zondag, april 21, 2024
HomeBlogWeetjesANDERE GEWOONTES
spot_img

ANDERE GEWOONTES

Soms moet je keuzes maken in het leven. Deze keuzes zijn dan afhankelijk van de antwoorden op vragen die met levensstijl te maken hebben. Als wij daarbij Tenerife betrekken worden de keuzes aantrekkelijker, want zeg nou zelf, het klimaat op dat subtropisch eiland kikkert ons allemaal op.
Er zijn mensen die miraculeus genezen van aandoeningen aan spieren, pezen en beenderen. Anderen vergeten hoe je leven moet met ademhalingsproblemen en een simpele griep weigert te ontsteken, al de rest voelt zich opgepept door de zon.

Iedereen weet dat het goed leven is op de Canarische Archipel, met zijn allen trekken we ernaartoe om te genieten van de geneugten van het eiland. Er zijn mensen die er nooit genoeg van krijgen en die blijven er dan ook hangen. Minder jonge mensen hebben zich voldoende bewezen in het arbeidscircuit en genieten van een welverdiend rustloon. Jongere mensen die zich op de arbeidsmarkt nog moeten bewijzen hebben geen andere keuze dan er werk te zoeken en te zorgen voor centen in het loonzakje.

Productiviteit

Spanjolen, en dus ook Canariërs staan erom bekend om minder lang te slapen en aldus langere dagen te maken dan de modale West-Europeaan. Logisch … hoe meer je naar het zuiden afzakt hoe beter (!) het weer en daar geniet je ook meer van. Je leeft meer buiten dan binnen, noorderlingen leven precies andersom.
Wat Spanjaarden ook bekend maakt is dat hun productiviteit lager ligt dan het Europees gemiddelde; ze werken niet zo hard door de warmte en houden het ook niet zo lang vol. Ook door de warmte?

Op de Canarische Eilanden wonen is aangenamer dan in andere Europese landen. Het eten is lekker en gevarieerd, de gezondheidszorg is niet perfect maar uitstekend genoeg georganiseerd om niet dood te gaan. En de wijze waarop de meeste Tenerfianen met elkaar omgaan is aangenamer en socialer dan in andere landen van Europa.
Dat zijn een aantal criteria die je over de streep trekken om een zonnige keuze te maken.

Siësta

Kom je naar hier om te wonen zonder zorgen, dan wordt dat bijzonder graag meegenomen. Komt men naar hier om te wonen en te werken, dan moeten we de medaille omkeren en deze van de andere kant bekijken.
We keren terug naar een aantal keuzes die moeten gemaakt worden indien je gemagnetiseerd wordt door Tenerife. Ga je op zoek naar een job op je favoriete eiland of blijf je ‘doordokkeren’ in het bedrijf waar je momenteel aan de slag bent in de Lage Landen? De keuze die je maakt is in functie van het werkaanbod, de verloning en de verwachtingen die je er zelf aan stelt.

Als je werk vindt dan ga je er ook wonen en dit is de ultieme combinatie waarvoor je het doet. Dan heb je ook geluk dat je je niet moet aansluiten bij de 25% werkzoekenden op het eiland. Op deze manier kun je ook de siesta aan den lijve ondervinden. De traditionele rustpauze begint na het (na)middagmaal. Werkdruk en internationale commerce dwingen Spaanse bedrijfsleiders om de siestita af te schaffen omdat je geen handel kunt drijven met de rest van de wereld als je ligt te pitten. Nogal wiedes!

Topper, of net niet!

Opmerkelijk feit is dat de lokale handel en de traditionele economie zich daar niets van aantrekt en blijft het genot van een rustpauze – die erg diep in de Spaanse cultuur is geworteld – voortduren. Ga maar eens om drie uur in de namiddag naar een kruideniers- of tabakszaak. Als je niet van een kale reis wilt terugkomen moet je naar het warenhuis. Daar slapen ze nooit overdag!

Misschien kan ik dit artikel afsluiten met een alles betekenende zin: Spanje staat nummer 13 op een lijst van 30 landen wat de productiviteit betreft, maar staat op diezelfde lijst nummer één als het om sociologie gaat. Het sociale leven heeft absolute voorrang op … alles.
Als je deze gegevens en feiten linkt aan de job die je kunt of wilt uitvoeren, dan moet je wel tevreden zijn met een inkomen dat gemiddeld lager ligt dan de collega die zich in Noord- en Midden-Europa afpeigert.
Een stukje van je loon op Tenerife gaat trouwens naar het goede klimaat en naar de 300 dagen zonneschijn per jaar die je gratis krijgt op jouw droomeiland.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

GOFIO LEKKER EN GEZOND

WIJN OP TENERIFE

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

VLIEGEN NAAR TENERIFE

VIRUSSEN OP TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

VAN KUST TOT KUST

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -spot_img

WEETJES

AARDGAS OP TENERIFE

WEBCAM PLAYA EL MÉDANO

spot_img