donderdag, februari 22, 2024
HomeBlogExcursies en AttractiesBARRANCO DEL INFIERNO
spot_img

BARRANCO DEL INFIERNO

We hebben reeds heel wat daguitstappen gepubliceerd in deze reeks. Trips naar bezienswaardigheden, naar rariteiten, naar beroemde en beruchte locaties, naar boeiende culturele gemeenten en naar plaatsen waar je als toerist en resident je ding kunt doen; genieten van wat je beleeft.
Dit artikel handelt over een plaats waar je je spieren moet spannen en waar je lichaam een lastig maar deugdelijk moment zal ondergaan.

Barranco del Infierno kun je best vertalen als ‘Kloof van de hel’, maar de naam had evengoed ‘Duivelskloof’ of ‘Ravijn naar de hel’ kunnen zijn. Om maar uit te leggen dat doetjes hier niet op hun plaats zijn en wie wel gaat moet vooral in goede gezondheid en dito vorm verkeren om deze kloof te bezoeken.

De Barranco del Infierno lijkt wel behekst. De kloof was het laatste decennium meer gesloten dan open. Verschillende ongevallen hebben gezorgd voor een wankele uitbating en een labiel bestaan. Nochtans stond de barranco op nummer drie van de meest bezochte plaatsen op Tenerife, na het Parque Nacional del Teide en Masca.

Gesloten

Het begon al in 2007, toen het domein na een dodelijk ongeval voor de eerste keer werd gesloten. Er moesten dringend veiligheidswerken worden uitgevoerd, maar dat duurde een tijdje. Ondertussen omzeilde menig toerist het toegangsverbod en ging illegaal op stap in een verboden gebied onder buitengewone én gevaarlijke omstandigheden.
De reden dat de heropening zolang werd uitgesteld was een volledige renovatie van het gebied en de complexe procedure om tot een concessie te komen.
Uiteindelijk werd deze aanbesteed aan Falinia, die zes jaar lang zal instaan voor de uitbating, de veiligheid en het onderhoud, met mogelijkheid van twee verlengingen van zes jaar.

Opnieuw gesloten

Helaas werd dit stukje natuurreservaat opnieuw gesloten in augustus 2010 na een ongeval waarbij een Duitse toerist om het leven kwam. Vanaf dat moment was de ‘Barranco del Infierno’ opnieuw verboden gebied.

De modaliteiten die nodig zijn om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen worden nog eens herzien en vooral nog verscherpt. Het wegwerken van onstabiele delen, het nivelleren van sommige plaatsen, het herstellen van beschermingsmuren, het beter geleiden van het water in de barranco, het plaatsen van signalisatie en het ruimen van zwerfvuil waren de grootste pijnpunten die de veiligheid in het gedrang brachten.

Barranco blijft gesloten

Op 9 augustus 2013 ondertekende de gemeente Adeje met de eilandregering een overeenkomst in verband met de heropening van dit wandelparadijs maar de aanpassingswerken bleven op zich wachten. De toeristen en senderistas stoorden zich ondertussen niet aan het toegangsverbod en wandelden onverstoord verder.
Het noodlot sloeg nog een keer toe op 4 maart 2014 waarbij een persoon zwaar werd gekwetst door vallende rotsblokken.

De uiteindelijke renovatiewerken hebben ruim €182.000 gekost en werden voor 85% gedragen door Europa. Het natuurreservaat is 1.843 hectare groot en is tevens opgenomen in het Europees register van beschermde gebieden.
Het parcours begint 350 meter boven de zeespiegel, in de gemeente Adeje, op een plek die een natuurlijke richel vormt en een subliem uitzicht biedt op het zuidelijk gedeelte van het eiland.

Open, andermaal dicht en terug open

Op 6 mei 2015 heropende de mooie site Barranco del Infierno uiteindelijk, maar vijf maand na deze opening liep het opnieuw verkeerd. Er werd een Duitse toeriste op het wandelpad gedood door een neervallende steenbrok. De hele handel werd opnieuw gesloten om veiligheidsredenen.

Op 15 februari 2016 begint de ‘hellekloof’ andermaal aan een nieuw leven, opnieuw na een grondige controle en na een intense beveiligingsoperatie aan het wandelpad. Alle partijen, de regering, de gemeente Adeje en de uitbater, hebben een charter ondertekend waarin de veiligheid van dit wandeltraject wordt gegarandeerd. Hopelijk was dit de laatste heropening.

Wandeling

De wandeling breng je enkel tot een goed einde met aangepast vast schoeisel; het kan er glad zijn maar het is er vooral rotsachtig. Drie en een half uur en 6,5 kilometer (heen en terug) overwin je best met aangepaste kledij, doorzettingsvermogen en met veel drinken. De moeilijkheidsgraad van deze tocht ligt betrekkelijk hoog.

Wij vertrekken op het hoogste punt van ‘Calle de los Molinos’ en volgen het oude bergpad die vroeger door de herders werd gebruikt. Wij genieten in dit eerste deel vooral van enkele mooie panoramische zichten en worden gelijktijdig geconfronteerd met bergmuren tot 1.300 meter hoog.
Ook de oude molen trekt onze aandacht.

Natuurpracht

De fauna van dit natuurreservaat heeft een grote rijkdom en diversiteit in zowel gewervelde (40 soorten) als ongewervelde (416 soorten) dieren. Ook de endemische dierensoorten kunnen hier gespot worden. Bij de gewervelde dieren worden de roofvogels vertegenwoordigd door de valk, de adelaar en de raaf aan de kop. Bij de ongewervelden moet je het hebben van de geleedachtigen, zoals, meest voorkomend, de spin en de duizendpoot.

Gedurende de volledige wandeling val je van de ene verwondering in de andere, het ene plaatje is al mooier dan het andere en daarbij variëren kleuren, flora en temperatuur naarmate je vordert. De weg eindigt bij een spectaculaire waterval van meer dan 200 meter hoogte. Kijken mag, zwemmen niet.

Veiligheidsvoorzieningen

Om veiligheidsredenen moet je wel binnen de welomlijnde zones van het pad blijven. Men vraagt je ook om bij te dragen tot de netheid van het natuurreservaat, om geen nodeloos lawaai te maken en om geen schade aan te richten aan fauna en flora.

Door het feit dat er maar 300 bezoekers per dag worden binnengelaten is het nu essentieel om vooraf te boeken. Op de website kun je online je ticket kopen. Kies de datum en uur van aanvang, vul het aantal personen in, vul je gegevens in en betaal.

Praktische zaken

De toegangsprijs bedraagt € 8,50 voor niet-residenten, € 4,50 voor residenten op de Canarische Eilanden, € 2,50 als je in de gemeente Adeje woont. Kinderen tot 12 jaar betalen € 4,25.
Je kunt tussen 08.30 en 13.00 uur beginnen aan de tocht en vóór 19.00 uur moet je terug zijn.

Niet vergeten je ID-kaart of je ‘certificado empadronamiento’ mee te nemen en een mobiele telefoon met opgeladen batterij; in geval van …
Je kunt je toegangsticket ook aanschaffen op het internet. Volg daarvoor deze link.

Locatie: C/Molinos 44 – 38.670 Adeje – +34 922 780 078
GPS: 28.1333328 -16.706997172
Website Barranco del Infierno

Video © Amazing Natura® & Travel

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

VACCINATIE TEGEN RODDELS

GELUK OP EEN EILAND

WAT EEN MENS GELUKKIG MAAKT

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KLEINE POTJES

- Reclame -spot_img

WEETJES

ANDERE GEWOONTES

FEESTDAGEN 2021

spot_img