maandag, juli 15, 2024
HomeBlogWeetjesBELANGRIJKE NAALDBOSSEN
SEB LEESON LEGAL GROUP

BELANGRIJKE NAALDBOSSEN

De Canarische dennenboom, de Pinus canariensis, is een inheemse boomsoort die op Tenerife en overige Canarische eilanden voorkomt. Dennenbossen zijn steeds belangrijk geweest voor het klimaat, voor de waterhuishouding en voor de economie. Ze moesten zich, over de eeuwen heen, verschillende keren heruitvinden. De geschiedenis heeft een tijdlijn opgesteld waarop deze drienaaldige dennenbomen zich in de loop der tijd hebben gedragen.

Vóór de menselijke kolonisatie tot circa de 15e eeuw was de Canarische den een inheemse boomsoort die belangrijk was voor het in stand houden van de lokale ecosystemen en zorgden de dennenbossen de inheemse bevolking van voedsel en bouwmateriaal.

Tijdlijn

Met de komst van Europese ontdekkingsreizigers en kolonisten in de 15de eeuw was de menselijke invloed op het ecosysteem bepalend. De bomen werden gebruikt voor houtkap en andere menselijke activiteiten, wat leidde tot veranderingen in de ecosystemen. Daarna, in de 16de tot de 18de eeuw werden de bossen ernstig aangetast door een niet-aflatende houtkap. Grote delen van de oorspronkelijke bossen werden gekapt voor houtgewin en om plaats te maken voor landbouw en nederzettingen.

Pas in de 19de eeuw kwamen er inspanningen om de overgebleven bossen waarin de Pinus canariensis een grote rol te vervullen had, te beschermen. Men leerde dat de dennenbossen verantwoordelijk waren voor het drinkwater op Tenerife. Er werden pogingen ondernomen om bepaalde gebieden aan te wijzen als beschermde natuurgebieden, maar de schade aan de bossen was toen al aanzienlijk.

In de 20ste eeuw is er een verdere bewustwording van het belang van het behoud van natuurlijke ecosystemen die leidde tot meer gerichte inspanningen om de Canarische dennenbossen te beschermen en te herstellen. In deze periode werden er nationale parken en beschermde gebieden opgericht om de inheemse flora en fauna te behouden.

Verkeerd aangeplant

Pas in de jaren 1960 keerde het milieubewustzijn en de betrokkenheid terug. Er werd besloten de eerder aangeplante Europese dennen te verwijderen om de Canarische dennenbossen te herstellen. Men overdreef geen klein beetje, er werden er veel te veel geplant en bovendien werden ze allemaal gelijktijdig de grond ingestopt. Ze werden te dicht op elkaar geplant en op verkeerde locaties, daar waar voorheen geen Canarische dennen stonden, maar wel laurierbossen of thermofiele bossen.

Op vandaag werken natuurbeschermers, ecologisten, lokale overheden en wetenschappers samen om de resterende ecosystemen te behouden, invasieve soorten te bestrijden en herbebossingsprojecten uit te voeren om de biodiversiteit te herstellen. 

Oerdennen

Het is duidelijk dat de historische vernietiging van de Canarische pijnbomen leidde tot ongecontroleerde herbebossing. Met de grote natuurbrand in augustus 2023 in het achterhoofd, waarbij een massa naaldbomen verloren is gegaan en de talloze bosbranden die in het verleden alles vernietigend waren, is er ruimte ontstaan voor de groei van invasieve struiken en bomen. Dit is net wat wetenschappers willen vermijden, dus moet er worden ingegrepen.

Enkel de oerdennen, de oorspronkelijke, de dennen die nooit gekapt zijn geweest, hebben de oorspronkelijke kenmerken van de soort weten te behouden qua hoogte, houtsoort en vorm. De bossen die zijn ontstaan door herbebossing in het verleden werden verkeerdelijk aangeplant. De dennen staan te dicht bij elkaar zodat ze zich niet op natuurlijke wijze kunnen ontwikkelen. Ze concurreren met elkaar om het licht en de grondstoffen voor zich te winnen en groeien de hoogte in, waardoor de stam zich minder goed ontwikkelt.
Bovendien zitten de verschillen niet alleen in de dennenboom zelf, maar in de dennenbossen als geheel. De omgeving heeft minder bodembegroeiing en zal minder soorten flora toelaten.

Wezenlijk verschil

De oorspronkelijke dennenbossen hebben nog een wezenlijk verschil met de afstammelingen van de herbebossingen: ze verschillen in grootte en in leeftijd. Daardoor is er een balans van tussen het leven en het afsterven van de pijnbomen, wat niet kan gezegd worden van de herbeboste gebieden die op korte tijd werden gerealiseerd. Ze worden gelijktijdig oud en op korte termijn verdwijnen de aangeplante pijnbossen helemaal.

Niet alleen de bosbranden, maar ook een verkeerd beleid is aanleiding tot het verlies van de Canarische dennenboom op Tenerife. We dreigen het kroonjuweel van het endemisme op Tenerife te verliezen. Tenzij er snel en adequaat wordt ingegrepen.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP