zondag, april 14, 2024
HomeBlogNieuwsBEDEVAART HERMANO PEDRO
spot_img

BEDEVAART HERMANO PEDRO

Duizenden gelovigen zullen op zaterdag 22 april in de voetsporen treden van Hermano Pedro en de 19 kilometer lange weg tussen Vilaflor en het kustgebied van Granadilla bewandelen. Drie jaar na de laatste bedevaart, door coronaperikelen twee keer uitgesteld, zullen de pelgrims de Camino de Hermano Pedro opnieuw afstappen. Dat traject ondernam de herder jaarlijks om zijn kudde schapen te laten grazen in een vruchtbare vallei ten zuiden van (het huidige) San Isidro. 


Wie het reilen en zeilen van Hermano Pedro wil weten en de geschiedenis over het grotje waarin hij verbleef wil kennen, kan zich verdiepen in een eerder gepubliceerd artikel over HERMANO PEDRO.

Vroeg in de ochtend

Voor de tweede keer na de coronapandemie kunnen gelovigen opnieuw de Camino del Hermano Pedro bewandelen tussen Vilaflor de Chasna – het dorp waar de eerste Canarische heilige werd geboren – en de religieuze locatie waar het grotje is gelegen dat zijn naam draagt in het kustgebied van Granadilla de Abona. De deelnemers aan de vijftiende editie, kunnen zich ’s morgens om 05.00 uur aanbieden aan het grotje en met de bus meerijden (prijs: 4 euro) tot in Vilaflor. Daar wordt om 06.00 uur een mis opgedragen voor de wandelaars en om 07.00 uur start de bedevaartstocht naar beneden. Voorziene aankomst aan het grotje om 13.00 uur.

Alternatieven

Pelgrims die deze route te lang en/of te moeilijk vinden kunnen de wandeling deels ondernemen en meestappen vanaf het klooster van Granadilla om 09.30 uur, vanaf Charco del Pino in El Chorro vanaf 09.30 uur, vanaf het Plaza de la Cultura de San Isidro om 10.30 uur of vanaf het Plaza de El Médano om 11.30 uur.

Reeds in de vroege ochtend wordt het veiligheidsplan geactiveerd door de plaatselijke politie van beide gemeenten, de civiele bescherming en het Rode Kruis. Bovendien zijn er speciale maatregelen van kracht voor het gebied rond de grot.

Bedevaartroute 

De wandeling begint op 1.500 meter boven zeeniveau en gedurende vijf uur en 19 kilometer lang kunnen de wandelaars genieten van de terrasbouw bij land- en tuinbouwbedrijven, van de talrijke nateros (wateropvangplaatsen) en fruitboomgaarden, alsmede van een unieke flora met bergstruiken, dennenbossen, de typische flora tabaibal-cardonal en de struikgewassen die voorkomen in kustgebieden.

Het pad dat de religieuze inwoner van Chasna (oude naam voor Vilaflor) met zijn kudde aflegde, is niet alleen een transhumane route tussen Vilaflor en Granadilla, maar maakt ook deel uit van een netwerk oude paden en verbindingswegen, waarvan sommige reeds tussen de 17de en 19de eeuw op historische kaarten stonden vermeld.

Vieringen

De burgemeester van Vilaflor de Chasna, heeft laten weten dat de feestelijkheden ter ere van de heilige broeder Pedro op vrijdag 22 april beginnen met een bedevaart naar de dennenboom in Los Llanitos die zijn naam draagt. Daar wordt er een eucharistie opgedragen die wordt gevolgd door een picknick. Op maandag vindt de Via Lucis-route zal plaats met vertrek vanuit de hermitage van El Hoyo en aankomst in de kerk van San Pedro Apóstol. 

De burgemeester van Granadilla, José Domingo Regalado, legt uit dat de heiligverklaarde herder een symbool is van het collectieve geheugen en van de eenheid tussen de gemeenten van de regio met respect voor de natuur en het milieu waar de route doorheen loopt. 

Symboliek

Sinds 2005, toen het herstel en de herwaardering van de Camino del Hermano Pedro terug onder de aandacht werd gebracht, was het voor de regio Chasna een uitdaging om een symbool van het collectieve geheugen terug te brengen tot wat het ooit was geweest. Dankzij de bewoners van Granadilla de Abona en Vilaflor de Chasna, de verschillende gemeenten van de regio (Fasnia, Arico, Granadilla de Abona, San Miguel de Abona en Vilaflor de Chasna) kwam de herwaardering van een route die geschiedenis, spiritualiteit, landschap en cultuur verenigt.

Deelnemen aan de bedevaart kost 3 euro, daarmee worden de verzekering en het transport betaald. Inschrijven kan vanaf maandag 16 april 2023. Meer info staat HIER.


Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

GELUK OP EEN EILAND

EINDE SEIZOEN

TENERIFE VOOR KINDEREN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

HET LOT VAN WALTER

AFVALWATER

spot_img