zaterdag, september 30, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsARMSTE BUURTEN OP TENERIFE

ARMSTE BUURTEN OP TENERIFE

De belastingdienst publiceerde onlangs de Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas (IRPF) of personenbelasting, per postcode voor het jaar 2020, met de gegevens van de ruim 200.000 inwoners. Drie wijken op Tenerife behoren tot de meest verpauperde van het land. De Canarische Eilanden is de regio met de meest ernstige armoede van Spanje.

Ondanks verbeteringen in sommige variabelen lopen de eilanden voorop wat betreft de slechtste indicatoren voor inkomen, achterstand en onzekere werkgelegenheid. 

Op Tenerife zijn de meest verpauperde wijken San Matías, Los Andenes en Las Chumberas, alle gelegen binnen het grootstedelijk gebied Santa Cruz. Het inkomen van de inwoners van de drie barrios hebben bedraagt gemiddeld 16.589 euro.

Nationaal

Op nationaal niveau staat La Moraleja (181.990 euro) bovenaan de lijst wat de huurprijzen in Spanje betreft, terwijl Torrelablanca (Sevilla) de laatste plaats inneemt, vóór Carrús (Elche).
Op andere plaatsen, zoals Ciudad Vieja-Centro, in A Coruña (Galicië), is het gemiddelde bruto-inkomen in 2020 verdrievoudigd van 39.552 euro tot 113.461 euro, ondanks de COVID-19-pandemie. Dit feit is uiterst verrassend, aangezien er slechts 181 nieuwe belastingplichtigen zijn bijgekomen.

Armoede

Ernstige armoede op de Canarische Eilanden is in 2021 met 0,1 procentpunt toegenomen. In concrete cijfers leven 16,8% van de gezinnen in armoede. De armoede treft 365.055 personen waarvan de gezinnen moeten rondkomen met minder dan 454 euro per persoon en per maand. Daardoor is de Canarische archipel de regio met de hoogste ernstige armoede van het land, volgens gegevens van het European Anti-poverty Network (EAPN), het Europees Netwerk voor Armoedebestrijding.

Boven het nationaal gemiddelde

Bovendien loopt 37,8% van de Canarische bevolking het risico op armoede en/of sociale uitsluiting. Dit is een daling van 1,3 procent in vergelijking met de cijfers van het vorig jaar, waardoor 29.329 personen kunnen worden geschrapt van de armoedetabellen.
Ondanks deze daling behoort de Canarische regio samen met Andalusië en Extremadura tot de Spaanse autonome gemeenschappen met het hoogste AROPE-cijfer (At Risk of Poverty and/or Exclusión). De armoedecijfers op de Canarische Eilanden liggen op 36 procent, wat 10 procent boven het nationale cijfer is.

Deze cijfers komen uit het XIIe verslag El Estado de la Pobreza dat net is gepresenteerd in het kader van de Internationale Dag voor de uitbanning van armoede, die op 17 oktober werd herdacht.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES