vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsANTI-ROOKWET IN DE MAAK
spot_img

ANTI-ROOKWET IN DE MAAK

In de wet 28/2005 staat onder de noemer ‘Roken in publieke en private omgeving’ dat roken is toegestaan in open lucht en verboden is in afgesloten ruimten. Als het terras van een restaurant, club of bar zich in de buitenlucht bevindt, is roken toegestaan. Er wordt ook bepaald dat een buitenruimte in de horeca, elke onoverdekte ruimte is of elke ruimte die is overdekt en zijdelings is omgeven door maximaal twee muren, wanden of gevels. Daarom is er een anti-rookwet in de maak.

De nieuwe tabakswet, die in 2023 van kracht moest worden, is bedoeld om het rookgedrag te ontmoedigen en de consumptie van tabakswaren met 30% te verminderen. Daarom wordt roken in een nabije toekomst verboden in de auto, op de stranden en op terrassen van bars en restaurants.

Redenen

De minister van Volksgezondheid, Mónica García, heeft haar voornemen aangekondigd om de bestaande anti-rookwet in deze zittingsperiode aan te scherpen en wil roken op terrassen verbieden en bepaalde soorten vape-toestellen beperken. Dit doet ze om gezondheidsrisico’s te beperken, om het passief rookgedrag weg te nemen en om het tabaksgebruik bij jongeren te reduceren. Daar bovenop komt de zware belasting op de volksgezondheid en de zorgkosten dat roken met zich meedraagt.

Nieuwe anti-rookwet in de maak

De minister van Volksgezondheid, Mónica García, die net aan haar nieuwe legislatuur is begonnen, heeft op 11 december de nieuwe plannen aangekondigd. Het gaat om de anti-rookwet die, lang geleden, nieuwe regels oplegde inzake het rookgedrag. Toen werd roken verboden in handelszaken, etablissementen, in de buurt van ziekenhuizen, kinderspeelplaatsen en scholen. Nu overweegt het ministerie van Volksgezondheid om deze wet aan te scherpen. Dit betekent concreet dat roken wordt verboden op de stranden en op terrassen van restaurants en bars, waar roken nu nog is toegestaan. Zij wil de anti-rookwet aanscherpen en daarmee heeft zij haar doelstellingen voor deze nieuwe wetgeving duidelijk gemaakt. 

Betere levenskwaliteit

Zij is van plan om rookvrije zones uit te breiden naar de terrassen van bars en restaurants en naar de stranden. Het is de bedoeling van het Ministerie van Volksgezondheid om deze wet, die de afgelopen jaren terzijde was geschoven, nieuw leven in te blazen en daarmee de bevolking een langer leven en een betere levenskwaliteit te geven. 
Het anti-rookplan dat werd opgenomen in de in het uitgebreide plan voor de preventie en bestrijding van roken 2021-2025, werd in de vorige legislatuur drie jaar na elkaar terzijde gelegd.

In voertuigen? Vapes?

De wet kan ook particuliere voertuigen als rookvrije ruimtes beschouwen. De overheid heeft de bevoegdheid om regels op te stellen met betrekking tot openbare veiligheid en volksgezondheid. Deze bevoegdheden kunnen ook worden gebruikt om beperkingen in te voeren op roken in privévoertuigen. Het departement Gezondheid is echter van mening dat het steeds nodig is om elk geval apart te onderzoeken.

Een ander verbod dat het Ministerie van Volksgezondheid voorstelt bij de aanscherping van de nieuwe anti-rookwet is het verbod op wegwerpvapes. Nicotineverspreiders moeten in de wet worden opgenomen omdat ze niet alleen gevaarlijk zijn voor de gezondheid, maar ook omdat ze een negatieve invloed hebben op het milieu.

Andere regio’s

Sommige regio’s, zoals Andalusië, hebben de verkoop aan minderjarigen al verboden. Galicië heeft zich al op één lijn gesteld met de tabakswet, zowel wat betreft het gebruik als de verkoop. De Canarische Eilanden houden zich opvallend op de achtergrond.
Met de nieuwe anti-rookwet in de maak zou Spanje zich aansluiten bij andere Europese landen zoals Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, die al maatregelen hebben genomen om gevaarlijke vape-toestellen te beperken of zelfs te verbieden.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KLEINE POTJES

- Reclame -spot_img

WEETJES

RESIDENT WORDEN

CUMBRE VIEJA – DAG 12

TENERIFE… ¡YA VOY!

spot_img