zaterdag, mei 18, 2024
HomeBlogNieuwsBEDEVAARTROUTE VAN HERMANO PEDRO
spot_img

BEDEVAARTROUTE VAN HERMANO PEDRO

De bedevaartroute van Hermano Pedro – Camino del Hermano Pedro – verbindt Vilaflor de Chasna, het dorp waar de eerste Canarische heilige werd geboren, met de religieuze locatie waar het grotje is gelegen en zijn naam draagt in het kustgebied van Granadilla de Abona. De bedevaart gaat voor de 17de keer door op zaterdag 20 april 2024.

Deze pelgrimstocht, een pad dat al sinds 2005 jaarlijks wordt bewandeld, is niet zomaar een route, maar een diepgewortelde traditie die de spirituele verbondenheid van de lokale bewoners langs het pad in herinnering brengt.

Spirituele reis

Het parcours werd ooit gebruikt door Hermano Pedro zelf voor de seizoensmigratie van vee. De bedevaartroute wordt vergeleken met de bedevaarttochten naar Fátima of Lourdes. Deze pelgrimstocht is meer dan een lokale activiteit; het is een religieuze bijeenkomst die op gelijke voet staat met de beroemde religieuze route naar Santiago de Compostela.

Dit jaar introduceert de organisatie, bestaande uit de gemeentebesturen van Granadilla de Abona en Vilaflor, een kleine wijziging in de route. De wandeling start in het centrum van Vilaflor de Chasna en loopt tot in Charco del Pino in Granadilla. Deze wijziging is bedoeld om de ervaring te verrijken en nog meer mensen te betrekken bij deze spirituele reis.

Natuurwandeling

Elk jaar nemen duizenden gelovige pelgrims deel aan de bedevaart en treden in de voetsporen van Hermano Pedro die de 19 kilometer lange weg tussen Vilaflor en het kustgebied van Granadilla elk seizoen aflegde met zijn kudde. Dat traject ondernam de herder jaarlijks om zijn kudde schapen te laten grazen in een vruchtbare vallei ten zuiden van (het huidige) San Isidro.

De wandeling begint op 1.500 meter boven zeeniveau en gedurende vijf uur en 19 kilometer lang kunnen de wandelaars genieten van de terrasbouw bij land- en tuinbouwbedrijven, van de talrijke nateros (wateropvangplaatsen) en fruitboomgaarden, alsmede van een unieke flora met bergstruiken, dennenbossen, de typische flora tabaibal-cardonal en de struikgewassen die voorkomen in kustgebieden.

Netwerk

Het pad dat de religieuze inwoner van Chasna (oude naam voor Vilaflor) met zijn kudde aflegde, is niet alleen een transhumane route tussen Vilaflor en Granadilla, maar maakt ook deel uit van een netwerk oude paden en verbindingswegen, waarvan sommige reeds tussen de 17de en 19de eeuw op historische kaarten stonden vermeld.

Deze jaarlijkse pelgrimstocht is meer dan een fysieke uitdaging; het is een viering van gemeenschap, geloof en cultureel erfgoed, die deelnemers uit alle hoeken van de archipel en daarbuiten aantrekt. Het is niet alleen een gemeentelijke promotie, het is een spirituele reis die weerspiegelt in de diepe religieuze wortels van de lokale bevolking.

Herwaardering

Sinds 2005, toen het herstel en de herwaardering van de bedevaartroute van Hermano Pedro terug onder de aandacht werd gebracht, was het voor de regio Chasna een uitdaging om een symbool van het collectieve geheugen terug te brengen tot wat het ooit was geweest. Dankzij de bewoners van Granadilla de Abona en Vilaflor de Chasna, de verschillende gemeenten van de regio (Fasnia, Arico, Granadilla de Abona, San Miguel de Abona en Vilaflor de Chasna) kwam de herwaardering van een route die geschiedenis, spiritualiteit, landschap en cultuur verenigt.

Informatie

Wie het reilen en zeilen van Hermano Pedro wil weten en de geschiedenis over het grotje waarin hij verbleef wil kennen, kan zich verdiepen in een eerder gepubliceerd artikel over HERMANO PEDRO.
Wie wil deelnemen kan dat te kennen geven via e-mail cultura@sanmigueldeabona.org.
De terugtocht gebeurt met bussen en deze service wordt gratis aangeboden aan elke pelgrim.
Wie een andere keer deze route wil bewandelen kan vindt HIER meer info over de Ruta Chasna.

  TERUG NAAR STARTSCHERM  


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KIEZEN OF DELEN

KALK EN STEEN METSELT WEL

KAMER NUMMER 100

- Reclame -spot_img

WEETJES

COSTA MAGALLANES

VLIEGANGST

spot_img