zaterdag, september 30, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsALARMERENDE TOENAME VAN VERDRINKINGEN

ALARMERENDE TOENAME VAN VERDRINKINGEN

Verantwoord gedrag is de beste remedie tegen verdrinkingen, want 95% van het aantal verdrinkingsincidenten ontstaat door een verkeerde beslissing en/of een verkeerde actie. Weet je dat de oorzaak van een verdrinking veelal terug te vinden is in de beschrijving van de drie ‘O’s? Als er zich problemen voordoen, dan zij deze bijna altijd gekoppeld aan ‘onvoorzichtigheid, onwetendheid en onoplettendheid’. In 5% van de incidenten is de oorzaak te zoeken bij het falen van het lichaam of van bepaalde lichaamsdelen.

Er wordt op de Canarische Eilanden een alarmerende toename van het aantal verdrinkingen gesignaleerd en daarvan zijn vooral toeristen het slachtoffer.
Verdrinking is de belangrijkste oorzaak van overlijden op en rond de Canarische archipel en er doet zich daarbij een opmerkelijk feit voor. Het aantal mensen die door verdrinking zijn omgekomen tot nog toe in 2022 is het dubbel van het aantal doden op Canarische wegen. Het migratiedrama buiten beschouwing gelaten, zijn er dit jaar reeds 59 mensen omgekomen aan de kusten en in de zwembaden op de archipel. Als de trend van de afgelopen maand zich doorzet, wordt het aantal van 64 slachtoffers in het recordjaar 2021 geëvenaard of zelfs overtroffen.

Buitenlandse slachtoffers 

Acht op de tien mensen die in een aquatische omgeving om het leven kwamen, zijn toeristen: voornamelijk Duitsers, Engelsen en Fransen (in die volgorde). 70% van de dodelijke ongevallen vindt plaats in de kustgebieden, terwijl de overige 30% plaatsvindt in zwembaden, en daar is het aantal ongevallen de laatste jaren aanzienlijk toegenomen.

“Dit is een zorgwekkende situatie”, zegt Sebastián Quintana, promotor van Canarias, 1.500 kilometer kustlijn, een platform dat pleit voor bewustmaking van het hoge ongevallencijfer en verbetering van het preventiebeleid. November is steeds de slechtste maand van het jaar, alleen al in de eerste twee weken van november 2022 zijn er negen doden geregistreerd op de eilanden, een recordaantal. 

Oorzakelijk verband

De redenen zijn te zoeken in de onwetendheid van buitenlandse toeristen die niet op de hoogte zijn van alarmfases en de daar bijhorende waarschuwingen.
De massale aankomst van de wintertoeristen, meestal oudere mensen, die van het goede weer gebruik maken om dagelijks te gaan zwemmen, zonder zich te bekommeren.
Waarschuwingen voor hoge golven en zware deining bereiken de toeristen niet, en dat kan verbeterd worden. De waarschuwingen en desbetreffende informatie meedelen aan de receptie van het hotel zou reeds een grote stap zijn. Aanduidingen in de vorm van bewegwijzering op de stranden moeten zwemmers waarschuwen voor het risico’s.

Meer preventie

Het Plataforma Canarias, 1.500 kilometer kustlijn onderstreept de dringende noodzaak om preventiecampagnes te ontwikkelen. Het is noodzakelijk om, via de toeristische sector, meer informatie en voorlichting te geven, om te weten wat je wel en niet moet doen aan de kust.
In Spanje sterven er jaarlijks 500 mensen sterven aan de 8.000 kilometer lange kustlijn.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft in een rapport reeds gewaarschuwd dat verdrinking geen veronachtzaamd risico mag blijven en herinnert eraan dat verdrinking in Europa de tweede belangrijkste doodsoorzaak is bij kinderen onder de 20 jaar en wereldwijd de derde belangrijkste oorzaak van onopzettelijke dood. In deze geest heeft de VN de statistieken over dodelijke waterongevallen omschreven als een probleem voor de volksgezondheid. Eerder dit jaar drong de organisatie er bij alle landen op aan om wetten op te stellen en campagnes te voeren om het aantal verdrinkingsdoden terug te dringen.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

IK KOM ERAAN

WAT IS HET FIJN OP TENERIFE!

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES

WAT EEN SMURRIE

WAT KOST EEN BOETE?