donderdag, mei 23, 2024
HomeBlogWeetjesB-707 SABENA CRASHT OP TENERIFE
spot_img

B-707 SABENA CRASHT OP TENERIFE

Op 15 februari 1978 voerde een Boeing 707 van SABENA een vlucht uit tussen Brussels Airport en Tenerife Norte. Tijdens de landing op de Tenerfiaanse luchthaven stuiterde het vliegtuig op de landingsbaan waardoor het neuswiel brak. Kort na de impact brak er brand uit waardoor het vliegtuig volledig werd verwoest. Niemand van de 189 passagiers en 9 bemanningsleden raakte gewond. 

De Boeing 707-329 (17627/133) die op 12 mei 1960 werd ingeschreven bij SABENA onder Belgian CoA 1308 kreeg de registratie 00-SJE toebedeeld. Het vliegtuig was gecharterd door Sobelair. 

Geen gewonden

In de krant El País van 15 februari 1978 verscheen een artikel met de titel ‘Un avión belga se incendia al aterrizar en Tenerife’. Daarin lezen we het volgende:
Een Boeing 707 van Sabena, een Belgische luchtvaartmaatschappij, is gisteren bijna volledig uitgebrand op de landingsbaan van de luchthaven Los Rodeos op Tenerife nadat het voorste landingsgestel was gebroken. Het vliegtuig had 189 passagiers en zeven bemanningsleden aan boord. Er werden geen gewonden gemeld, aangezien de noodsystemen van het vliegtuig en van de luchthaven zelf perfect werkten, zodat er tijd was voor de volledige evacuatie van de mensen aan boord. 

Luchthavenbrandweer

Om 13.13 uur werd de landing ingezet. De gezagvoerder van het vliegtuig, de heer Lambot, merkte niets ongewoons op, de procedure vooraleer te landen werd uitgevoerd zonder dat er zich problemen meldden en er was vrij zicht op de landingsbaan. Toen het vliegtuig aan land kwam, brak het landingsgestel (neuswiel red.) van het vliegtuig en volgens sommige passagiers was het helemaal afgebroken. Een professioneel manoeuvre van de piloot, stuurde het vliegtuig naar een onverharde strook tussen de landingsbaan en de taxiway. Daarmee voorkwam hij een catastrofe. De Boeing was lichtjes gekanteld en vloog in brand. De nooddeuren en -glijbanen gingen open en de inzittenden van het vliegtuig begaven zich snel naar buiten, terwijl de rook dikker werd. De toegesnelde luchthavenbrandweer begon meteen aan de bluswerken.

Pluim voor de Guardia Civil

Na de evacuatie gingen drie dienstdoende agenten van de Guardia Civil nog aan boord van het vliegtuig om te controleren of er nog passagiers aan boord waren. Ze spoorden enkele achterblijvers aan om het vliegtuig zo snel mogelijk te verlaten, bij gevaar voor eigen leven. Toch werden de agenten geïntoxiceerd door de rookgassen. Alle passagiers en bemanningsleden werden daarna verzameld in het luchthavengebouw.

Met het luchtvaartongeval in gedachten, dat een jaar eerder plaatsvond en waarbij 583 mensen het leven lieten, stond er grote druk op de luchthavenautoriteiten en op de hulpdiensten om dit incident af te sluiten zonder gekwetste personen.
Het heldhaftig gedrag van de leden van de Guardia Civil blijft in ieders geheugen gegrift. De dankbaarheid bij de bemanning en de passagiers is dan ook erg groot. De hulpdiensten en de luchtverkeersleiding werden door SABENA gefeliciteerd voor hun adequate en professionele hulpacties. 

Fotoheader: sbpa.be (Coll Willy Henderickx)

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KALK EN STEEN METSELT WEL

‘S LANDS WIJS

- Reclame -spot_img

WEETJES

STOF OVER TENERIFE

FACEBOOKTIPS

WAT KOST EEN BOETE?

spot_img