zaterdag, mei 18, 2024
HomeBlogWeetjesBEDREIGDE VISSOORTEN
spot_img

BEDREIGDE VISSOORTEN

De Atlantische oceaan is ruim 76 miljoen vierkante kilometer groot en is met deze maat de tweede grootste oceaan ter wereld. Voeg daarbij de gemiddelde diepte van 3.332 meter en je bekomt een reusachtig aquarium waarin fauna en flora gedijt.
Er beweegt wel wat onder water. Als je de ongewervelde dieren niet meerekent, is meer dan de helft van alle diersoorten een vissoort. Er bestaan liefst 25.000 soorten, dus is het niet verwonderlijk dat je de meeste visfamilies waarschijnlijk niet kent.

Maanvissen, narwallen, zeilvissen, walvishaaien, kogelvissen, vliegende knorhanen, zee-engels, rafelvissen, zeewolven en nautilussen zijn bij de meesten onder ons onbekende vissoorten. Akkoord, ze zwemmen ook niet allemaal in de wateren rond de Canarische eilanden. 
De blauwe marlijn, de zwaardvis, de grote en kleine tonijnen, de sardines, de makreel, de barracuda en de murenen zijn dan wel soorten die foerageren rond de Canarische archipel, samen met dolfijnen, roggen en grienden. Daarenboven zien we als we gaan snorkelen in ondiepe wateren een kleurenpalet aan visjes waarvan wij de namen niet kunnen benoemen.

Kweekplaatsen

Vanuit de eilandregering ontstaat de gedachte dat de Canarische wateren een heiligdom moeten worden voor haaien en roggen; dit is de intentie van de actie omtrent het behoud ervan. De bescherming van de bewoners van de warme wateren rond de Canarische eilanden kan een internationale mijlpaal in het behoud van de Elasmobranchen of de kraakbeenvissen betekenen.
De oceaan rond de Canarische eilanden is dankzij haar fysieke eigenschappen een perfecte kweekplaats voor tal van waterbewoners en dat resulteert uiteraard in een weergaloze diversiteit van vissoorten. Het IUCN of UICN, het Unión Internacional para la Conservación de la Naturaleza, spreekt over 86 gedocumenteerde en gedefinieerde soorten kraakbeenvissen, waarvan een aantal bedreigde soorten, zoals de hamerhaai of Sphyrna mokarran. 

Duurzaam duiktoerisme

Door de belangstelling van de commerciële visserij, niet alleen voor het vlees maar ook voor de vinnen, de lever en de olie, moeten deze vissoorten beschermd worden. De volledige Canarische biotoop moet beschermd worden om de maritieme instandhouding te verzekeren. Vanwege de enorme diversiteit van deze soorten moet de Canarische archipel een belangrijke rol vervullen in de bescherming ervan.
De kenmerken en de eigenschappen van de zeebodem doen vermoeden dat er nog meer soorten Elasmobranchen kunnen ontdekt worden. De bescherming van deze grote vissoorten heeft ook een economisch voordeel: een flinke hap van de toeristische inkomsten komen uit duurzaam duiktoerisme. Hoe meer leven onder water, hoe meer het opbrengt, is de logische verklaring.

Overbevissing

Er bestaan wereldwijd reeds acht beschermde gebieden: de Bahama’s, de Maldiven, Palau, Dominica, Marshalleilanden, Tokelau-eilanden, de Britse Maagdeneilanden en Honduras. De Canarische archipel moet de negende worden.
Binnen deze regio’s moeten fragiele vissoorten behoed worden wegens hun kwetsbaarheid. Ze krijgen slechts jongen vanaf de leeftijd van 18 jaar en hebben in hun leven slechts drie nakomelingen. Te weinig om het visbestand op natuurlijke wijze in stand te houden.

Ook de overbevissing ligt gevoelig; haaien zijn wereldwijd aan het verdwijnen. Meer dan 30 procent van de Elasmobranchen bevindt zich in een levensbedreigend stadium en moet beschermd worden. Na meer dan 400 miljoen jaar in de oceanen kunnen ze zichzelf niet meer bedruipen. Vandaar dat de mens hen ter hulp snelt…

Diversiteit is aanwezig, maar er ontstaat een serieus tekort en daaraan wil men iets gaan doen. Nu nog afwachten welke concrete maatregelen er zullen getroffen worden om de bedreigde vissoorten te beschermen.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

CARRERA POR LA VIDA

HET VOORJAAR CARNAVAL

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

VAN KUST TOT KUST

FRANSE COMPLIMENTJES

TIJD HEEFT VLEUGELS

- Reclame -spot_img

WEETJES

VIRUSSEN OP TENERIFE

DE TOEKOMST VAN TENERIFE

HET WEER OP TENERIFE

spot_img