maandag, juli 15, 2024
HomeBlogBAGAGEKOSTEN
SEB LEESON LEGAL GROUP

BAGAGEKOSTEN

Je vliegt een keer of meermaals heen en terug naar Tenerife en bij iedere vluchtboeking word je geconfronteerd met een wisselende bagage-omschrijving en vooral met het steeds duurder worden van het vervoer van je bagage. Vooral de ruimbagage is gevoelig voor prijsschommelingen en meestal schommelen deze de hoogte in.
Het vliegtuig verbruikt meer naarmate het zwaarder wordt en daar zorgen niet enkel de passagiers voor, ook de reistassen doen het vlieggewicht toenemen.

Voor wat hoort wat … denken de vliegvervoerders en zo wordt er een eurootje meer gevraagd om de valiezen, die vroeger gratis aan boord gingen, te belasten met vlieggeld. Steeds meer luchtvaartmaatschappijen laten hun klanten binnen Europa bijbetalen als zij ruimbagage willen vervoeren. Zo wordt ook het eindbedrag voor een vlucht duurder.

De Nederlandse vergelijkingssite Tix.nl heeft daaromtrent onderzoek gedaan en heeft de prijzen van tientallen maatschappijen met elkaar vergeleken. En wat blijkt?
Meer dan de helft van de luchtvaartmaatschappijen heeft de afgelopen zes maanden één of meer tarieven voor de bagage op haar Europese vluchten verhoogd. De gemiddelde prijsstijging is 21 procent. Dat maakt alvast een verschil van tientallen euro’s als je met een gezin op reis wilt gaan. Onder andere Corendon, TUI fly, Wizzair, easyJet en Vueling maakten het aan boord vervoeren van reiskoffers duurder.

De vergelijking van de bagageprijzen tussen alle maatschappijen is moeilijk uit te voeren omdat sommige variabele tarieven hanteren. Prijzen schommelen naargelang de reisperiode, de route en de reisafstand. Dit heikel systeem wordt toegepast door Ryanair en Vueling.

Toch een poging. Uit de prijsvergelijking blijkt dat de meeste luchtvaartmaatschappijen geld vragen voor het inchecken van bagage, met uitzondering van Air Berlin en Lufthansa. Bij andere maatschappijen kan je reisbagage een flink deel van vliegkosten opsouperen.

De klant boekt zijn bagage best online, want de reiskoffer pas aanmelden op de luchthaven kost altijd geld, tussen de 18 en 60 euro extra. En ook overgewicht wordt zwaar aangerekend. In ongeveer de helft van de maatschappijen gaat het om een vast bedrag, bijvoorbeeld 20 euro bij Wizzair en 30 euro bij Brussels Airlines. Bij andere maatschappijen betaalt de klant per kilo. easyJet bijvoorbeeld rekent 14 euro per kilo overgewicht aan.

Waar vroeger het meenemen van ruimbagage in de ticketprijs was begrepen, is dit op vandaag verleden tijd. De meeste luchtvaartmaatschappijen rekenen een extra kost aan voor iedere koffer die het ruim ingaat. Omdat deze bijkomende kost variabel is wordt de ticketprijs hierdoor een stuk minder transparant.

Air Berlin en Lufthansa zijn de enige airlines waarbij je, in de standaard economyklasse, gratis een koffer mee mag nemen. Brussels Airlines rekent 15 euro voor een koffer van maximaal 23 kilo. Dit is een van de goedkoopste prijzen voor ruimbagage binnen Europa. Bij Wizzair kan een koffer tot 55 euro kosten, afhankelijk van de route.

Als je een grote koffer meeneemt op reis is dit altijd voordeliger om dit tijdens het online boeken aan te geven. Bij TUI fly is het prijsverschil tussen online reserveren en het boeken van een koffer bij de incheckbalie op de luchthaven het kleinst en betaal je 10 euro. Bij Air Berlin is het verschil aanzienlijk groter; online inchecken is gratis, maar op de luchthaven kost dit €50 per koffer.

De helft van de onderzochte airlines rekent een variabel tarief voor een koffer, wat vergelijken aanzienlijk bemoeilijkt. Deze extra kosten zijn vooraf niet inzichtelijk, en worden pas tijdens het boeken duidelijk. Wizzair hanteert hierbij de grootste verschillen, afhankelijk van het seizoen en de route kan een reiskoffer tussen 16 en 55 euro kosten. Niet erg transparant naar ons oordeel.

Heb je te veel souvenirs in je koffer gestopt, en is deze nu zwaarder dan het door jou gereserveerde gewicht, dan moet je bij alle luchtvaartmaatschappijen bijbetalen. Bij de helft van de onderzochte airlines is dit een vast bedrag, variërend van 20 euro bij Wizzair tot 55 euro bij KLM.

Sommige airlines hanteren echter een variabel tarief. TUI fly is hierbij de meest goedkope, met een tarief van 5 euro per 5 kilo bagage-overwicht en een vast bedrag van 10 euro. Bij easyjet is dit aanzienlijk duurder, hier betaal je 14 euro per kilo overgewicht. Voor vier kilo extra rekent TUI fly dus 15 euro, terwijl dit bij easyjet 56 euro kost. Daar is het voordeliger om voor 47 euro onmiddellijk een extra koffer bij te boeken.

Een klein overzicht schept meer duidelijkheid in de grote variatie van ruimbagagekosten per vliegtuigmaatschappij.

 Maatschappij Koffer (15 kg.) online Koffer (22 kg.) online Koffer inchecken op luchthaven Kosten bij overgewicht
airberlin Incl.1 Incl.1 € 50 € 50 3
Brussels Airlines € 5 € 15 € 35 € 30 3
Corendon € 17 2 € 26 € 32 minimaal €15
easyjet € 16,90 tot € 39 € 24,90 tot € 47 € 47 € 14 per kilo
Eurowings € 9 tot € 30 € 9 tot € 30 € 18 tot € 60 € 50 3
Flybe € 26 € 34 € 20 per kilo € 54
KLM € 25 € 25 € 35 € 55 3
Lufthansa Incl. Incl. € 45 € 50 3
Ryanair € 10 tot € 40 € 15 tot € 50 € 35 tot € 60 € 10 per kilo
Transavia € 9 tot € 28 € 17 tot € 42 minimaal € 30 € 15 per 5 kilo
TUI fly € 15 € 20 € 25 of € 30 € 5 per 5 kilo + € 10
Vueling € 13 tot € 29 € 13 tot € 29 € 35 € 12 per kilo
Wizzair € 16 tot € 55 4 € 16 tot € 55 4 € 55 € 20

1 In Economy Saver-klasse
2 Gratis bij vertrek vanuit Duitsland
3 Bij bagage zwaarder dan 23 kilo
4 Verschillen tussen hoog/ laagseizoen én per route

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

ZWEMBADGENOEGENS

DE TIJD VAN TOEN

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP