donderdag, mei 23, 2024
HomeBlogNieuwsAUTO WASSEN OP STRAAT IS VERBODEN
spot_img

AUTO WASSEN OP STRAAT IS VERBODEN

Heeft u zich nog nooit afgevraagd waarom er zoveel wasstraten, carwashes en hogedrukinstallaties op het eiland aanwezig zijn? Bij elk tankstation die zich waardig noemt zijn dergelijke installaties aanwezig en kan iedereen, snel en vrij goedkoop, aan de slag om zijn of haar voertuig een frisse neus te geven. De reden is eenvoudig: uw auto wassen op straat is verboden.

Iedereen die over een voertuig beschikt op Tenerife wil graag met een blinkend exemplaar toeren op het eiland. Dus is het leuk en vooral praktisch om op een ​​zonnige zaterdag- of zondagochtend uw auto voor uw deur op straat een flinke wasbeurt te geven. Dit lijkt een heel onschuldige handeling en misschien deed u het al eens, maar in de verkeerswet staat dat dit niet mag op straf van boete.

Artikel 4.2

Op Tenerife is het gebruik om op zaterdag- of zondagvoormiddag de auto te wassen op de openbare weg niet in gebruik. Meer zelfs, in Spanje en ook als dusdanig op de Canarische Eilanden, inclusief Tenerife, is dit verboden. Een auto wassen op straat is verboden.

Hoe onwaarschijnlijk het ook mag lijken, het wassen van de auto op straat in Spanje is verboden en wordt aanzien als strafbaar gedrag. Dat staat duidelijk te lezen in artikel 4.2 van het Algemeen Verkeersreglement, waarin we lezen – u gelooft het nooit – dat: het gooien, deponeren of achterlaten via voorwerpen of materialen die het vrije verkeer, het remmen of het parkeren belemmeren, gevaarlijk maken of de infrastructuur of de faciliteiten ervan beschadigen, niet zijn toegelaten.

Boetes

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe je deze zin moet interpreteren, daarom helpen we u even op weg. Het is duidelijk dat het wassen van het voertuig, water en sporen van zeep en vuil op de weg achterlaat en dat een wasbeurt van een voertuig op de openbare weg ongemak kan veroorzaken. 
Al geef ik toe dat deze wettelijke uitleg voor ons, Lage Landers, moeilijk is te vatten.  Anderzijds kan er beboet worden als u met een vuile auto rondrijdt, denk maar aan een onleesbare kentekenplaat, vuile ramen of besmeurde koplampen. 

De boetes voor het wassen van een voertuig op de openbare weg is gemeentelijke materie en kan dus per gemeente verschillen. De boete kan echter variëren van een symbolische 30 euro tot zelfs 3.000 euro. Meestal wordt er een generieke boete uitgeschreven van 100 euro. Onder dezelfde regel kunnen ook sancties worden opgelegd voor een soortgelijk gedrag, zoals het repareren van de auto of het verversen van motorolie op de openbare weg.

Comunidad

Als de gemeente niet over een eigen verordening beschikt waarin deze overtredingen worden gestipuleerd, zal de beteugelende agent zich beroepen op het bovengenoemde artikel 4.2 van het verkeersreglement, waarbij deze kleine overtreding u 100 tot 200 euro kost. 

Als u besluit uw auto in een gemeenschappelijke garage van een appartementsgebouw te wassen, wordt het ten zeerste aanbevolen dat u zich op de hoogte stelt van de voorschriften of de toestemming vraagt ​​van de verantwoordelijke persoon. Zo niet overtreedt u het artikel 394 van het Burgerlijk Wetboek. Daar lezen we dat ieder lid van de community de gedeelde middelen van de community kan gebruiken voor de doeleinden waarvoor ze zijn bedoeld, zonder de belangen van anderen te schaden.

Recente wetsaanpassing

Als u niet over een private plaats beschikt waar u uw voertuig kan wassen, moet u naar een locatie die is ingericht om vierwielers te reinigen van stof, salitre en vuil. De carwash of de wasstraat. 

Deze verkeerswet is recent, op 21 maart 2022, van kracht geworden. Daarin staat ook dat een vuile auto invloed hebben op uw rijveiligheid en dus ook op uw rijgedrag en dat u daarvoor een boete kunt krijgen tussen de 80 en 200 euro.

En wie dacht dat waterverspilling de oorzaak zou zijn van deze maatregel heeft het verkeerd voor. In de desbetreffende wet wordt er geen letter gewijd aan waterverbruik en/of -verspilling. Een zaak onthouden we nu alvast: de auto wassen op straat is verboden.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

DE TIJD VAN TOEN

VLIEGEN NAAR TENERIFE

ZWEMBADGENOEGENS

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

WAAR EEN WIL IS

KLEINE POTJES

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img