dinsdag, juli 23, 2024
HomeBlogWeetjesAUTOWRAKKEN OP TENERIFE
SEB LEESON LEGAL GROUP

AUTOWRAKKEN OP TENERIFE

In het zuiden van Tenerife steekt een ware plaag de kop op. Geen plaag die mensen fysiek dreigt, wel een die de natuur en het milieu ernstig schade kan toebrengen. Honderden achtergelaten voertuigen staan langs de openbare weg of op openbare domeinen en op private terreinen te verkommeren in de gemeenten Arona, Granadilla en San Miguel. Autowrakken op Tenerife verzuren de mobiliteit, het milieu en de samenleving.

In de regio rond Las Chafiras telt men ruim tweehonderd personenwagens die de openbare ruimte ontsieren ondanks het feit dat een voertuig op een autokerkhof of sloperij achterlaten op Tenerife, waar het ook administratief wordt uitgeschreven, gratis wordt aangeboden.  

Het achterlaten van voertuigen in de zuidelijke regio van Tenerife is een oud zeer dat met het verstrijken van de tijd toeneemt. Dit baart de gemeenten zorgen en daarvoor worden er campagnes gevoerd om deze voertuigen, die op de openbare en ook private percelen worden achtergelaten, te verwijderen. Deze oxiderende rommel in de straten en op privé terreinen is een bron van vervuiling, vormt een veiligheidsprobleem, neemt onnodig parkeerplaatsen in en ontsiert bovendien het landschap.

Te duur 

Het probleem is duidelijk zichtbaar op het industrieterrein van Las Chafiras, in San Miguel de Abona, waar volgens gegevens van de plaatselijke politie meer dan 200 verlaten auto’s staan. Wat verderop, in Guargacho staan er een vijftigtal te wachten op deportatie. De plaag is van alle tijden, maar gek genoeg is er de laatste jaren een toename van uitgediende voertuigen.
Vooral in de nabijheid van autoherstelplaatsen valt het fenomeen op. Men gaat ervan uit dat de kosten van een voertuig die voor reparatie in een garage wordt aangeboden, niet meer kan betaald worden en dat de eigenaar zijn of haar voertuig er niet meer gaat ophalen.

Plaatsgebrek

Veel burgers nemen hun toevlucht tot deze slechte gewoonte, terwijl de oplossing zo eenvoudig is. Gewoon naar de plaatselijke politie gaan en een formulier invullen waarmee toestemming wordt verleend het voertuig zonder verdere kosten te verwijderen. 
In het gemeentelijk depot van Arona staan er ruim 400 verlaten en achtergelaten auto’s die van de straat werden gehaald, nog eens tweehonderd andere voertuigen blijven onaangeroerd op de openbare weg door plaatsgebrek in het depot. Nochtans is autowrakken op Tenerife vermijden nergens zo gemakkelijk.

Procedure

Platte banden, kapotte ruiten of een technische keuring die lang geleden is verlopen, zijn tekenen die duiden op een achtergelaten voertuig en wanneer dergelijk voertuig wordt gespot, wordt het voertuig naar het depot gebracht, wordt een dossier aangelegd en de eigenaar verwittigd.
Na het verstrijken van de termijn wordt het voertuig naar een erkend autokerkhof gebracht voor de vernietiging ervan. Dit protocol wordt door alle gemeentebesturen toegepast.

Campagnes

Het gemeentebestuur van Granadilla de Abona is op 1 augustus, voor een derde keer, begonnen met een campagne om verlaten voertuigen te verwijderen, nadat bij de vorige twee campagnes al honderden voertuigen waren verwijderd. Gemiddeld worden er zes voertuigen per dag verwijderd. In Granadilla loopt er een eenvoudige en snelle procedure om een voertuig uit het verkeer te halen.
Indien de auto na het verstrijken van de wettelijke termijn niet door de eigenaar wordt verwijderd, wordt het voertuig tot vast stedelijk afval verklaard en wordt uitgeschreven alvorens deze af te voeren naar een sloperij. Op deze manier worden autowrakken op Tenerife geweerd.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

2 REACTIES

  1. Na hoeveel tijd worden ze verwijderd?
    Ik veronderstel dat niet residente inwoners die geen parkeerplaats hebben een probleem hebben als ze hun voertuig enkele maanden op de openbare weg parkeren.

  2. Dag Marc,
    Dat hangt af van de gemeentelijke overheid. Er zijn gemeenten die snel anticiperen, andere vangen er niets mee aan.
    Niet-residenten ondervinden geen nadelen indien hun voertuig een langere periode onbeheerd wordt achtergelaten. Op voorwaarde dat de rijtaks is betaald en dat er werd voldaan aan de technische ITV-keuring.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

KLEINE POTJES

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

TENERIFE UITGEDROOGD?

WAT IS EEN CALIMA?

SEB LEESON LEGAL GROUP