vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogWeetjesALOË VERA
spot_img

ALOË VERA

Menig toerist die op het eiland verblijft keert terug naar het thuisland met een of ander product dat een afgeleide is van de Aloë vera. Niet verwonderlijk want deze kamerplant gedijt bijzonder goed op Tenerife vanwege het klimaat. Veel zon en weinig water in de grond zijn de wonderlijke ingrediënten waardoor de plant zich in dit subtropisch klimaat bijzonder goed schikt.

De Aloë vera is een kamerplant die wereldwijd bekend staat om zijn gebruik in de farmaceutische industrie. Daardoor kreeg het ook de bijnaam ‘wonderplant’. De bladen van een Aloe vera zijn blauwgroen en hebben stekels waardoor de plant op een cactus lijkt maar hij is het helemaal niet. Aloë vera is een vetplant die water en vocht opslaat in de bladeren. In vaktermen heet dat een ‘succulent’.

De plant heeft geen problemen met lichtintensiteit en groeit ook op plaatsen waar zonlicht minder aanwezig is. Aloe vera-planten worden meestal gekweekt om het plantensap te verwerken in allerlei cosmetische en farmaceutische producten. De plantages bevinden zich op de bergflanken waar ze op regelmatige tijdstippen worden geïrrigeerd.

Asphodelaceae

Aloë vera is een plant die op Tenerife veel voorkomt en zelfs in groten getale gekweekt wordt om verwerkt te worden in allerhande crèmes, zalfjes en andere wondermiddeltjes. De heilzame werking van het sap biedt meerdere oplossingen als genezend middel.
Aloe vera
 is een succulent uit de affodilfamilie (Asphodelaceae). De plant heeft een korte, houtige stam van 30-50 cm hoog die aan de basis uitlopers vormt of zich vertakt. De bladeren staan vaak opeengedrongen. Ze zijn blauwgroen, zeer succulent, 40-50 cm lang en aan de basis 7-8 cm breed, waarna ze zich versmallen tot een punt. Aan de onderkant zijn de bladeren afgerond en ze hebben aan de randen uit elkaar staande, driehoekige, bleekgroene, hoornachtige tanden.

De trossige bloeiwijze zorgt ervoor dat ze tot 90 cm lang kunnen worden. Er bestaan vormen met rode en met gele bloeiwijzen. De jonge, ongeopende bloemen staan naar boven gericht. De oudere bloemen staan met hun cilindrisch–gebogen en vergroeide bloembuizen naar beneden, waardoor de bloeiwijze een piramideachtige vorm krijgt. In de slanke bloembuis zitten zes meeldraden verborgen. Het vruchtbeginsel bestaat uit drie vruchtbladen en groeit uit tot een doosvrucht.

Vruchtvlees

Aloë vera komt oorspronkelijk uit het Arabisch Schiereiland en komt tegenwoordig onder andere ook voor in het Middellandse Zeegebied, Indonesië, De Nederlandse Antillen en West-Indië. Ook in Barbados en Mexico bevinden zich vele Aloë vera-kwekerijen.

Het plantensap wordt veelal gebruikt als wondmiddel en tegen zonnebrand. Het wordt veel in cosmetica verwerkt. Het vruchtvlees wordt verwerkt in dranken. De winning vindt plaats door de bladeren af te snijden en het hieruit druppelende sap te verzamelen en in de lucht te laten drogen. Als de vlezige bladen van hun groene buitenzijde worden ontdaan komt een geleiachtige binnenkant vrij.

De Aloë vera-plant wordt gebruikt om anti-littekencrèmes te maken en om wondjes sneller te laten genezen. Na het zonnen hydrateert Aloë vera de huid en heeft het een verkoelend effect. Ook ideaal te gebruiken tegen zonnebrand als aftersun.
Heb je een gevoelige huid en regelmatig last van prikkende ogen na het verwijderen van je make-up? Dan kan Aloë vera een oplossing bieden. Met het sap ervan kun je op een milieu- en huidvriendelijke manier je make-up verwijderen. Smeer het sap op een wattenschijfje en wrijf je make-up er zachtjes af. De Aloë vera maakt je huid schoon en zorgt ervoor dat hij zacht en gehydrateerd blijft.

Ontstekingsremmer

Aloë vera voedt je huid met goede mineralen en heeft een antibacteriële werking, waardoor het werkt tegen puistjes. Het is dus een ideale face wash!
Scrubben is een onderdeel van de dagelijkse verzorging die veel vrouwen overslaan. Toch is het een goede manier om je huid elastisch en gehydrateerd te houden. Je verwijdert dode huidcellen, waardoor je huid weer in staat is andere crèmes goed op te nemen. Meng het sap van een Aloë vera-blad met een beetje zuiveringszout voor een huidvriendelijke scrub.

Aloë vera bevat een ontstekingsremmende stof genaamd beta-sitosterol. Deze stof heeft een positieve invloed op een slechte adem. Drink dagelijks een half glas puur Aloë vera-sap voor een ‘minty fresh breath’. Vind je het niet lekker smaken? Mix het dan met een half glas appelsap. Let er wel op dat je niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid gebruikt, want te veel Aloë vera kan een laxerend effect hebben.

Vitamines

Maak je eigen gezichtsmasker. Meng het sap van één Aloë vera-blad met een stukje gepureerde komkommer en het eiwit van één ei. Laat het een kwartier intrekken en voilá: je hebt binnen no time een gehydrateerd velletje!

Maar ook het dagelijks drinken van Aloë vera-sap kan een perfecte toevoeging zijn aan je dagelijkse menu. De plant bevat veel vitamine A, C en E. Daarnaast bevat het mineralen zoals zwavel, calcium, magnesium en is het rijk aan antioxidanten, vezels en aminozuren. En bovendien kan het je huid verjongen, een prikkelbare darm verlichten en je immuunsysteem een punch geven.

Op Tenerife vind je zowat alles om te genieten, ook de Aloë vera.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

SCHRIJF IK PALM-MAR CORRECT?

TENERIFE VOOR KINDEREN

VIRUSSEN OP TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

VOOR ONZE LIEVELINGEN

WEBCAM PLAYA LA ENRAMADA

EUROPESE LUCHTHAVENTOPPER

spot_img