, als gevolg van de depressie (2008-2014) en het grote aantal onverkochte woningen dat overbleef van de vastgoedzeepbel aan spotprijzen, de aankopen voor buitenlanders aanmoedigde om te investeren in vastgoed.
Spelregels
Radicaal een vastgoed afwijzen op basis van nationaliteit is tegen de regels van de Europese Unie. Spelregels maken omtrent vastgoedverkoop kan wel, maar mogen niet gebaseerd zijn op een discriminerende basis. Men zou kunnen stellen dat een nieuwe eigenaar eerst een poos op de Canarische Eilanden moet wonen of de woningen die een bepaald aantal maanden per jaar niet worden gebruikt, hoger kunnen belast worden. Men kan ook woningen, die boven een bepaalde prijs worden verkocht, meer belasten bij aankoop en/of op de grondbelasting IBI. Maatregelen als deze zouden een ontmoedigend effect hebben op buitenlands kapitaal en daarmee kunnen de woningprijzen zakken.
Vrije markt reguleren
De duurste aangeboden woning op de Canarische Eilanden heeft een vraagprijs van 8.800.000 euro. Geen enkele Tinerfeño kan dat betalen. Iemand die over een luxepand beschikt of wil beschikken zal dieper in de geldbeugel moeten tasten. Idem dito voor eigenaars van twee of meer woningen.
In bepaalde omstandigheden is het noodzakelijk de vrije markt te reguleren en maatregelen toe te passen voor het algemeen belang. Of het zo ver komt en vooral wanneer dit een feit wordt is koffiedik kijken.
Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.