zondag, januari 23, 2022
spot_img
HomeVastgezetberichtALLE REISADVIES OP ÉÉN RIJ (Update 17 januari 2022)

ALLE REISADVIES OP ÉÉN RIJ (Update 17 januari 2022)

Door het snel wisselen van de coronatoestanden en de maatregelen die bij het reizen worden genomen is er onduidelijkheid over hetgeen we moeten doen om naar en van Tenerife te reizen.
Hou er rekening mee dat het EU-certificaat de norm is binnen Europa voor iedere EU-burger die zich verplaatst binnen 27 Europese lidstaten én door IJsland, Zwitserland, Liechtenstein en Noorwegen.

De Canarische Eilanden kleuren rood voor de Belgische regering en daarom hoeft er wat uitleg.
https://www.info-coronavirus.be/nl/kleurcodes-per-land/
https://www.info-coronavirus.be/nl/

SPAIN TRAVEL HEALTH
België en Nederland zijn voor de Canarische Eilanden een risicogebied en daardoor moet het SpTh-gezondheidsformulier ingevuld worden vóór men afreist. Als je de verklaring hebt ingevuld, ontvang je een QR-code. Neem deze QR-code geprint of digitaal mee en houd deze gereed bij aankomst in Spanje.
– Bij aankomst op de luchthaven wordt iedereen onderworpen aan een controle van de lichaamstemperatuur.
– Vliegtuigmaatschappijen vragen de QR-code – het gezondheidsformulier voor te leggen vooraleer te boarden. Lees vooral de regelgeving die de luchtvaartmaatschappijen toepassen voor en gedurende een vlucht.
– Wie op de Canarische Eilanden aankomt met het vliegtuig moet het SpTH-formulier invullen op de website https://spth.gob.es binnen de 48 uur vóór aankomst op Tenerife.
Wie met de boot aankomt vult het formulier in via de website https://spthm.puertos.es/ 
⇨ Hoe je correct een SpTh-formulier invult kun je HIER zien op een You Tube-filmpje. Let op: de titel van het filmpje is niet correct. In plaats van PLF moest er SpTh staan.

HEENREIS (NAAR TENERIFE)
Naast het formulier SpTh moeten de passagiers, ouder dan 12 jaar:
– ofwel een certificaat kunnen voorleggen van een volledige, door Europa goedgekeurde vaccinatie, waarbij de laatste inenting minimaal 14 dagen geleden werd gezet.
– ofwel een negatieve test afleveren (PCR-, TMA- of LAMP-test) die maximum 72 uur oud is vóór aankomst in Spanje of een antigeentest die niet ouder is dan 48 uur.
Het attest moet opgemaakt zijn in het Engels, Frans, Duits of Spaans. Bewijzen en certificaten kunnen zowel digitaal of op papier zijn opgeslagen. Een zelftest is niet geldig.
– ofwel een herstelcertificaat afleveren: reizigers die van het COVID-19 zijn hersteld en die positief blijven testen, geldt dat zij met een bewijs van herstel mogen reizen. Het bewijs moet minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen na de eerste positieve NAAT-test zijn afgegeven.
Op het document dient het volgende vermeld te staan: naam en achternaam, de datum van de eerste positieve NAAT-test, type NAAT-test dat is afgenomen, land van afgifte.

Kinderen vanaf 12 jaar die meereizen met (een) gevaccineerde ouder(s) dienen, indien niet gevaccineerd, een negatieve Covid-test te overhandigen.

Op de luchthaven wordt elke passagier onderworpen aan een controle van de lichaamstemperatuur. Vanaf 37,5 °C of bij zichtbare aanwezigheid van symptomen, kan worden verlangd dat de passagier in kwestie een diagnostische test op een actieve besmetting met COVID-19 ondergaat.

⇨ Er zijn momenteel geen beperkingen om tussen twee Spaanse regio’s te reizen, ook niet tussen verschillende eilanden.
⇨ U bent vrijgesteld wanneer Tenerife een plaats is van een tussenstop vooraleer door te reizen naar een andere buitenlandse bestemming of als u minder dan 72 uur buiten de Canarische Eilanden verbleef.

De officiële Spaanse richtlijn kan HIER gelezen worden.


TERUGREIS
Opgelet: in reiscontext zijn zowel PCR-testen als RAT-testen (Rapid Antigen Test) mogelijk. Een PCR test is 72 uur geldig. Een RAT-test is 36 uur geldig. Bij een RAT-test zijn resultaten ongeveer binnen 20 minuten bekend (dit soort testen kan in een apotheek worden uitgevoerd).

⇨ Belgen die vanaf Tenerife (en bij uitbreiding uit de Canarische Eilanden) terugkeren naar huis moeten in elk geval het PLF-formulier invullen.
⇨ U keert terug uit een rode zone met een hoog risico en NIET uit een regio met een HEEL hoog risico.
⇨ Je bent in het bezit van een vaccinatiecertificaat of een herstelcertificaat, dan moet u niets doen.
⇨ Ben je in het bezit van een negatieve PCR-test van maximum 72 uur oud, dan moet je je laten testen op dag 7 (PCR of RAT). Kinderen moeten dan in quarantaine in afwachting van het testresultaat.
⇨ Heb je geen recente negatieve PCR-test van maximum 72 uur oud of recente RAT-test van van maximum 36 uur oud?
* Laat je dan testen op dag 1 of 2 (PCR of RAT).
* Bij negatief resultaat hoef je geen quarantaine te ondergaan.
* Laat je daarna nog eens testen op dag 7 (PCR of RAT).
* Belangrijk: kinderen onder de 12 jaar moeten geen test doen, maar worden in quarantaine geplaatst als de ouders worden getest, in afwachting van de testresultaten.

Opgelet! De Belgische overheid neemt de finale beslissing hierover op basis van de gegevens die worden ingevuld in het PLF-formulier.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

11 REACTIES

 1. Eindelijk een zeer duidelijke uitleg!! Heel erg bedankt daarvoor
  Wij reizen morgen af van België naar Tenerife. Iemand van ons groepje is vorige week positief getest. Heeft in quarantaine gezeten. Zondag is het stipt 14 dagen geleden dat ze de positieve test aflegde. Het Spaanse certificaat heeft ze afgeprint maar als ik jouw tekst goed lees moet ze nog een bewijs van negatieve test hebben om het land in te kunnen. Klopt dit?

 2. Hola Guy.
  Wij reizen woensdag 8 december terug – via vliegveld Weeze Duitsland…stappen in de auto naar Nederland. Gelden dan dezelfde regels als naar België? Alvast bedankt.

 3. Goeie middag Guy,
  Voor mij is dit stukje over de kinderen ouder dan 12, niet helemaal duidelijk…
  Naast het formulier SpTh moeten de passagiers, ouder dan 12 jaar:
  – ofwel een certificaat kunnen voorleggen van een volledige, door Europa goedgekeurde vaccinatie, waarbij de laatste inenting minimaal 14 dagen geleden werd gezet. Kinderen vanaf 12 jaar die meereizen met (een) gevaccineerde ouder(s) dienen een negatieve Covid-test te overhandigen.

  Wanneer ik dit lees, lijkt het voor mij alsof kinderen ouder dan 12 jaar naast een certificaat ook een negatieve covid-test nodig hebben.

  Dat is, denk ik, niet wat ik hier lees: https://www.holaislascanarias.com/viajar-a-las-islas-canarias/ (het is de website waarnaar verwezen wordt vanuit: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/spanje)

  –> 1. 2. SI VIAJAS DESDE PAÍSES DE RIESGO* DENTRO DE LA UE Y SCHENGEN
  …y uno de los siguientes requisitos a los mayores de 12 años:
  a) Certificado de vacunación
  b) Prueba Diagnóstica de Infección Activa de COVID-19 negativa
  c) Certificado de recuperación

  mvg, Nadine Van Eeckhoudt

  • Dag Nadine,
   Bij de opmaak leek de tekst inhoudelijk vanzelfsprekend, maar u heeft een punt als het over kinderen (- 12 jaar) gaat.
   Ik heb de tekst aangepast met een tussenzin: Kinderen vanaf 12 jaar die meereizen met (een) gevaccineerde ouder(s) dienen, indien niet gevaccineerd, een negatieve Covid-test te overhandigen.

 4. Hallo Guy,

  Sinds afgelopen vrijdag is het op de Belgische website aangepast voor Spanje en staan de Canarische eilanden op oranje.
  Dus geen testen bij terugkeer.
  Hopelijk blijft het zo.
  Bedankt voor jouw fantastisch werk.

  Eddy

 5. Goedemorgen Yves,
  Gefeliciteerd voor je persoonlijke inzet.
  Ik raadpleeg bijna dagelijks Tenerifeconnect.
  Mijn vrouw en ik gaan 5 keer per jaar naar ons mooi eiland voor een totaal verblijf van bijna 5 maanden. We genieten dan volop van onze villa.
  Fijne zondag,
  Walter

 6. Er zijn ook veel Belgische TF reizigers die via NL en Duitsland vliegen. Misschien is het nuttig om ook een korte update voor terug vluchten naar NL en D te geven. Zelf reizen we terug via Dusseldorf. Het is moeilijk correcte info te vinden ivm alsof niet verplichte PCR bij retour (bovenop CST).

 7. Dag Anoniem,
  Terugvluchten naar onze buurlanden zijn onderworpen aan maatregelen van het desbetreffend land. Deze kun je zelf opzoeken via het internet.
  Het zou ons teveel tijd in beslag nemen om, telkens er iets verandert, de maatregelen van Duitsland, Nederland, Frankrijk en Luxemburg op te zoeken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

HUISDIEREN OP DE BUS

TEN BEL