zondag, januari 29, 2023
spot_img
HomeBlogColumn GuyANDERE GEWOONTES

ANDERE GEWOONTES

Soms moet je keuzes maken in het leven. Deze keuzes zijn dan afhankelijk van de antwoorden op vragen die met levensstijl te maken hebben. Als wij daarbij Tenerife betrekken worden de keuzes aantrekkelijker, want zeg nou zelf, het klimaat op dat subtropisch eiland kikkert ons allemaal op.
Er zijn mensen die miraculeus genezen van aandoeningen aan spieren, pezen en beenderen. Anderen vergeten hoe je leven moet met ademhalingsproblemen en een simpele griep weigert te ontsteken, en al de rest voelt zich opgepept door de zon.

Iedereen weet dat het goed leven is op de Canarische Archipel, met zijn allen trekken we ernaartoe om te genieten van de geneugten van het eiland. Er zijn mensen die er nooit genoeg van krijgen en die blijven er dan ook hangen. Minder jonge mensen hebben zich voldoende bewezen in het arbeidscircuit en genieten van een welverdiend rustloon. Jongere mensen die zich op de arbeidsmarkt nog moeten bewijzen hebben geen andere keuze dan er werk te zoeken en te zorgen voor centen in het loonzakje.

Spanjolen, en dus ook Canariërs staan erom bekend om minder lang te slapen en aldus langere dagen te maken dan de modale West-Europeaan. Logisch … hoe meer je naar het zuiden afzakt hoe beter (!) het weer en daar geniet je ook meer van. Je leeft meer buiten dan binnen, noorderlingen leven precies andersom.
Wat Spanjaarden ook bekend maakt is dat hun productiviteit lager ligt dan het Europees gemiddelde; ze werken niet zo hard door de warmte en houden het ook niet zo lang vol. Ook door de warmte?

Op de Canarische Eilanden wonen is aangenamer dan in andere Europese landen. Het eten is lekker en gevarieerd, de gezondheidszorg is niet perfect maar uitstekend genoeg georganiseerd om niet dood te gaan. En de wijze waarop de meeste Tenerfianen met elkaar omgaan is aangenamer en socialer dan in andere landen van Europa.
Dat zijn een aantal criteria die je over de streep trekken om een zonnige keuze te maken.

Kom je naar hier om te wonen zonder zorgen, dan wordt dat bijzonder graag meegenomen. Komt men naar hier om te wonen en te werken, dan moeten we de medaille omkeren en deze van de andere kant bekijken.
We keren terug naar een aantal keuzes die moeten gemaakt worden indien je gemagnetiseerd wordt door Tenerife. Ga je op zoek naar een job op je favoriete eiland of blijf je ‘doordokkeren’ in het bedrijf waar je momenteel aan de slag bent in de Lage Landen? De keuze die je maakt is in functie van het werkaanbod, de verloning en de verwachtingen die je er zelf aan stelt.

Als je werk vindt dan ga je er ook wonen en dit is de ultieme combinatie waarvoor je het doet. Dan heb je ook geluk dat je je niet moet aansluiten bij de 25% werkzoekenden op het eiland. Op deze manier kun je ook de siesta aan den lijve ondervinden. De traditionele rustpauze begint na het (na)middagmaal. Werkdruk en internationale commerce dwingen Spaanse bedrijfsleiders om de siestita af te schaffen omdat je geen handel kunt drijven met de rest van de wereld als je ligt te pitten. Nogal wiedes!

Opmerkelijk feit is dat de lokale handel en de traditionele economie zich daar niets van aantrekt en blijft het genot van een rustpauze – die erg diep in de Spaanse cultuur is geworteld – voortduren. Ga maar eens om drie uur in de namiddag naar een kruideniers- of tabakszaak. Als je niet van een kale reis wilt terugkomen moet je naar het warenhuis. Daar slapen ze nooit overdag!

Misschien kan ik dit artikel afsluiten met een alles betekenende zin: Spanje staat nummer 13 op een lijst van 30 landen wat de productiviteit betreft, maar staat op diezelfde lijst nummer één als het om sociologie gaat. Het sociale leven heeft absolute voorrang op … alles.
Als je deze gegevens en feiten linkt aan de job die je kunt of wilt uitvoeren, dan moet je wel tevreden zijn met een inkomen dat gemiddeld lager ligt dan de collega die zich in Noord- en Midden-Europa afpeigert.
Een stukje van je loon op Tenerife gaat trouwens naar het goede klimaat en naar de 300 dagen zonneschijn per jaar die je gratis krijgt op jouw droomeiland.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

2 REACTIES

 1. Hallo. Ik volg je vlog al heel lang en ik vind hem leuk. In dit “rapport” om te zeggen dat op de Canarische Eilanden de siësta niet bestaat of niet gebruikelijk is, en dat sommige winkels ’s middags niet sluiten om te slapen, zijn onderwerpen die al saai zijn. Het feit dat de kanarie langzamer aan het werk is, een ander onderwerp en dat irriteert velen want dan zie je jezelf wanneer je in sommige Europese landen hebt gewerkt, de pauzes om te roken, koffie te drinken, te praten… maar altijd Spanjaarden of Canariërs worden ervan beschuldigd langzamer en minder productief te zijn. Wat betreft gezondheid hebben we een van de beste gezondheidssystemen ter wereld, gratis en universeel en met moderne ziekenhuizen, bovendien hebben de Canarische Eilanden het modernste systeem van ziekenhuismachines in Spanje, bovendien worden robots al gebruikt voor chirurgische ingrepen en als ze het ziekenhuis binnenkomen, geven ze je alles, van pyjama’s tot gebruiksvoorwerpen zoals handdoeken voor de douche en in het geval dat mij raakt, mijn dochter heeft diabetes en de hele behandeling, vanaf het moment dat ze werd opgenomen in het openbare ziekenhuis tot ze werd ontslagen , was gratis en de insulines en andere gebruiksvoorwerpen voor de behandeling ervan, wordt gedekt door de sociale zekerheid. Bovendien was mijn vader, die kanker had, tijdens alle behandelingen, inclusief zijn operatie en chemo, gratis omdat onze sociale zekerheid het dekt. Soms lees en zie ik dingen over ons, vol clichés en overdrijvingen die niet dicht bij de werkelijkheid staan ​​of al uit het verleden zijn. Overigens is de levensverwachting van de Canarische Eilanden hoger dan die van Nederland, en vergelijkbaar en zelfs iets hoger bij mannen en is 82,79 jaar en de HDI of human development index, die het ontwikkelingsniveau van een regio of land aangeeft , op de Canarische Eilanden is het op het hoge niveau of het alfabetiseringspercentage van de Canarische bevolking is 99%; Alle eilanden hebben nu supersnelle glasvezeldekking, in mijn geval met Movistar 1 gb symmetrisch; beetje bij beetje dekking van 5G en 4G+; je hoeft niet ingeënt te zijn tegen zeldzame ziekten om naar de eilanden te komen; je kunt kraanwater drinken, in mijn geval, ik woon in Santa Cruz en ik doe het of in La Laguna, ik heb altijd kraanwater gedronken omdat het drinkbaar is; de infrastructuren, die op sommige punten verbeterd kunnen worden, zijn hoog en modern en we hebben een goede industrie voor de ontwikkeling van videogames, componenten voor satellieten worden vervaardigd, we hebben toonaangevende wetenschappelijke onderzoekscentra waar andere landen ons hebben nagevolgd en die dingen worden nooit geteld, alleen de gebruikelijke clichés dat de meeste leugens zijn.
  Hoewel het werkloosheidspercentage hoog is, neemt het dankzij de verbetering van de economie steeds meer af, maar dat het beter kan, dat is duidelijk. Daarom zijn we niet zo arm of onderontwikkeld als sommigen nog steeds denken, doen we geen dutjes of zijn we aan het werk en doen we niets. Een groet, gefeliciteerd met je publicaties maar praat over het onbekende Tenerife en de Canarische Eilanden, de ontwikkeling niet de onderwerpen. Hier is niet alles zon en strand en leven veel mensen niet alleen van het toerisme. We hebben ook andere soorten bedrijven en economie.

  • Dag Karlos,
   Het artikel is een column – geen ‘rapport’ zoals u dat noemt – en hoeft dus gelezen en geïnterpreteerd te worden als een column. Alle overige commentaar is subsidiair.
   Toch bedankt voor de waardering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

AFVALWATER

WIJNEN UIT TENERIFE

ALOË VERA