dinsdag, juli 23, 2024
HomeBlogWeetjesARMOEDE OP TENERIFE
SEB LEESON LEGAL GROUP

ARMOEDE OP TENERIFE

Een volle frigobox, een paar badhanddoeken, zonnecrème en een parasol zijn de ingrediënten van vier op de tien Canarische gezinnen om er op uit te trekken en mooie dag te beleven aan het strand. Drieënveertig procent van de Canarische gezinnen kan zich niet veroorloven om één week per jaar op vakantie te gaan. Het percentage op de Canarische Eilanden ligt 10% hoger dan het nationaal gemiddelde. Er is dus wel armoede op Tenerife!

De cijfers komen uit de laatste enquête van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE) waarin de levensomstandigheden van Spanjaarden werden ontleed. Deze lijst wordt jaarlijks gepubliceerd en moet een weergave zijn van de sociale omstandigheden van de bevolking.
Uit dit onderzoek wordt het duidelijk hoe vaak armoede voorkomt en hoe deze is gestructureerd. Uit de enquête komt aan het licht dat 24,8% van de Canarische bevolking in de armoede leeft en gevoelig is voor sociale uitsluiting. De armoedecijfers op Tenerife anno 2022 zijn HIER te lezen.

Te duur

De economie is weer op peil van pre-coronatijd, de huurprijzen van woningen zijn gestegen, de prijzen van levensmiddelen ook, zonder het te hebben over de energie- en brandstofprijzen. Terwijl de lonen gelijk blijven, want automatische loonindexering zoals dat in België wordt toegepast, bestaat niet in Spanje. Gezinnen maken de rekening want met schoolgaande kinderen komen er extra-uitgaven bovenop de gezinsuitgaven. De rekening is snel gemaakt: dit jaar geen reis of meerdaagse uitstap. Een dagje naar het strand kan er wel vanaf als er geen extra kosten worden gemaakt. Geen ijsje voor de kinderen. Hoe hard is dat!

700 euro per maand

Ook gepensioneerden zijn slachtoffer van de armoede en blijven met een klein pensioentje verstoken van een comfortabel leven. Vroeger was het beter, het leven was goedkoper. Nu is er enkel maar krapte in de geldbeugel. Veel ouderen moeten door het leven met een pensioen van amper 700 euro per maand. Volgens de enquête naar de levensomstandigheden heeft 27% van de huishoudens op de Canarische Eimanden moeite om de eindjes aan elkaar te knopen.

De Spaanse overheid doet er alles aan om de armoede in te dijken, vooral voor kinderen die in de armoede leven, zoals op haar website wordt uitgelegd.

Alternatieven

De cijfers tonen aan dat 37,6% van de Canarische huishoudens in 2019, vóór het uitbreken van de COVID-pandemie en de crisis die erop volgde, het zich kon veroorloven een deel van hun budget te besteden aan een meerdaagse uitstap. In 2022 is dat 43%, of ruim vijf procent meer. Gezinnen in moeilijkheden gaan op zoek naar alternatieve uitstapmogelijkheden, want de armoede op Tenerife legt heel wat zaken aan banden. 

Zo zijn er in grote winkelcentra soms gratis activiteiten voor kinderen of gaan gezinnen gezamenlijk wandelen of zwemmen in de oceaan. Een enkele uitstap met de wagen kan er nog net van af om samen met de kinderen het eiland te verkennen.

In veel gezinnen is er stress door de monotonie van de dagelijkse sleur, zonder zich even te kunnen ontspannen in een ander decorum en zonder alsmaar te rekenen hoe ze de eindjes aan elkaar zullen knopen. Veelal is de enige uitweg, de weg naar het strand, of het pad dat even de armoede op Tenerife doet vergeten.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

HERMANO PEDRO

RIJKE GASTRONOMIE

SEB LEESON LEGAL GROUP