zondag, april 14, 2024
HomeBlogWeetjesBELGISCHE RUNDEREN OP TENERIFE
spot_img

BELGISCHE RUNDEREN OP TENERIFE

De familie werkt zich te pletter en als de vijfde generatie klaar zit om de opvolging van het familiebedrijf te verzekeren dan kun je de teugels wat lossen en op zoek gaan naar enige rust. Dat is wat Jos en Kathleen Boonen deden. Hierbij hun onwaarschijnlijk verhaal, anno 2016.

Als zaakvoerders van diverse import/export bedrijven van levende runderen en tevens van een vleesverwerkend bedrijf beslisten Jos en Kathleen om het wat rustiger aan te doen. Zij kochten een appartement in het rustige Costa del Silencio met frontaal zicht op de blauwgroene oceaan. Als zovelen willen zij alle plekjes op het eiland eindelijk eens kunnen opzoeken en daarom kochten zij ook een klein autootje. Vele hoekjes en traditionele plekjes werden bezocht, maar wat Jos opviel was het ontbreken van runderen op het eiland. Als je je hele leven tussen de ‘beesten’ staat dan mis je dit op een gegeven moment en dus keek hij niet alleen naar de toeristische plekjes, maar zocht hij onbewust ook naar ‘koeiebeesten’.

Heraclio

Na een tochtje in het noorden van het prachtige eiland Tenerife besloten hij en zijn vrouw om een koffie te drinken in de bar van een tankstation nabij La Orotava. Daar stond een beestenwagen met twaalf zwaar afgemeste stieren. “Jos was niet meer te houden toen hij de vrachtwagen zag staan” zegt Kathleen. De stieren van witblauwe origine waren geboren in Frankrijk, dat zag Jos onmiddellijk aan de oormerken.

Jos spurtte het etablissement binnen op zoek naar iemand met laarzen aan waar ‘stront’ aan hing en het duurde niet lang vooraleer hij Heraclio Perez zag zitten. Don Perez was bezig een bocadillo met spek te verorberen terwijl er een gesprek op gang komt tussen de twee ‘beestenmarchands’. Zo hoort Jos tussen twee koffies door dat Heraclio maandelijks twee vrachtwagens met jong mestvee invoert uit Frankrijk en daarnaast ook nog melkvee uit Duitsland. Het aangekochte vee zet hij enerzijds op zijn eigen boerderijen in Tenerife en anderzijds verkoopt hij ook verder aan veehandelaars en dito boeren binnen de Canarische archipel.

Samenwerking

Perez koopt zijn vee in Europa … bij nen Fransman en bij nen Duitser! Het blijft maar spoken in het hoofd van Jos; wat een Fransman of een Duitser kan, kan ook een Belg, hijzelf dus … Zo werd Heraclio Perez naar België uitgenodigd om het aanbod van NV Boonen voorgesteld te krijgen.

Boonen presenteert hem zowel het Vlaamse melkvee als het Ardens vleesvee en Señor Perez is aangenaam verrast. De Tinerfeño is uiterst tevreden met hetgeen hij voorgeschoteld krijgt. Het klikte ook meteen tussen beide persoonlijkheden en binnen de kortste keren werd een overeenkomst getekend en een nauwe samenwerking afgesproken.

Wijlen Jos Boonen 

De Canarische klant wordt daarna door Jos meegenomen naar de grootste Europese veemarkt in Ciney (provincie Namen) en daar werd een tweede lading runderen aangekocht om over te brengen naar Tenerife. Zo werden reeds tal van transporten georganiseerd onder de strengste sanitaire normen. Dit gebeurt onder toezicht van het Belgisch Agentschap voor Voedselveiligheid en Dierenwelzijn.
Het eigen transportmaterieel van Boonen NV zorgt voor de verplaatsing die in twee fasen gebeurt. België tot Cádiz en daarna naar Santa Cruz en vandaar uiteindelijk tot in Fasnia.

Veetransporten

Alvorens de vrachtwagens de cargoferry oprijden wordt er een rustpauze ingelast voor mens en dier. De runderen worden gelost en gevoederd en er wordt vers stro in de vrachtwagens aangebracht. Tijdens de ganse reis zorgt een gesloten waternetwerk voor het drinken via de talrijke drinknippels. Een ventilatiesysteem zorgt voor een constante temperatuur in de laadruimten en de vrachtwagens worden op de ferry bovendeks geparkeerd met een aansluiting op het elektriciteitsnet van de boot. Twee vrachtwagens brengen met ieder transport 129 runderen naar de Canarische Archipel.

Zo zie je maar hoe Belgisch rundvlees op de Canarische markt komt, niet versneden en diepgevroren maar levend, gezond en vers.
De familie Boonen is een gerespecteerde Vlaamse familie die reeds jarenlang gevestigd is in Hotton in de provincie Luxemburg.

JOS, een mooi mens

Jos Boonen overleed op 8 november 2018 in Werpin (provincie Luxemburg) ten gevolge van een tragisch ongeval.
Dit artikel en het artikel VAN KOEIEN UIT DE LAGE LANDEN TOT KAZEN OP TENERIFE publiceren wij als hommage aan een wijs man en een buitengewoon mooi mens.
R.I.P. Jos

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

1 REACTIE

  1. Mooi verhaal van één van de vele Vlaamse entrepreneurs en zelfstandigen die hun commerce verder dan rond de kerktorre uitbreiden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

DE TIJD VAN TOEN

TOERISTEN ZOEKEN ELKAAR

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

COSTA MAGALLANES

MADE IN TENERIFE

spot_img