donderdag, december 8, 2022
spot_img
HomeGeen categorieBELANGRIJKE CANARISCHE VERJAARDAG

BELANGRIJKE CANARISCHE VERJAARDAG

De geschiedenis van en over Tenerife heeft reeds een lange weg afgelegd. Oorlogen en veldslagen waren daarbij schering en inslag. Je zou dit kunnen definiëren als de periode tussen ‘Menceyes en Franco’. Eén veldslag steekt er echter met kop en schouder bovenuit. Toch wat betreft heldhaftigheid. 

25 juli 1797 is een belangrijke datum in de geschiedenis van Santa Cruz de hoofdstad van Tenerife. Op die dag vond een belangrijke veldslag plaats tegen de troepen van de Engelse admiraal Horatio Nelson, die Tenerife probeerden te veroveren, tevergeefs. Elk jaar, op 25 juli, wordt er een historisch evenement georganiseerd om deze aanval uit 1797, onder bevel van de Engelse admiraal, te herdenken.

Een fluitje van een cent

Tussen 22 en 25 juli 1797 probeert een Brits eskader bestaande uit negen schepen en 3.700 soldaten, onder leiding van admiraal Horatio Nelson, om de haven van Santa Cruz de Tenerife in te nemen en het fort aldaar te veroveren. Vandaar zouden hij en zijn manschappen dan de rest van Tenerife en nog later de andere eilanden veroveren. Ten minste, dat was het plan.
Onder het voorwendsel om een fregat aan te meren met goederen uit het oosten geraakte hij de haven niet binnen, dus werden de grote middelen ingezet. Admiraal Horatio Nelson verdedigde zijn aanval met de argumenten dat het eiland onvoldoende militair werd verdedigd en dat de afstand naar Spanje te groot was om onmiddellijk versterking toegestuurd te krijgen. Materieel en manschappen spraken in zijn voordeel en bovendien was de Engelse vloot de belangrijkste en grootste ter wereld. Dit zou een fluitje van een cent worden.

Puike verdediging

Generaal Gutierrez, bevelvoerder van de Canarische strijdkrachten, was een strategisch genie en plande een perfecte verdediging met de beperkte middelen die beschikbaar waren. Zijn ervaring als soldaat zou daarbij in zijn voordeel spelen. Hij had deelgenomen aan zeven oorlogen en had de Britten reeds twee keer verslagen. Een keer nabij de Falklandeilanden en een keer bij Menorca. Ook in de slag rond de haven van Santa Cruz gebruikte hij zijn kunde en zijn kennis, maar hij zette ook in op de motivatie en de gedrevenheid van zijn krijgers. Met succes. 

Cañón Tigre

Het kanon met de naam ‘Tijger’ is een van de belangrijkste historische verdedigingswapens in de geschiedenis van Spanje. Dit artilleriestuk is wereldberoemd omwille van de epische veldslag op 25 juli 1797.

Cañón Tigre sta in het Castillo de San Cristóbal nabij de Plaza de España in Santa Cruz.

Bij een welgericht schot van het kanon ‘El Tigre’ verloor Nelson een arm. Naar hoge waarschijnlijkheid werd hij verlamd en verloor hij ook die kotter Fox waarin zich officieren en speciaal opgeleide soldaten bevonden.Cañón Tigre is een kanon uit brons, gegoten in Sevilla in 1768, met een kaliber van 134 mm en een gewicht van ongeveer twee ton. Het is perfect bewaard gebleven en in perfecte staat om te vuren.

Gesta

Deze oorlogsactie, die bekend staat als de Gesta van 25 juli 1797 is een van de belangrijkste verjaardagen in de geschiedenis van de Canarische Eilanden. 

De aanval van de Engelsen op Santa Cruz paste in een groter ambitieus strategisch plan. De Canarische archipel lag geografisch perfect om als tussenstop te gebruiken voor de lange zeereizen naar Amerika en Afrika. Van het Suezkanaal was toen nog geen sprake, dus moest men helemaal rond Afrika varen om het Verre Oosten te bereiken. Het eerste doel was poot aan grond te krijgen op Tenerife, om later het gebied volledig te kunnen controleren. Militair en economisch.
Maar zover is het niet gekomen. Generaal Gutierrez was Admiraal Nelson te slim af.

Foto: webtenerife.com – de herdenkingsplechtigheid gaat steeds gepaard van een reeks salvo’s

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

OUD EN VOL VERLANGEN

WIJ ZIJN DE PINEUT

HET VOORJAAR CARNAVAL

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

NEERSLAG OP TENERIFE

TENERIFE IN DE TOEKOMST

BIODIVERSITEIT WORDT BEWAAKT