zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogWeetjesAQUACULTUUR ROND TENERIFE
spot_img

AQUACULTUUR ROND TENERIFE

Aquacultuur, ook wel bekend als piscicultuur, is de praktijk van het kweken, fokken en oogsten van waterorganismen, zoals vis, schaaldieren, schelpdieren en waterplanten, onder gecontroleerde omstandigheden. Aquacultuur kan plaatsvinden in verschillende waterplassen, zoals zoetwatermeren, rivieren, vijvers, kustwateren en zelfs in tanks en gesloten systemen op het land.

Op Tenerife wordt er aan acuicultura gedaan in de kustwateren van het zuidelijke kustgebieden, te zien aan de grote drijvende bassins waarin de kweekvis wordt grootgebracht. De aquacultuur op Tenerife is op kleine schaal begonnen in de jaren tachtig, maar pas aan het eind van de jaren negentig schakelden de waterboeren over op industriële schaal.  Ook rond Gran Canaria, en later ook rond La Palma, werden er installaties opgezet.

Optimale wateren

Het meest gebruikte kweeksysteem voor het vetmesten van vis zijn de drijvende bassins. Vanaf juli 2016 worden er in deze aquacultuurvoorzieningen drie soorten vis gekweekt: zeebrasem (Sparus autara), zeebaars (Dicentrarchus labrax) en tonijn (Thunnus obesus en Thunnus albacares). 

Dankzij de kwaliteit en temperatuur van de Canarische wateren en In tegenstelling tot de soorten die in de rest van Europa worden gekweekt, kunnen de vissoorten sneller worden gekweekt. Op deze manier kunnen bedrijven hun producten het hele jaar door kunnen aanbieden in een grote verscheidenheid aan afmetingen.

23 bedrijven

Jarenlang zijn er diverse experimentele studies uitgevoerd door verschillende wetenschappelijke instellingen, zoals het Oceanografisch Centrum van de Canarische Eilanden om de vissoorten en weekdieren voor de teelt te diversifiëren. Dit resulteerde in een onbevredigend resultaat voor de kweek van de zwartbekkroket (Pagrus pagrus), de geelvinmakreel (Seriola dumerili) en de octopus (Octopus vulgaris). 

Op Tenerife zijn er 23 bedrijven die aquacultuur beoefenen, samen hebben zij een kweekoppervlakte van 1,45 kmen een maximaal toegestane productie van 4.800 ton. Er zijn twintig concessies (1,16 km2 – 3.220 ton) voor de westkust en drie aan de oostkust (0,28 km– 1.580 ton). In het noorden zijn er geen aquacultuurconcessies en er zijn ook geen plannen om deze in de nabije toekomst te vestigen.

Europese subsidie

Deiene Rodríguez Barreto, onderzoekster aan de universiteit van La Lagune (ULL) heeft een Europese beurs in de wacht gesleept om onderzoek te doen naar de nutritionele programmering in de aquacultuur. Zij heeft een subsidie van 1,5 miljoen euro ontvangen van de Europese Onderzoeksraad (ERC) om het EPIAQUA-project over een periode vijf jaar uit te voeren. Dat heeft tot doel om de epigenetische mechanismen te ontrafelen in het voedingsprogramma om een duurzamere aquacultuur te bevorderen.

Epigenetica

Epigenetica bestudeert veranderingen in de genfunctie die erfelijk zijn en niet kunnen worden toegeschreven aan veranderingen in de DNA-sequentie, iets waarvan Rodríguez Barreto toegeeft dat het haar altijd heeft gefascineerd. Alle cellen in het lichaam hebben dezelfde genetische informatie, maar een huidcel en een niercel functioneren totaal anders omdat celdifferentiatie wordt bepaald door epigenetische mechanismen. Of het feit dat tweelingen, ondanks dat ze dezelfde genetische informatie hebben, in veel opzichten totaal verschillend zijn.

Aquafeed

Voor haar onderzoek gebruikt zij de Nijltilapia (Oreochromis niloticus) als studieobject. Een van de redenen hiervoor is dat deze vis een vrij korte voortplantingscyclus heeft die een transgenerationele studie mogelijk maakt gedurende dit vijf jaar durende Apiaqua-onderzoeksproject. Op deze wijze zullen er nieuwe mechanistische inzichten verschaffen in de rol van epigenetica in de voedingsprogrammering en nieuwe markers identificeren die betrokken zijn bij het aanpassen van metabolische paden voor een beter gebruik van het voedsel dat in het kweekbassins wordt gebracht, ook aquafeed genoemd.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img